Monument verbouwen

Voor wijzigingen zoals sloop-, bouw- en restauratiewerkzaamheden in, aan, op of bij een rijks- of gemeentelijk monument hebt u een vergunning nodig.

Op de monumentenlijst kunt u zien welke panden een beschermde status hebben.

Lees meer

Een aanwijzing als beschermd monument betreft altijd de gehele onroerende zaak. Alle onderdelen vallen onder de bescherming. Denk aan een (later) aangebouwde serre of keuken, ook als dit onderdeel geen monumentale waarde heeft. Aan- of bijgebouwen kunnen onder de monumentale bescherming vallen. Denk bijvoorbeeld aan een tegen de kerk aangebouwde pastorie of een bakhuisje bij een boerderij. Bepalend daarvoor is de redengevende beschrijving van het monument. De redengevende beschrijving kunt op opvragen via cultuurhistorie@apeldoorn.nl.

Het is van belang om (cultuur)historisch waardevolle elementen van rijks- en gemeentelijke monumenten te behouden. Daarom heeft u voor wijzigingen zoals sloop-, bouw- en restauratiewerkzaamheden in, aan, op of bij een monument een vergunning nodig. Voor eenvoudige onderhoudswerkzaamheden en wijzigingen aan moderne interieuronderdelen is meestal geen vergunning nodig.

  • Voorbeelden van wijzigingen aan de buitenkant zijn: bouwen van een aanbouw, plaatsen van dakkapellen, dakramen, kozijnen, het vernieuwen of vervangen van stucwerk en voegwerk, herstel of vernieuwen van daken, dakkapellen, goten en schoorstenen, vervangen van deuren, kozijnen en ramen, en voor schilderwerk in een gewijzigde kleurstelling
  • Voorbeelden van inpandige wijzigingen zijn: wijzigingen in de structuur (indeling) van het pand en wijzigingen aan waardevolle interieurelementen.

Bekijk (voorbeelden van) vergunningvrije werkzaamheden in, aan, op of bij een monument of in een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Vergunningcheck

Bij het landelijk Omgevingsloket kunt u de vergunningcheck doen om te bepalen of u voor uw plan een vergunning nodig heeft.

De Vergunningcheck is een onderdeel van het Omgevingsloket. Door het doorlopen van een vragenboom kunt u controleren of u uw plannen vergunningsvrij mag uitvoeren op de gekozen locatie. Of dat u toch een vergunning moet aanvragen.

Klik op het tabblad ‘Vergunningcheck’. Bij de vergunningcheck vult u eerst het adres in waar u wilt gaan bouwen. Vervolgens zoekt u de werkzaamheid die van toepassing is. Dat doet u door een trefwoord in te vullen. Vervolgens wordt u doorgeleid naar een set vragen. Beantwoord deze vragen.

Als u alle vragen doorlopen heeft, krijgt u de conclusies samengevat in een Actielijst Omgevingsloket. Volg de instructies van de actielijst. Het kan zijn dat er meerdere acties nodig zijn. Zoals het aanvragen van één of meer vergunning(en).

Meer instructie kunt u vinden op de webpagina Bouwen-verbouwen-en-renoveren onder Vergunningcheck.

Komt u er niet uit? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Aanvragen

Het aanvragen van deze omgevingsvergunning doet u via het landelijk Omgevingsloket onder het tabblad ‘Aanvragen’. U heeft hiervoor DigiD of eHerkenning nodig.

Vul bij stap 3 de activiteit in die genoemd wordt in de actielijst van de vergunningcheck. Bij werkzaamheden aan een monument zal dit zijn: ‘activiteit die betrekking heeft op een gemeentelijk monument-aanvraag vergunning’. Vaak zal ook de ‘Bouwactiviteit (omgevingsplan)-aanvraag vergunning’, en/of ‘Bouwactiviteit (technisch)-aanvraag vergunning’ aangevraagd moeten worden.

Vul vervolgens het formulier in, en voeg de gevraagde bijlagen toe. Denk daarbij aan bouwkundige tekeningen, rapporten, foto’s en dergelijke. Voor een overzicht van de benodigde gegevens bekijk de indieningslijst wijzigen monument (pdf, 375 kB). En zo nodig de indieningslijst bouwen (pdf, 378 kB).

Bij stap 7 van de aanvraagmodule moet u een keuze maken of u de aanvraag definitief indient of dat u een conceptverzoek wilt indienen. Bij een conceptverzoek hoeft u het plan nog niet tot in de puntjes uitgewerkt te hebben. Wel moet uit de aangeleverde stukken duidelijk af te leiden zijn wat u wilt doen en hoe. Is uw plan haalbaar en wilt u verder? Dan heeft u vervolgens nog een omgevingsvergunning nodig om uw (bouw)plan uit te voeren.

Om uw aanvraag te kunnen toetsen is het van belang dat u alle benodigde gegevens aanlevert. Werkzaamheden aan een monument en voldoen aan alle wet- en regelgeving is niet eenvoudig. Wij adviseren u dan ook een deskundige in de arm te nemen, zoals een architect of een bouwkundig adviseur.

Meer informatie op onze website over een vergunning aanvragen en over Bouwen binnen de Omgevingswet treft u hier.

Komt u er niet uit. Dan kunt ook terecht aan de balie in stadhuis. Maak hiervoor online een afspraak (ook voor een telefonische afspraak).

Behandeling van de aanvraag

Op een aanvraag omgevingsvergunning is de reguliere procedure van toepassing met een behandeltermijn van 8 weken. Voorwaarde daarbij is dat de aanvraag compleet wordt ingediend. Als bij Rijksmonumenten een advies moet worden gevraagd aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kan er sprake zijn van een uitgebreide procedure met een behandeltermijn van 26 weken. In beide gevallen kan de termijn verlengd worden met 6 weken.

De Commissie Omgevingskwaliteit beoordeelt uw aanvraag op welstand en monumentenaspecten.

Vergunning

Ontvangt u een vergunning, lees deze dan goed door; aan de vergunning voor monumenten zijn vaak voorwaarden verbonden. Die voorwaarden staan in de vergunning en die moet u naleven. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld een detailtekening moet indienen die de gemeente moet goedkeuren of dat de gemeente een materiaal of werkwijze voorschrijft. Vaak is naleving van de uitvoeringsvoorwaarden restauratie en onderhoud monumenten gemeente Apeldoorn een voorwaarde in de vergunning. Bij vragen kunt u contact opnemen met de contactpersoon uit de vergunningbrief. Belangrijk: de vergunning treedt niet gelijk, maar na vier weken, in werking.

Meer informatie over de procedure en de behandeling van een aanvraag omgevingsvergunning is hier te vinden.

Melden/informeren over startdatum van de bouw.

Ten minste twee werkdagen vóór het begin van de werkzaamheden moet u ons hierover informeren. Dit doet u via het landelijk Omgevingsloket. Via ‘Aanvragen-bouwactiviteit- bouwactiviteit (technisch) – informatie. Of via het online meldingsformulier, of telefonisch via nummer 14 055. De inspecteur kijkt, soms samen met de adviseur onderhoud en restauratie, of u bouwt volgens de vergunning.

Aan een aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit ‘wijzigen monumenten’ zijn geen kosten verbonden. Vaak heeft u ook een vergunning voor bouwen nodig, daaraan zijn wel kosten verbonden. Soms moet de vergunninghouder zelf wel kosten maken voor het opstellen van een onderzoek.

Karakteristieke en beeldbepalende panden

Naast monumenten kent Apeldoorn ook karakteristieke en beeldbepalende panden. Deze panden willen wij graag behouden. Voor het geheel of gedeeltelijk afbreken van deze panden heeft u een vergunning nodig. Daarbij moet u een bouwkundig rapport aanleveren om te onderbouwen dat de bouwkundige staat dusdanig is, dat sloop gerechtvaardigd is. Dit is ter beoordeling van de Commissie Omgevingskwaliteit. In andere situaties staan wij sloop doorgaans niet toe. Op de monumentenlijst kunt u zien welke panden een beschermde status hebben.

Beschermd gezicht

Apeldoorn kent 3 Rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten (De Parken, Hoog Soeren en Radio Kootwijk) en 11 gemeentelijk beschermde gezichten (de Indische buurt, de Metaalbuurt en Wiesel, Wederopbouwgebied Kerschoten, Woonerf De Wiekelaar, Woonerf De Zeis-De Haarhamer, Woonerf met versprongen woningen (Gruttersdreef en Looiersdreef), Woonerf met versprongen woningen (Rietdekkersdreef), De Witte woningen van de Klokkengietershoeve, Woonerf met drive-in woningen (De Maten) en Woonerf met drive-in woningen (Zevenhuizen)).  In deze gebieden mag u niet zonder vergunning slopen, omdat sloop van een bouwwerk het historische karakter van het stads- of dorpsgezicht kan aantasten. Wij staan sloop alleen toe als nieuwbouw binnen de karakteristiek van het beschermde gezicht verzekerd is. Dit is ter beoordeling van de Commissie Omgevingskwaliteit.

Binnen rijksbeschermde gezichten gelden veel minder bouwvergunningvrije mogelijkheden dan in gebieden er buiten. Doe hiervoor de vergunningcheck van het landelijk Omgevingsloket.

Het kan zijn dat u ook een omgevingsvergunning nodig heeft voor andere activiteiten van de Omgevingswet, zoals het aanleggen van een uitweg, kappen van een boom, bouwen, of het verstoren van een mogelijk archeologische bodem.

Uw Reactie
Uw Reactie