Hier vindt u de producten en diensten die te maken hebben met de (ver)bouw. U kunt hier onder andere het omgevingsplan en bestemmingsplannen inzien of herzien.
Wilt u een bouwtekening inzien of wilt u weten welke vergunningen in uw buurt recentelijk zijn aangevraagd, geweigerd of verleend? Of wilt u weten welke regels vanuit het Omgevingsplan op uw locatie gelden? Dan kunt u hiervoor terecht bij verschillende loketten. Wij helpen u graag op weg.
Bij verbouwen, slopen of isoleren moet rekening worden gehouden met beschermde diersoorten, omdat verstoring of schade volgens de Omgevingswet verboden is. De gemeente Apeldoorn biedt hiervoor een Soortenmanagementplan (SMP) aan als hulpmiddel. Via deze pagina kunt u hiervoor een machtiging aanvragen.
Of u nou gaat bouwen, verbouwen, aanbouwen of uw tuin op de schop neemt. In veel gevallen maakt u gebruik van de openbare ruimte, oftewel gemeentegrond. Denk bijvoorbeeld aan een puincontainer voor uw huis op de straat of bouwmaterialen die op de stoep worden gezet bij aflevering. Dit mag niet zomaar. In deze en in veel meer gevallen heeft u toestemming van gemeente Apeldoorn nodig.
Met een omgevingsvergunning van de gemeente hebt u toestemming om te bouwen. De gemeente zal in het terrein de juiste locatie aangeven. Deze plaatsbepaling van het bouwwerk noemen we ‘rooilijn uitzetten'. U mag niet bouwen voordat de rooilijn is uitgezet en aangewezen. Naast de rooilijn zal de gemeente alleen in projectgebieden ook de peilhoogte aangeven. Peil is de hoogte van het gebouw.
Op grond van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) en de Algemene plaatselijke verordening moeten alle verblijfsobjecten een eigen objectnummer (huisnummer) hebben. U mag u niet zelf een huisnummer toekennen aan uw woning of bedrijfsruimte. Dit mag alleen de gemeente doen. U bent na toekenning verplicht een vanaf de openbare weg goed zichtbaar huisnummer(bord) aan te brengen.
Voor de aanleg, instandhouding en/of het opruimen van kabels en leidingen in de openbare grond is een vergunning of instemming van de gemeente nodig. Uitzondering hierop zijn werkzaamheden van niet ingrijpende aard. Deze werkzaamheden dient u wel bij ons te melden.
Een overzicht van gemeentelijke bouwkavels in Apeldoorn
Een omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) bevat gemeentelijke regels voor de fysieke leefomgeving en schrijft voor wat er op een locatie gebouwd mag worden en welke activiteiten wel of niet zijn toegestaan. Het bevat ook regels over de maximale hoogte en oppervlakte van bouwwerken en milieuregels. Burgers, bedrijven, instellingen en de gemeente zijn aan een omgevingsplan gebonden.