Als u wilt gaan bouwen of verbouwen, dan heeft u waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. U vindt hier alles over omgevingsvergunningen en meldingen. Ook vindt u hier informatie over het afwijken van het omgevingsplan.
Wilt u (ver)bouwen, renoveren of een reclame-uiting plaatsen? Dan hebt u vaak een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Hier zijn kosten aan verbonden. Soms mag u uw bouwplan zonder vergunning uitvoeren.
Een omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) bevat gemeentelijke regels voor de fysieke leefomgeving en schrijft voor wat er op een locatie gebouwd mag worden en welke activiteiten wel of niet zijn toegestaan. Het bevat ook regels over de maximale hoogte en oppervlakte van bouwwerken en milieuregels. Burgers, bedrijven, instellingen en de gemeente zijn aan het omgevingsplan gebonden. Maar er zijn ook mogelijkheden om daar van af te wijken.
Heeft u een (bouw)plan en wilt u weten of uw vergunningsaanvraag compleet is en of u de juiste informatie heeft ingevuld? Dan kunt u een conceptverzoek indienen. Een conceptverzoek is een voorlopige aanvraag die u kunt indienen voordat u een definitieve vergunningaanvraag doet. Hiermee controleert u of uw aanvraag compleet is en of u de juiste informatie heeft ingevuld. Dit kan helpen om onnodige vertragingen te voorkomen wanneer u de definitieve aanvraag indient.
Als u gaat slopen (dat kan ook bij verbouwen het geval zijn) heeft u meestal een sloopmelding nodig. Soms heeft u ook een sloopvergunning nodig. U vindt bij dit onderwerp informatie over de sloopmelding en de sloopvergunning. Voor vragen en advies over deze melding en vergunning kunt u terecht bij het Omgevingsloket.
De gemeente wil bomen zoveel mogelijk behouden. Daarom is vaak een vergunning om te mogen kappen nodig. Ook dode bomen kappen, stevig snoeien en verplanten van een boom vallen hieronder. Op deze pagina vindt u informatie over wanneer een kapvergunning nodig is of niet. En kunt u direct een aanvraag doen.
U hebt een omgevingsvergunning nodig als u een nieuwe uitrit wilt aanleggen of een bestaande uitrit wilt veranderen. Ook als er hiervoor geen aanpassingen aan de openbare ruimte nodig zijn.
Voor wijzigingen zoals sloop-, bouw- en restauratiewerkzaamheden in, aan, op of bij een rijks- of gemeentelijk monument hebt u een vergunning nodig.
Het aanleggen van een werk, zijnde geen bouwwerk, is van toepassing als u bijvoorbeeld gronden wilt afgraven, verharden, ophogen of egaliseren. Het kan zijn dat dit niet past in het omgevingsplan, dan heeft u hiervoor een vergunning nodig. Check hiervoor het omgevingsplan of uw gewenste activiteit op de locatie is toegestaan. Als u er niet uitkomt, kunt u aan de balie van het stadhuis uw vraag stellen of een belafspraak maken.
U hebt een toestemming voor brandveilig gebruik nodig voor de meest risicovolle vormen van gebruik: dat kan bijvoorbeeld zijn een basisschool, kinderdagverblijf, verpleeghuis en hotel. Of ook verhuur (van kamers) of een gebouw waarin meer dan 50 bezoekers kunnen zijn.
Als u een omgevingsvergunning voor bouwen nodig heeft, wordt het bouwplan getoetst aan redelijke eisen van welstand.
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Of wijzigen de werkzaamheden bij uw bedrijf? Dan heeft u misschien een vergunning nodig of moet u een melding doen. Het is altijd belangrijk om uw omgeving te betrekken bij uw plannen. In veel gevallen is dat verplicht.
Als u vermoedt dat iemand dat iemand de (bouw)regels overtreedt of iets gebouwd heeft zonder vergunning, dan kunt de gemeente vragen of ze dat wil controleren. Dat heet een handhavingsverzoek.