Omnizorg, Stationsstraat 30 Fotograaf: Gerhard Witteveen

Verbouwing en tijdelijke huisvesting Omnizorg

Het gebouw van Omnizorg aan de Stationsstraat 30 wordt verbouwd en gerenoveerd. In het pand biedt Stichting Omnizorg opvang, begeleiding en huisvesting aan inwoners, die verslaafd zijn, psychische problematiek hebben en/of dak- en thuisloos zijn geraakt. De verbouwing start vermoedelijk eind 2025 en duurt ongeveer anderhalf jaar. Er zijn inhoudelijke aanpassingen en technische ingrepen nodig en het gebouw wordt duurzamer gemaakt. Bij elkaar is het zo’n grote klus dat de cliënten tijdens de verbouwing gehuisvest worden in tijdelijk woonunits aan de Noorderlaan 59/61. Deze komen op de plek van het schoolgebouw dat gesloopt wordt.

Omnizorg zet zich in Apeldoorn in voor de rehabilitatie en herstel van mensen met een verslaving of psychiatrische problematiek. De meeste cliënten hebben een combinatie aan problemen en zijn dak- of thuisloos geraakt. Het gevolg is dat ze zich niet staande kunnen houden in de samenleving en gezondheidsproblemen hebben. 

In een bijzonder kleurrijk pand, in het centrum van Apeldoorn, biedt Omnizorg hen een rustige plek om bij te komen, in contact te komen met lotgenoten en weer de nodige vaardigheden en zelfvertrouwen op te bouwen.

  1. Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen bij Omnizorg
    Maatschappelijke opvang De bezoekers van de opvang zijn dakloze mannen en vrouwen van 23 jaar en ouder. Vaak is er sprake van verschillende problemen zoals geen of een beperkt sociaal netwerk, psychiatrische problemen, financiële problemen en een aantal is verslaafd. Zij maken tijdelijk gebruik van de opvang met als doel door te stromen naar een passende plek voor de langere termijn. Omnizorg werkt met deze cliënten aan herstel en het vinden van een eigen plek.
  2. Beschermd wonen Omnizorg heeft kleine wooneenheden waar 34 cliënten beschermd wonen. Deze cliënten hebben voor wat langere tijd een eigen plek binnen Omnizorg waar ze tot rust kunnen komen en ook leren samen leven met anderen in gelijke situatie.

Omnizorg biedt onderdak, behandeling, zorg, woonbegeleiding en werk- en dagbesteding aan de Stationsstraat 30 in Apeldoorn. Omnizorg is een samenwerking van Tactus Verslavingszorg, IrisZorg en Riwis Zorg & Welzijn. Omnizorg heeft een regionale functie (Oost Veluwe) en werkt in opdracht van gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde en Voorst. De gemeenten werken in de regio samen bij het aanbieden van maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Dat is een wettelijke taak.

Kijk voor meer informatie op de website van Omnizorg.

De gemeente Apeldoorn is eigenaar van het pand aan de Stationsstraat 30 en verhuurt het pand aan Stichting Omnizorg. De gemeente gaat het pand grootschalig renoveren en verbouwen. Er zijn inhoudelijke aanpassingen en technische ingrepen nodig om het gebouw bewoonbaar te houden. Daarnaast is verbouwing wenselijk om betere opvang te kunnen bieden en de leefbaarheid in en om het gebouw te verbeteren. Zo komen er éénpersoonskamers voor daklozen - in plaats van slaapzalen. Dat geeft meer rust, is beter voor de gezondheid en het helpt hen het leven weer op de rit te krijgen. Tegelijkertijd wordt het gebouw verduurzaamd.

Het streven is eind 2025 te starten met de verbouwing. De verbouwing duurt anderhalf jaar. De gemeente Apeldoorn begeleidt de verbouwing. Dit doen zij in samenwerking met Stichting Omnizorg.

De impact van de renovatie en verbouwing is dusdanig groot dat Omnizorg niet open kan blijven. Daarom worden de cliënten tijdens de verbouwing tijdelijk gehuisvest aan de Noorderlaan 59/61. Het betreft het terrein van het oude schoolgebouw de Ambelt dat gesloopt gaat worden. Cliënten worden opgevangen in tijdelijke woonunits verdeeld over twee lagen. Er is een centrale ingang aan het Kanaal met portier en het terrein wordt omheind met een hekwerk.

Naast verblijf- en slaapplekken komen er ruimtes voor algemeen gebruik. Hierbij kan je denken aan gedeeld sanitair, een ruimte voor dagopvang en kantoren. Ook komen er gebruikersruimtes, zodat verslaafde mensen niet op straat middelen hoeven te gebruiken.

Noorderlaan

Medische zorgunit en wasserette blijven open aan de Stationsstraat

Vanuit de Medische zorgunit (MZU) kunnen mensen, onder voorschrift van een arts, medische heroïne behandeling ondergaan. Dit houdt in dat zij medische heroïne kunnen gebruiken in de daarvoor bestemde gebruikersruimte. Daarnaast biedt de MZU methadon behandeling en verstrekking. Dit kan zowel op locatie, als thuis bij mensen zijn.

De wasserette doet de was voor Omnizorg zelf, maar ook voor andere WMO cliënten, zorginstellingen, individuele particuliere klanten en/of bedrijven in de stad.

Deze functies zullen tijdens de verbouwing gewoon aan de Stationsstraat doorgaan.

Tijdelijke huisvesting voor anderhalf jaar

De verbouwing gaat ongeveer anderhalf jaar duren. Het streven is eind 2025 te starten met verbouwen. Daarvoor zal Omnizorg verhuizen naar de tijdelijke huisvestingslocatie. De gebruikers van het huidige pand van Omnizorg aan de Stationsstraat gaan de tijdelijke huisvesting gebruiken. Daarbij zijn twee groepen te onderscheiden:

  • Maatschappelijke opvang van mannen en vrouwen (23 jaar en ouder),
  • 34 cliënten die beschermd wonen.

Voor de opvang van dak- en thuislozen komt een aantal slaapzalen. Voor de mensen die beschermd wonen bij Omnizorg komen eenpersoons kamers.

Hoeveel mensen komen er in de tijdelijke huisvesting?

In de tijdelijke huisvesting komen 34 kamers voor beschermd wonen. In die kamers verblijven mensen voor langere tijd. Dit aantal is daarom redelijk constant.

Het aantal mensen in de maatschappelijke opvang varieert. Er kunnen maximaal 40 mensen slapen in de tijdelijke huisvesting.

In de wintermaanden, bij nul graden of kouder, zet Omnizorg de deuren open. Zo proberen zij mensen, die normaal geen gebruik maken van de opvang, te bewegen om toch in de opvang te slapen. In deze maanden kan het aantal oplopen.

Tijdelijke huisvesting is 24 uur per dag open

Om de doelgroep goed te kunnen begeleiden is Omnizorg 24 uur per dag geopend. Ook op de tijdelijke locatie. Bewoners zijn vrij om in- en uit te lopen wanneer zij willen. Omnizorg probeert daarbij wel afspraken te maken over ‘hoe gedraag je je in de buurt’.

De gemeente en Omnizorg willen een voor alle partijen leefbare, veilige situatie in en om de tijdelijke huisvesting van Omnizorg realiseren met zo min mogelijk overlast. Net als nu aan de Stationsstraat. De bestaande, beproefde maatregelen op het gebied van openbare orde en veiligheid op de huidige locatie zullen worden gehandhaafd op de tijdelijke locatie. Daarbij betrekken we ook graag de nieuwe buurt.

Borgen veiligheid en leefbaarheid op straat

De tijdelijke huisvesting is alleen toegankelijk via de bewaakte entree. Bij de entree en in het tijdelijke gebouw is camerabewaking aanwezig. Als er overlast is door een cliënt, treden de begeleiders op. Zij kalmeren de cliënten en gaan een gesprek aan. In de tijdelijke huisvesting zijn minimaal twee medewerkers aanwezig, ook ’s nachts. De samenwerking met de politie en toezichthouders/handhavers van de gemeente is goed. Er is een kort lijntje en zij zijn snel aanwezig als dat nodig is. 

Omgang met mensen die overlast veroorzaken

Mensen die overlast veroorzaken worden hierop aangesproken en er worden afspraken gemaakt. Medewerkers van Omnizorg stimuleren cliënten om deel te nemen aan activiteiten, te verblijven in de daarvoor aangewezen opvangruimten en gebruik te maken van de gebruikersruimten. Zo wordt geprobeerd om overlast in de openbare ruimte te voorkomen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Bij overlast in de openbare ruimte kunnen handhavers en politie personen verzoeken of sommeren te vertrekken.

In de voorbereidende fase voor de keuze van de tijdelijke huisvestingslocatie heeft de gemeente de buurt betrokken bij de locatiekeuze door middel van een participatieavond in juni 2024.

De gemeente had twee locaties op het oog:

  • Noorderlaan 59/61: terrein waarop nu een leegstaand schoolgebouw staat. Dit schoolgebouw wordt gesloopt.
  • Stationsstraat: gemeentelijke groengebied tussen huidige Omnizorg en de Ambacht.

Het college heeft op basis van haalbaarheidsonderzoeken en de verkregen informatie uit de buurt uiteindelijk een locatiekeuze gemaakt voor de Noorderlaan 59/61.

Bekijk de presentatie van de informatiebijeenkomst van 11 juni 2024 en het verslag van deze avond inclusief alle opgehaalde aandachtspunten die inwoners hebben meegeven aan het college van B en W. Lees ook de bewonersbrief met de onderbouwing waarom voor de Noorderlaan 59/61 gekozen is

Na de locatiekeuze voor de Noorderlaan 59/61 heeft de gemeente op 3 december 2024 een participatiebijeenkomst met omwonenden van de Noorderlaan georganiseerd. Toen stond de vraag centraal ‘Hoe maken we de tijdelijke huisvestingslocatie zo leefbaar mogelijk en worden we goede buren?’ Omwonenden konden op deze avond aangeven wat zij belangrijk vonden, bijvoorbeeld qua buiteninrichting, te treffen maatregelen en communicatie/samenwerking? Het was een constructieve avond waarbij veel omwonenden hun aandachtspunten, ideeën en zorgen deelden. Kon u er niet bij zijn deze avond? Bekijk dan de presentatie van die avond (pdf, 1,8 MB) en het verslag van de avond.

Planning

  • t/m Q3 2025: voorbereiding verbouwing en tijdelijke huisvesting
  • Eind 2025: verhuizing en ingebruikname tijdelijke huisvesting
  • Eind 2025 t/m Q1 2027: verbouwing en renovatie Stationsstraat 30
  • Q1 2027: oplevering verbouwing en verhuizing terug naar Stationsstraat

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Apeldoorn ontwikkelt!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen over de verbouwing of tijdelijke huisvesting van Omnizorg?

Mail: omnizorg@apeldoorn.nl

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie