Besprekingsverslag 11 juni 2024

Inwonersbijeenkomst tijdelijke huisvesting Omnizorg 11 juni 2024

In afschrift aan: College van B en W

Aanwezig: Zie aanmeldingenlijst

Plenair: 52 Noorderlaan en 10 Stationsstraat
Tafelgesprek: 36 Noorderlaan en 10 Stationsstraat
 

Opening

De avond wordt geopend door de gespreksleider Bram Wattel.

Het grootste deel van de mensen die vanavond aanwezig is komt uit de buurt van de tijdelijke huisvesting optie Noorderlaan. Tijdens het plenaire deel van de avond komen de volgende mensen aan het woord: wethouder Wenzkowski, projectleider gemeente Apeldoorn (Cathy Geuzendam) en manager Omnizorg (Ronald Kemp).

Welkom (wethouder Wenzkowski)

De wethouder heet een ieder welkom. ‘Wat fijn dat er naast de bewoners ook een aantal raadsleden bij deze bewonersavond aansluit.

De mogelijke locaties voor de tijdelijke huisvesting van Omnizorg worden vanavond besproken. Centraal staat het ophalen van input en meningen voor de vraag welke locatie de gemeente Apeldoorn zal moeten kiezen. Uw input wordt meegenomen in de afweging die we gaan maken om te komen tot een locatiebesluit. Een ander aspect zijn de haalbaarheidsonderzoeken die we doen.

De technische installatie van het gebouw Omnizorg moet vervangen worden. Naast deze aanpassing zal het verduurzamen van het gebouw worden meegenomen. De bewoners van Omnizorg moeten tijdens deze verbouwing op een tijdelijke locatie worden opgevangen. De wethouder vraagt de bewoners om de gemeente Apeldoorn handvatten te geven om een weloverwogen keus te maken.

Zoektocht tijdelijke huisvesting (projectleider gemeente Apeldoorn)

Waarom gaan we Omnizorg verbouwen? Het gebouw heeft hardnekkige technische gebreken.
Om het pand te kunnen blijven gebruiken, moet er een grote verbouwing gedaan worden. Het moment wordt ook aangegrepen om een aantal verbeteringen door te voeren, vanuit de wens van Omnizorg, de gemeenten in de regio en landelijk beleid. Een voorbeeld hiervan is: de slaapzaal wordt vervangen door één tot twee persoonskamers. Dit creëert meer rust voor de bewoners, zodat ze hun leven beter op de rit kunnen krijgen. Een tweede voorbeeld is: het aanpassen van de entree. Hierdoor wordt de beheersbaarheid groter en wordt de leefomgeving in en om het pand vergroot.

De impact van de verbouwing is zo groot, dat het niet verantwoord is om met de winkel open te verbouwen. Zodoende wordt gezocht naar tijdelijke huisvesting voor de bewoners/bezoekers van Omnizorg. De wasserette en de medische zorgunit zijn een uitzondering en zullen tijdens de verbouwing aan de Stationsstraat blijven.

Aan de huisvesting wordt een aantal belangrijke eisen gesteld. Dat betreft bijvoorbeeld de beschikbaarheid. Ook is een ligging in het centrum van groot belang voor de opvang van dak- en thuislozen, zodat zij niet uit beeld verloren worden en ‘ongecontroleerd’ rondzwerven.

Er zijn in totaal ongeveer 55 opties voor tijdelijke huisvesting bekeken. Er is gekeken naar bestaande gebouwen en naar grond waarop units geplaats kunnen worden. Het aantal is teruggebracht naar acht opties. Voor deze locaties hebben verkennende onderzoeken plaatsgevonden, onder andere milieu onderzoeken en netcongestie. Dit heeft geleid tot een top 3.
Eén van deze drie opties was een stuk braakliggend terrein aan de Kanaalstraat. Deze optie is afgevallen doordat de grond toch niet beschikbaar is. De gemeente Apeldoorn is geen eigenaar van dit stuk braakliggend terrein.

De nog voorliggende opties voor tijdelijke huisvesting zitten aan de Stationsstraat (bij de Short Stay) en de Noorderlaan (terrein voormalig schoolgebouw). Beide locaties zijn in eigendom van de gemeente Apeldoorn. Voor de tijdelijke huisvesting willen we gebruik maken van (container)units. Die kunnen op verschillende manieren gemonteerd en gestapeld worden.

Besluit

Uiteindelijk beslist het college van B en W op basis van een afweging van verschillende aspecten: uitkomsten van diverse onderzoeken, schetsen met kostenraming, aandachtspunten vanuit omgeving, etc. Per brief zullen de bewoners bij de tijdelijke huisvesting over het besluit geïnformeerd worden. Na de definitieve locatiekeuze wil de gemeente Apeldoorn opnieuw in gesprek met de omwonenden. Daarvoor zal een volgende bijeenkomst georganiseerd worden met als centrale vraag ‘hoe zorgen we dat de tijdelijke huisvesting voor iedereen zo leefbaar en veilig mogelijk wordt?’.

 

Planning

 

Periode

Actie

Juli 2024 Besluit college B&W
Najaar 2024 Bijeenkomst omgeving gekozen locatie
Kwartaal 1 en 2 2025 Voorbereiden locatie
Zomer 2025 Verhuizing naar tijdelijke huisvesting
Kwartaal 4 2026 Oplevering verbouwing
Kwartaal 1 2027 Verhuizing terug naar Stationsstraat

Op de www.apeldoorn.nl/verbouwing-omnizorg is actuele informatie te vinden. De presentatie en de terugkoppeling van de bewonersbijeenkomst op 11 juni worden op de website gepubliceerd.

Bewoners Omnizorg (manager Omnizorg)

Het doel van Omnizorg is het opvangen van kwetsbare en dakloze inwoners in de regio Oost-Veluwe. Een tweede doel is een passende terugkeer van de bewoners in de maatschappij.

Het zorgstelsel sluit niet altijd aan bij wat mensen nodig hebben, vooral niet bij mensen die meerdere zorgvragen hebben. Deze mensen vallen soms tussen wal en schip.

Omnizorg wil graag een goede buur zijn. Er worden onder andere maandelijks buurtoverleggen georganiseerd. Wanneer de locatie voor de tijdelijke huisvesting is gekozen, wil Omnizorg samen met de buurt de komst voorbereiden. Wat verwacht de buurt van Omnizorg? Het verzoek vanuit Omnizorg is om ervaringen (positief en negatief) met hen te delen. Er is 24/7 begeleiding in het pand aanwezig, zodat er adequaat gereageerd kan worden.

Vragen vanuit publiek

1. Bewoner Stationsstraat: ‘Toen ik destijds bezig was met het kiezen van een woning heb ik mij uitvoerig laten voorlichten. Helaas ervaar ik veel overlast van mensen die drugs gebruiken en het contact met de samenleving kwijt zijn. Het is een hel en vreselijk. Het verhaal wat de manager van Omnizorg voorspiegelt is niet de waarheid. De ervaring is anders dan Omnizorg zegt dat het is. De gemeente Apeldoorn en Omnizorg hebben de keus voor de tijdelijke huisvesting al gemaakt. De bewoners worden niet geraadpleegd.’

Antwoord manager Omnizorg: ‘Vanuit Omnizorg wordt er zoveel mogelijk in gesprek gegaan met de buurtbewoners. Het management van Omnizorg is aanspreekbaar. Er zijn korte lijntjes met de politie, handhaving en de gebiedsboa om overlast te beperken en aan te pakken.’

2. Bewoonster Stationsstraat: ‘Houdt de bewoners van Omnizorg in hun eigen vertrouwde omgeving aan de Stationsstraat. Hou ze in hun eigen buurt. Over twee jaar komen ze toch weer terug.’

3. Bewoner Zuiderlaan: ‘Wie zegt dat over 1,5 jaar de tijdelijke woningen weer weggaan?’

Antwoord projectleider gemeente Apeldoorn: ‘Het terrein aan de Noorderlaan is toegewezen als ontwikkellocatie voor toekomstige woningbouw. De precieze plannen zijn nog niet bekend. Er lopen momenteel gesprekken met het bedrijf Jongeneel over eventuele verhuizing.’

4. Bewoner Rozebottellaan:Welke vergunning wordt verleend? En wat is de mate van tijdelijkheid?’

Antwoord projectleider gemeente Apeldoorn: ‘Een afwijking van het bestemmingsplan is nodig. De locatie aan de Noorderlaan heeft een maatschappelijke bestemming maar Omnizorg valt niet onder de lijst met toegestane functies. Daarom moet een aanvraag ingediend worden om hiervan af te wijken. Voor de Stationsstraat moet ook een afwijking van het bestemmingsplan aangevraagd worden.’

5. Bewoner Rozebottellaan: ‘Welke en hoe worden de criteria gewogen? Welke wegingscriteria wordt er gehanteerd?’ Antwoord projectleider gemeente Apeldoorn: ‘Sommige criteria zijn randvoorwaardelijk. Bijvoorbeeld als er op de locatie van de tijdelijke huisvesting geen stroom is. Andere aspecten zijn beoordelingscriteria. De wegingscriteria zijn nu niet paraat.’

6. Bewoonster Korte Molenstraat: ‘Ik ervaar veel overlast van mensen die in de war of verslaafd zijn. Omnizorg is niet 24/7 bereikbaar. Hierdoor is er van adequaat reageren niet altijd van sprake. Wilt u het de kinderen aandoen? De gemeente Apeldoorn kiest ervoor om woningen te laten bouwen en moet hier bewust van zijn dat dit zo veilig mogelijk is. Het verzoek is om dit mee te nemen in het besluit.’

Antwoord projectleider gemeente Apeldoorn: ‘Alle opmerkingen van vanavond worden meegenomen richting het college. Het uiteindelijke besluit voor de locatie van de tijdelijke huisvesting ligt bij het college van B en W.’

7. Bewoonster Molenstraat-Centrum: ‘Ik ervaar geen overlast. Mijn concrete vraag is dat er 73 mensen in units moeten worden opgevangen. Bij de optie tijdelijke huisvesting aan de Stationsstraat is maar beperkte ruimte beschikbaar. Hoe wil de gemeente Apeldoorn dit oplossen?’

Antwoord projectleider gemeente Apeldoorn: ‘Niet alle mensen krijgen een eigen unit tot hun beschikking. De ruimte is inderdaad beperkt, hierdoor moeten we met de units op de Stationsstraat de hoogte in.’

8. Wijkraad Welgelegen: ‘Waarom hebben de bewoners aan de Zevenhuizenseweg geen brief ontvangen? Wij hebben een handtekeningenactie opgezet en willen deze graag aan de gemeente Apeldoorn overhandigen.’

Antwoord projectleider gemeente Apeldoorn: ‘De ingezamelde handtekening zullen worden meengenomen naar het college van B en W. De uitnodiging voor de bewonersavond op 11 juni is verstuurd binnen een straal van 150 meter om de beide locaties. De adressen zijn geselecteerd op basis van deze straal. Dit heeft helaas geleid tot vervelende grenzen. Vanuit meerdere kanten hebben wij deze reactie ontvangen. Bij een vervolg bewonersavond zal dit goed worden meegenomen.’ NB. De handtekeningactie is in ontvangst genomen. Er zijn 52 handtekeningen gezet ‘TEGEN de komst van het slaaphuis op locatie Noorderlaan 59/61’.

9. Wijkraad Welgelegen: ‘Er moeten gesprekspartners gevonden worden. Niemand zit hier op te wachten en dit geldt voor beide partijen. De huidige problemen in de wijk worden momenteel niet opgelost. Welke problematiek speelt momenteel op en rondom de locatie? Er moet goed gekeken worden naar welke oplossingen mogelijk zijn.

Antwoord bewoner Stationsstraat: ‘Eén keer per drie maanden wordt de VVE uitgenodigd om in gesprek te gaan. Er zijn goede contacten met de gebiedsboa, manager Omnizorg en de politie. Er is meer overlast van de thuisgebruikers, dan van Omnizorg. Omnizorg is een goede buur. De overlast valt reuze mee en als er wat is dan wordt het opgelost.’

10. Bewoonster Molenstraat centrum Stationsstraat: ‘Ik ervaar weinig overlast. De verbouwing van het pand (Oude Ambachtschool) zal voor bewoners van de Stationsstraat ingrijpend zijn.

Antwoord projectleider gemeente Apeldoorn: ‘Dit wordt meegenomen.’ Vervolg informatiebijeenkomst Het plenaire deel wordt afgesloten. In de hal is een informatiemarkt. Mensen met zorgen kunnen hier in gesprek met de projectleiders en medewerkers van Omnizorg. Op de tafels in de Burgerzaal liggen opmerkingenkaarten. Deze kunnen gebruikt worden voor het uiten van zorgen betreffende de optie voor de tijdelijke huisvesting. Voor de mensen die deelnemen aan de tafelgesprekken; deze gesprekken vinden plaats in het souterrain.

Opbrengst tafelgesprekken

In de tafelgesprekken zijn de aandachtspunten van de deelnemers geïnventariseerd. Deze zijn vervolgens met smileys geprioriteerd. Hoe meer smileys, hoe belangrijker het aandachtspunt wordt gevonden.

Tafel groen (bewoners Noorderlaan)

 
Algemene aandachtspunten Aandachtspunten Noorderlaan om niet voor deze locatie te kiezen Aandachtspunten Stationsstraat om wel voor deze locatie te kiezen
Wordt de tijdelijke locatie na 1,5 jaar weer gevuld met een andere zorggroep? 😊 Veiligheid; alles en iedereen moet langs het smalle punt bij het kanaal. 😊😊😊😊 Buurt is vertrouwd met de huidige bewoners van Omnizorg.😊
Hoe wordt er omgegaan met de dealers? Verkeersveiligheid: gevaarlijk kruispunt. Is er inzicht op de locatie voor het maken van de afweging? Bewoners Omnizorg worden twee keer verplaatst, zoveel mogelijk op dezelfde locatie houden.😊😊
Hoe worden huidige problemen bij Omnizorg straks bij de tijdelijke huisvesting aangepakt?😊 Er moeten extra maatregelen genomen worden. Denk hierbij aan cameratoezicht en de daarbij horen kosten (bv voor Jongeneel). Wijk is kwetsbaarder dan Stationsstraat.😊😊  
De risico’s voor de doelgroep moeten minimaal gehouden worden. Wat is hiervoor nodig? Nieuwe groep buren vraagt om een grotere investering. Er wordt straks meer gezworven op/rondom de locatie.  
Zijn er gesprekken geweest met de bewoners van Omnizorg? Wat vinden zij ervan? Combinatie van sociale veiligheid met verkeersveiligheid.😊😊😊😊  
Wordt de grond van de tijdelijke locatie bouwrijp gemaakt? Wordt de kelder ook verwijderd?    

Tafel roze (bewoners Noorderlaan en Stationsstraat)

 
Algemene aandachtspunten Aandachtspunten Noorderlaan om niet voor deze locatie te kiezen Aandachtspunten Stationsstraat om wel voor deze locatie te kiezen
😊😊😊😊😊😊😊😊
Is er gekeken naar andere ‘betere’ locaties? Is dit het? Bv Vlijtseweg Gamma locatie.😊😊 Is er aan voldoende veiligheidsmaatregelen voor omgeving nagedacht?
😊
Verplaats bewoners niet uit hun vertrouwde omgeving; buurt is ook vertrouwd met bewoners.😊😊😊😊😊😊😊
Is er nagedacht over het kanaal? Veiligheid bewoners na gebruik.😊 Verkeer: Deventerstraat risicovol, loop wordt groter via Noorderlaan. 😊 Afval berging. Meer bakken.
Peiling buurt: hoeveel mensen zijn er nu op tegen?😊 Beweging richting minder verlichte stukken. 😊  
Zekerheid geven over wat daarna met de tijdelijke bewoning/pand wordt gedaan.😊😊 Houdt rekening met vleermuizen in pand wat er nu staat en andere beschermde diersoorten.  

Tafel blauw (bewoners Noorderlaan en Stationsstraat)

 
Algemene aandachtspunten Aandachtspunten Noorderlaan Aandachtspunten Stationsstraat
Visie op toekomst Omnizorg; capaciteit aantal dak- en thuislozen in de samenleving en in Apeldoorn. Termijn vergunning. Ruimtelijke inpasbaarheid.
Doorstroming en voldoende sociale woningbouw. Na verbouwing, huisvesting andere doelgroep op locatie? Bouwplaats inrichting tijden de bouw van de Ambacht.
Meer short stay oplossingen. Worden de units na de verbouwing weggehaald van deze locatie? Huidige situatie moestuin als buffer, tijdelijke units veel dichter bij de woningen.
In overleg met de buurt de situering van de units en de (kwalitatieve) inpassing en aankleding (haag) bepalen.   Hoge dichtheid van mensen met problemen.
Kaders voor de aanbesteding van de units in overleg met de buurt opstellen (o.a. uitstraling).   Menging van verschillende mensen met verschillende problemen.

Tafel oranje (bewoners Noorderlaan)

 
Algemene aandachtspunten Aandachtspunten Noorderlaan Aandachtspunten Stationsstraat
Hou mensen in eigen omgeving. Alles is daar ingericht (overleg zorg). Bestaande overleg structuren behouden > verlies bij verhuizing.
😊😊😊😊😊😊😊
Na vertrek blijven bewoners misschien terugkomen. ‘Wijk is ontdekt.’
😊😊
Hoogbouw is gunstig voor ‘overlast’.
😊
Griftstraat/looproutes uitnodigen. Waardevermindering van panden / huizen tijdens 1,5 jaar. Tevreden buren.
😊😊
Nuonlocatie. Trek van bewoners langs kanaal / drukke weg.
😊😊
Waarom short stay?
Verlichting. Parkeerplaatsen > oponthoud vanwege file / stoplichten. Graag hoogte in.
Bereikbaarheid hulpdienst. Groot loopgebied.
😊😊
 
Vermindering bewoners.

Laagbouw:

  • gelijk voor de deur;
  • zicht.

😊😊😊😊

 
Belofte dat het na 1,5 jaar weggaat en geen hergebruik units. Fietsroute langs locatie; donker / open kanaal.
😊
 
Vergunning voor duidelijk doel + termijn.
😊😊😊😊
Contrast rustige woonwijk.  
Veiligheid kinderen > meer Noorderlaan. Er bevinden reeds HAT woningen in de buurt, deze zorgen reeds voor overleg. De wijkraad gaat in het plenaire deel hier toelichting op. 😊😊😊😊😊  
Gebruikersruimte aan Stationsstraat. Twee lagere scholen in de omgeving.
😊😊
 
Waarom politiepost bij Koningshaven? Speelveld Oosterlaan / Rozebottellaan. Hoe veilig is het voor kinderen om alleen te spelen. 😊  
Waarom 1 / 2 personen per kamer in woonunits? Ingang kanaalzijde vanwege buurt. Hek Noorderlaan.
😊😊
 
  Nu al parkeerplekken tekort > onder carport.  
  Toezicht terrein.  

Tafel geel (bewoners Noorderlaan)

 
Algemene aandachtspunten Aandachtspunten Noorderlaan Aandachtspunten Stationsstraat
Wie garandeert veiligheid? Hoe voorkom je ongecontroleerd rondzwerven tussen centrum en locatie Noorderlaan? Centrum wordt opgezocht. Ze zitten al in de Stationsstraat. Waarom blijf je daar niet zitten?
Zorg voor voldoende faciliteiten overdag (dagbesteding) . Veiligheid Noorderlaan. Haal bewoners niet uit hun vertrouwde omgeving.
Duidelijkheid over de tijd van de tijdelijke bewoning & units. Verkeersveiligheid met oog op de grote verkeersdrukte.  
Betere volledige communicatie. Straal 150 meter verspreiding brief te krap. Ingang kanaal Noord: de in- en uitrit naar de locatie via kanaal Noord. Niet via huidige ingang Jongeneel. Je komt de wijk nu haast niet uit.  
Zijn er nu voldoende plekken? Rekening houden met eventuele groei dak- en thuislozen. Verkeersveiligheid voor de bewoners in de units. Er wordt soms 120 km gereden.  
  Locatie is donker (gevaarlijk). Langs kanaal / trekweg + Deventerstraat = doorgangsroute naar achterliggende wijk vanuit de stad. Veel jeugd / meisjes / dames fietsen daar langs.  

Opbrengst opmerkingenkaarten

  1. Ik heb daar mijn horecazaak en heb nu al veel overlast. Ze vallen gasten lastig.
  2. Ik wil niet dat er een opvanghuis komt voor daklozen. Wij hebben al overlast zat. Nu al.
  3. Als Omnizorg nu twee jaar van de bewoners af is, dan willen de bewoners aan de Stationsstraat ze straks niet meer terug hebben. Nu lijken de geluiden van buren Stationsstraat wel positief.
  4. Wordt er gedacht aan de veiligheid van onze kinderen & senioren in de wijk?
  5. Wordt er gedacht aan veiligheid Omnizorg bewoners i.v.m. verdrinking in het kanaal?
  6. De loop van de bewoners zal naar de stad zijn. Dit is 15 minuten lopen. Ze zullen langs zoveel plekken komen en daar overlast plegen. Hierop kan Omnizorg geen toezicht houden, dit is een te groot gebied.
  7. Overlast in buurt. Onder andere door blaffende honden, omdat deze aanslaat door rondhangende personen, waardoor kinderen in de buurt weer wakker worden.
  8. Ik voel me niet meer veilig als naar de stad moet. Ik hoef ze daar niet.
  9. Er is veel verkeer in die straat. Ook veel jonge meiden die naar de stad fietsen. Wanneer zal het fout gaan?
  10. Ik vind deze locatie niet geschikt en beïnvloedt de (verkeers)veiligheid van de bewoners én alle fietsers (en dat zijn er heel veel) die dagelijks vanaf Noord / Zevenhuizen van en naar het centrum fietsen / rijden. Daarbij veel onnodige bewegingen van Noorderlaan naar Stationsstraat voor de medische dienst en / of de wasserette.
  11. Niet in onze wijk i.v.m. overlast / veiligheid. Als ze aan de Stationsstraat blijven voorkomt een hoop gezeur in de wijk!!
  12. Er wonen ontzettend veel kinderen in de wijk, omdat er een school & opvang zit. De kinderen snappen niet waarom een man in hun speeltuin staat te plassen.
  13. De Noorderlaan zijn alleen laagbouw woningen, de hoogbouw in de stad geeft de bewoners meer veiligheid.
  14. Ook de bewoners die op de nieuwe looproute wonen zullen overlast ervaren. Laat Omnizorg in de Stationsstraat.
Uw Reactie
Uw Reactie