Besprekingsverslag 11 juni 2024
Inwonersbijeenkomst tijdelijke huisvesting Omnizorg 11 juni 2024
In afschrift aan: College van B en W
Aanwezig: Zie aanmeldingenlijst
Plenair: 52 Noorderlaan en 10 Stationsstraat
Tafelgesprek: 36 Noorderlaan en 10 Stationsstraat
Opening
De avond wordt geopend door de gespreksleider Bram Wattel.
Het grootste deel van de mensen die vanavond aanwezig is komt uit de buurt van de tijdelijke huisvesting optie Noorderlaan. Tijdens het plenaire deel van de avond komen de volgende mensen aan het woord: wethouder Wenzkowski, projectleider gemeente Apeldoorn (Cathy Geuzendam) en manager Omnizorg (Ronald Kemp).
Welkom (wethouder Wenzkowski)
De wethouder heet een ieder welkom. ‘Wat fijn dat er naast de bewoners ook een aantal raadsleden bij deze bewonersavond aansluit.
De mogelijke locaties voor de tijdelijke huisvesting van Omnizorg worden vanavond besproken. Centraal staat het ophalen van input en meningen voor de vraag welke locatie de gemeente Apeldoorn zal moeten kiezen. Uw input wordt meegenomen in de afweging die we gaan maken om te komen tot een locatiebesluit. Een ander aspect zijn de haalbaarheidsonderzoeken die we doen.
De technische installatie van het gebouw Omnizorg moet vervangen worden. Naast deze aanpassing zal het verduurzamen van het gebouw worden meegenomen. De bewoners van Omnizorg moeten tijdens deze verbouwing op een tijdelijke locatie worden opgevangen. De wethouder vraagt de bewoners om de gemeente Apeldoorn handvatten te geven om een weloverwogen keus te maken.
Zoektocht tijdelijke huisvesting (projectleider gemeente Apeldoorn)
Waarom gaan we Omnizorg verbouwen? Het gebouw heeft hardnekkige technische gebreken.
Om het pand te kunnen blijven gebruiken, moet er een grote verbouwing gedaan worden. Het moment wordt ook aangegrepen om een aantal verbeteringen door te voeren, vanuit de wens van Omnizorg, de gemeenten in de regio en landelijk beleid. Een voorbeeld hiervan is: de slaapzaal wordt vervangen door één tot twee persoonskamers. Dit creëert meer rust voor de bewoners, zodat ze hun leven beter op de rit kunnen krijgen. Een tweede voorbeeld is: het aanpassen van de entree. Hierdoor wordt de beheersbaarheid groter en wordt de leefomgeving in en om het pand vergroot.
De impact van de verbouwing is zo groot, dat het niet verantwoord is om met de winkel open te verbouwen. Zodoende wordt gezocht naar tijdelijke huisvesting voor de bewoners/bezoekers van Omnizorg. De wasserette en de medische zorgunit zijn een uitzondering en zullen tijdens de verbouwing aan de Stationsstraat blijven.
Aan de huisvesting wordt een aantal belangrijke eisen gesteld. Dat betreft bijvoorbeeld de beschikbaarheid. Ook is een ligging in het centrum van groot belang voor de opvang van dak- en thuislozen, zodat zij niet uit beeld verloren worden en ‘ongecontroleerd’ rondzwerven.
Er zijn in totaal ongeveer 55 opties voor tijdelijke huisvesting bekeken. Er is gekeken naar bestaande gebouwen en naar grond waarop units geplaats kunnen worden. Het aantal is teruggebracht naar acht opties. Voor deze locaties hebben verkennende onderzoeken plaatsgevonden, onder andere milieu onderzoeken en netcongestie. Dit heeft geleid tot een top 3.
Eén van deze drie opties was een stuk braakliggend terrein aan de Kanaalstraat. Deze optie is afgevallen doordat de grond toch niet beschikbaar is. De gemeente Apeldoorn is geen eigenaar van dit stuk braakliggend terrein.
De nog voorliggende opties voor tijdelijke huisvesting zitten aan de Stationsstraat (bij de Short Stay) en de Noorderlaan (terrein voormalig schoolgebouw). Beide locaties zijn in eigendom van de gemeente Apeldoorn. Voor de tijdelijke huisvesting willen we gebruik maken van (container)units. Die kunnen op verschillende manieren gemonteerd en gestapeld worden.
Besluit
Uiteindelijk beslist het college van B en W op basis van een afweging van verschillende aspecten: uitkomsten van diverse onderzoeken, schetsen met kostenraming, aandachtspunten vanuit omgeving, etc. Per brief zullen de bewoners bij de tijdelijke huisvesting over het besluit geïnformeerd worden. Na de definitieve locatiekeuze wil de gemeente Apeldoorn opnieuw in gesprek met de omwonenden. Daarvoor zal een volgende bijeenkomst georganiseerd worden met als centrale vraag ‘hoe zorgen we dat de tijdelijke huisvesting voor iedereen zo leefbaar en veilig mogelijk wordt?’.