Apeldoorn maakt wonen in achtertuin mogelijk voor familieleden
In heel Nederland hebben mensen moeite om een woning te vinden. Dit geldt ook voor de inwoners van de gemeente Apeldoorn. Daar willen we graag iets aan doen. Behalve meer (tijdelijke) huizen bouwen, helpt het om doorstroming makkelijker te maken. Daarom versoepelen we nu de regels voor tijdelijke woningen. Vanaf vandaag is het makkelijker voor inwoners om een tijdelijke woonunit, tiny house of (pre)mantelzorgwoning in de achtertuin te plaatsen of te bouwen.
Er is veel vraag naar woningen die passen bij de wensen van ouderen en jongeren. Inwoners moeten steeds meer op zichzelf kunnen vertrouwen en steun vinden in hun sociale netwerk. Om deze uitdagingen aan te pakken, versoepelen we de regels voor tijdelijke woningen. “Dit is een creatieve oplossing om snel iets te doen aan het woningtekort”, zegt wethouder Volkshuisvesting Peter Messerschmidt. “We verbeteren de doorstroming omdat ouderen een woning achterlaten. Daarnaast krijgen jongeren zo meer tijd om vanuit een tijdelijke woning een vaste woning te zoeken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld tijdelijk wonen in de achtertuin van hun ouders.”
Een ander groot voordeel is dat de nieuwe regels plaatsing van (pre)mantelzorgwoningen aanmoedigen. Zo kunnen inwoners zich beter voorbereiden op het ouder worden en een manier vinden en langer zelfstandig wonen. Prettig voor ouderen, maar ook broodnodig. Door de vergrijzing en grote personeelstekorten moet de ouderenzorg veranderen. We hebben nieuwe soorten woningen nodig die ook geschikt zijn voor de toekomst met zorg dichtbij.
Familieband belangrijk bij nieuwe regels voor tijdelijke woningen
Met de nieuwe regels is het mogelijk om bijvoorbeeld een bijgebouw te verbouwen om er maximaal tien jaar in te wonen. In het buitengebied zijn er meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het plaatsen van een woonunit, mantelzorgwoning of tiny house van maximaal 100m². In alle gevallen moet er sprake zijn van familieleden in de 1e, 2e of 3e graad die bij elkaar op eigen erf willen wonen in de gemeente Apeldoorn.
Omgevingsvergunning nodig
Voordat een tijdelijke woning mag worden gebouwd, moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Daarbij moet voldaan worden aan alle voorwaarden die zijn beschreven in de beleidsregels.
Lees meer over de voorwaarden van de beleidsregels ‘Tijdelijke huisvesting’.
Afspraak met het omgevingsloket
Wilt u meer weten over deze regels of er gebruik van maken? Neemt u dan contact op met onze collega’s van het omgevingsloket.