Fotograaf: Rob Voss

Gemeente Apeldoorn koopt Hertzberger Park

Na jarenlange leegstand en verpaupering van het gebied koopt de gemeente het Hertzberger Park aan de Prins Willem Alexanderlaan in Apeldoorn. Door deze aankoop kan de gemeente regie voeren op de toekomst van het iconische kantoorpand (De Rots) van de wereldberoemde architect Herman Hertzberger én op de ontwikkeling van het hele gebied. De ontwikkeling van het gebied rondom De Rots gebeurt in samenwerking met Explorius Vastgoedontwikkeling.

Het Hertzberger Park bestaat uit het originele kantoorgebouw, de Rots, en de gronden daar omheen. Ook de naastgelegen torens, de zogenaamde Pakhoedtorens, horen bij het gebied. Meerdere partijen waren in de loop van de tijd eigenaar van het Hertzberger Park en maakten plannen voor het gebied. Uiteindelijk kwam van die plannen helaas niets terecht en raakte het gebied steeds verder in verval. In mei 2023 legde de gemeente een voorkeursrecht op het Hertzberger Park om meer regie en sturing te hebben op de toekomst van het iconische gebouw en de invulling van het gebied. Sinds de laatste eigenaar failliet is gegaan voerde de gemeente gesprekken met de curatoren en verschillende partijen, met als uiteindelijke resultaat de aankoop van het Hertzberger Park.

Wethouder Peter Messerschmidt
“We gaan aan de slag om er weer wat moois van te maken, zodat de Apeldoorners er weer trots op kunnen zijn. ”

Bruisende plek

De Rots is het middelpunt van het Hertzberger Park en is een gemeentelijk monument. De gemeente wil dat het Hertzberger Park zich ontwikkelt tot een bruisende plek, waarbij de Rots een functie krijgt die past bij de huidige tijd. De gemeente denkt voor het gebied aan een mix van wonen, maatschappelijke functies (bijvoorbeeld cultuur en zorg) en kantoorruimte. De precieze invulling zal in de komende maanden verder vorm krijgen, in samenwerking met Explorius Vastgoedontwikkeling. 

Wethouder Peter Messerschmidt: “Het Hertzberger Park is een ontzettend herkenbare plek in Apeldoorn. Zeker als je met de trein komt is het markante gebouw van Herman Hertzberger ons eerste visitekaartje. Het is echt eeuwig zonde dat het pand zo verpaupert. De verloedering van het leegstaande gebouw en omgeving is ons al jaren een doorn in het oog. We gaan aan de slag om er weer wat moois van te maken, zodat de Apeldoorners er weer trots op kunnen zijn. En daarnaast is het natuurlijk geweldig dat er weer meer woningen gebouwd gaan worden.”

Apeldoorn ontwikkelt

Apeldoorn groeit de komende jaren naar minimaal 180.000 inwoners. Daarom worden nieuwe woon- en werkgebieden toegevoegd, waarbij bouwen hand in hand gaat met vergroenen. In de binnenstad en de gebieden rondom het kanaal en het spoor wordt dit goed zichtbaar. De binnenstad gaat zich de komende jaren flink ontwikkelen naar een aantrekkelijk, gastvrij en levendig stadshart waar mensen graag winkelen, werken, wonen en verblijven. De stad wordt groener en panden worden ontwikkeld naar andere functies voor meer variatie en een veelzijdiger aanbod. Leegstand wordt verminderd en het winkelgebied wordt compacter. Er komen meer woningen en er komt meer ruimte voor fietsers en wandelaars. Tegelijkertijd blijft het makkelijk om de binnenstad te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Met de aankoop wordt het Hertzberger Park onderdeel van die ontwikkeling. 

Het iconische gebouw 'De Rots' van het Hertzbergerpark
Het iconische gebouw 'De Rots' van het Hertzbergerpark Fotograaf: Rob Voss
Bas Goossens, directeur Explorius
“Samen met de gemeente zijn we voornemens om van het Herzbergerpark een plek te maken waar iedereen welkom is.”

Focus op woningbouw

De gemeente gaat zich richten op de toekomst van de Rots. Daarvoor worden in de loop van volgend jaar verschillende scenario’s aan de gemeenteraad voorgelegd. Explorius gaat, in afstemming met de gemeente, de rest van het gebied ontwikkelen. Daarbij zal de focus liggen op woningbouw.

Bas Goossens, directeur van Explorius: “Met de ontwikkeling van het Herzberger Park dragen we bij aan het oplossen van het woningtekort in Apeldoorn. Samen met de gemeente zijn we voornemens om van het Herzbergerpark een plek te maken waar iedereen welkom is. Een plek om te wonen, werken, ontmoeten en beleven. Alles komt hier straks samen zoals ook de essentie was in het oorspronkelijk ontwerp van Herman Herzberger. Als Explorius zijn we trots dat we samen met de gemeente invulling gaan geven aan dit gebied en de negatieve spiraal rondom deze ontwikkeling kunnen doorbreken. ” 

Aankoop en ontwikkeling

Explorius Vastgoedontwikkeling koopt het Hertzbergerpark uit het faillissement voor 7 miljoen euro onder voorwaarde dat zij met de gemeente afspraken kon maken over de ontwikkeling van het gebied. Die afspraken zijn nu gemaakt. De rechter-commissaris in het faillissement van de huidige eigenaar dient nog toestemming te verlenen voordat de aankoop rond is. De gemeente koopt daarbij het hele gebied voor € 1,- van Explorius in ruil voor het recht om de locatie te mogen ontwikkelen. De gemeente gaat de Pakhoedtorens slopen, het gebied bouwrijp maken en de openbare ruimte inrichten. Explorius koopt de bouwrijpe grond weer van de gemeente om de woningbouw mogelijk te maken in dat deel van het gebied. Het kantoorgebouw, De Rots, blijft eigendom van de gemeente.

Uw Reactie
Uw Reactie