Monumenten en beschermde stads en dorpsgezichten
Monumenten vormen de topcollectie van ons gebouwde erfgoed. Ze zijn een venster naar het verleden en houden onze geschiedenis levendig. Het is belangrijk dat erfgoed beleefbaar blijft, maar ook kan worden gebruikt.
De gemeente Apeldoorn en het Rijk willen zorgvuldig omgaan met de waardevolle erfenis en deze doorgeven aan volgende generaties.
Een gebouw kan zo bijzonder zijn, dat de overheid ze een status toekent. We spreken dan van een monument. Er zijn in Apeldoorn gemeentelijke en rijksmonumenten. Monumenten zijn beschermd tegen rigoureuze veranderingen die het historische karakter aantasten. Dat geldt voor de buitenkant maar ook voor de binnenkant. Bij verbouwingen wordt gezocht naar een goede balans tussen de authenticiteit van het monument en de wensen voor het (nieuwe) gebruik.
Naast monumenten zijn er ook nog ‘karakteristieke panden’ en ‘beeldbepalende panden’. Deze zijn via het omgevingsplan respectievelijk de erfgoedverordening beschermd tegen (gedeeltelijke) sloop, maar kennen geen aparte regels voor verbouwing.
Net als gebouwen kunnen ook gebieden door de overheid (het rijk of de gemeente) beschermd worden. Deze gebieden noemen we beschermde stads- en dorpsgezichten of cultuurhistorisch waardevolle gebieden. Het zijn gebieden die zeer bijzonder zijn omdat het oorspronkelijke karakter goed bewaard is gebleven. Dat karakter is nog goed te herkennen aan bijvoorbeeld de bebouwing, het groen, de wegenstructuur en de wijze waarop grond en gebouwen worden benut.
Het doel van de bescherming is om waardevolle historische kenmerken te behouden en een plaats te geven in toekomstige ontwikkelingen. Het houdt dus geen bevriezing van de huidige situatie in. In het gebied moet gewoon gewoond en gewerkt kunnen worden. Wel is het belangrijk dat nieuwe ontwikkelingen passen binnen het waardevolle karakter van het gebied.
In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), de erfgoedwet en de gemeentelijke erfgoedverordening zijn de spelregels vastgelegd die gelden voor monumenten en rijks- en gemeentelijk beschermde stads- en dorpsgezichten en rijksbeschermde buitenplaatsen. Vanaf 2020 gaat een deel van die regelgeving op in de omgevingswet.
Erfgoed in relatie tot welstand
Wanneer de eigenaar zijn monument wil restaureren of verbouwen, moet meestal een omgevingsvergunning voor de activiteit ‘wijzigen monument’ worden aangevraagd bij de gemeente. Daarnaast wijken de regels voor vergunningvrij bouwen bij monumenten (rijks- en gemeentelijk) en bij rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten en rijksbeschermde buitenplaatsen af van de regelgeving voor onbeschermde gebouwen. Via het omgevingsloket kan worden gecheckt welke bouwwerkzaamheden aan monumenten en in rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten en rijksbeschermde buitenplaatsen vergunningvrij kunnen worden uitgevoerd.
Verbouwingen aan monumenten en aan gebouwen in beschermde stads- en dorpsgezichten, rijksbeschermde buitenplaatsen en cultuurhistorisch waardevolle gebieden zijn altijd specifiek en worden daarom niet getoetst aan de criteria voor veel voorkomende bouwwerken, maar beoordeeld aan de hand van het karakter van het gebouw in combinatie met de gebiedsdoelstellingen (bijlage B). Voor de volledigheid, dit geldt ook voor beeldbepalende panden (liggen altijd in een beschermd gezicht) en voor karakteristieke panden die gelegen zijn in een cultuurhistorisch waardevol gebied.
Aandachtspunten t.a.v. verbouwingen bij erfgoed
Veel mensen beschouwen wonen of werken in een monument als een hele eer; het is immers niet zomaar een gebouw. De eigenaar vindt zijn monument gelukkig vaak zo bijzonder, dat hij er zorgvuldig mee wil omgaan. Het onderhouden, restaureren, verduurzamen en aanpassen vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Het ontwerpen en uitvoeren van werkzaamheden aan een monument kan het beste gedaan worden door specialisten die hierin ervaren zijn. De gemeente kan u ook daarin ondersteunen, via de adviseur onderhoud en restauratie.
De hieronder beschreven gespreksonderwerpen kunnen worden gebruikt wanneer u een plan tot verbouwing van een monument bespreekt bij de Commissie Omgevingskwaliteit. Deze gespreksonderwerpen dienen als criterium, ontwerpkader en inspiratiebron. Naast deze specifieke aandachtspunten voor monumenten gelden uiteraard ook de algemene gespreksonderwerpen.