Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Opvang rioolwater in speciale vijvers

Aan de Tullekensmolenweg in Beekbergen ligt een zogeheten overstortvijver. Deze vijver vangt rioolwater op als het veel geregend heeft. Op deze pagina vindt u informatie over de achtergrond en werkzaamheden om stankoverlast tegen te gaan.

Al sinds de jaren ’60 maakt de gemeente gebruik van overstortvijvers. Deze vijvers zijn bedoeld als reserveopslag voor rioolwater. Als het veel en langdurig regent, stroomt het rioolwater in deze overstortvijvers. Er zijn op verschillende plaatsen in onze gemeente zulke vijvers.

Overlast in Beekbergen

De overstortvijver aan de Tullekensmolenweg in Beekbergen heeft helaas voor stankoverlast gezorgd in de omgeving. Op het water is een ‘drijflaag’ met vuil gekomen. Dat komt omdat het vuil niet terug kan stromen naar de riolering.

Door de vele regen van het voorjaar van 2024, is er extreem veel water door het riool gekomen. In de omgeving Beekbergen heeft het rioolwater veel extra vuil meegenomen van o.a. vakantieparken in de buurt.

Oplossingen waar de gemeente aan werkt

Wat de gemeente al heeft gedaan:

  • De drijflaag aan het wateroppervlak is weggespoten met een hogedrukspuit.
  • De drijflaag met vuil is voor een groot deel afgezogen en weggehaald.
  • Het water in de vijver is gespoeld met water uit de naastgelegen beek. Hierdoor is een deel van het vuile water naar het riool gestroomd en ligt er vers water in de vijver.

Waar de gemeente en het waterschap nog aan werken:

  • De bestaande overstortconstructie wordt aangepast, waardoor het vuile water beter weg kan stromen. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting begin juli klaar.
  • Er wordt een voorziening voor beluchting en doorspoeling van de vijver gemaakt. Deze is na de zomer klaar in verband met aanleg van de benodigde stroomaansluiting.
  • Een oplossing voor de langere termijn, is om veel meer regenwater af te koppelen van het riool. Hier kunt u zelf ook een steentje aan bijdragen! Heeft u een woning met tuin? Als u regenwater uit de dakgoot niet in het riool laat stromen, maar in uw tuin of een regenton, hoeft er minder regenwater afgevoerd te worden. En het is beter voor de bodem en planten in uw tuin. Voor meer informatie kijkt u op de pagina regenwater afkoppelen.
  • Inwoners en toeristen moeten beter worden voorgelicht over wat er wel en niet in het toilet gegooid mag worden. Het doorspoelen van bijvoorbeeld maandverband, tampons en babydoekjes zorgt voor verstoppingen en vervuiling.

Water en natuur

Apeldoorn is een groene gemeente. Dit willen we graag behouden en daarom focussen we ons op het versterken van ons groene karakter.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u een vraag? Of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Meer water en natuur

Uw Reactie
Uw Reactie