Gemeentelijke monumenten
Door een pand aan te wijzen als monument, worden ingrijpende wijzigingen of sloop voorkomen. Wanneer u een gemeentelijk monument gaat verbouwen heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig.
Beeldbepalende panden
Van deze gebouwen of gebouwgroepen, vinden we het belangrijk om het originele uiterlijk zoveel mogelijk te bewaren. Wanneer u een beeldbepalend pand wilt slopen, heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Beschermde stads- en dorpsgezichten
Beschermde stads- en dorpsgezichten zijn bijzonder en zeer waardevol vanwege hun ontstaan. Dit is vaak terug te zien in inrichting van het gebied, de bebouwing, de wegen en het groen. De gemeente Apeldoorn kent drie rijksbeschermde stadsgezichten: De Parken, Hoog Soeren en Radio Kootwijk en drie gemeentelijk beschermde stads- en dorpsgezichten: de Indische buurt, de Metaalbuurt en Wiesel. Daar komen nu vijf woonbuurten bij zoals de Versprongen woningen in de Maten en de woonbuurt De Wiekelaar in Loenen. Ook wederopbouwgebied Kerschoten is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Wanneer u een gebouw of bouwwerk in een beschermd gezicht wilt slopen, heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Omgevingsplan
De komende jaren werken we als gemeente aan het omgevingsplan, zo ook voor de Post 70-woonbuurten die we als beschermd gezicht gaan aanwijzen. Voor deze woonbuurten regelen we in het omgevingsplan hoe we omgaan met bijvoorbeeld bouwregels, groen en openbare ruimte.
Op de lijst
Op de monumentenlijst staan alle beschermde rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, beeldbepalende panden, karakteristieke panden en de beschermde stads en dorpsgezichten van Apeldoorn.
Downloads
De Post 70-lijst
Deze lijst is een overzicht van de Post 70-gebouwen die worden beschermd als gemeentelijk monument, beeldbepalend pand of beschermd stads- of dorpsgezicht. Bekijk hier de de Post 70-lijst (pdf, 20 kB).
Download de beschrijvingen van de woonbuurten die we als beschermd stads- of dorpsgezichten willen aanwijzen:
- De Wiekelaar in Loenen (pdf, 2,6 MB)
- De drive-in-woningen in de Maten en Zevenhuizen (pdf, 1,8 MB)
- De versprongen woningen in de Maten (pdf, 2,3 MB)
- De witte woningen in de Maten (pdf, 2,6 MB)
- De Zeis-Haarhamer (pdf, 3,5 MB)
Verder lezen
Wilt u het rapport ‘Apeldoorn Post70’ lezen? Dan kunt u deze downloaden op de website van CODA.
Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de wijk De Maten en de bijzondere woningbouw daar? Neem eens een kijkje op de website van bureau Barzilay+Ferwerda van architect Marcel Barzilay en stedenbouwkundige Ruben Ferwerda.