De gemeente beoordeelt uw initiatief aan de hand van een zestal thema’s die gekoppeld zijn aan de ambities van gemeente Apeldoorn tot 2040. Op vier thema’s moet u minimaal ‘het Apeldoorns peil’ (de basiskwaliteitsnorm) halen.
Om uw initiatief te kunnen toetsen vult u het wegingsformulier in van het gebied waar de ontwikkeling plaatsvindt. Zo krijgt u inzichtelijk of uw initiatief per thema aan ‘het Apeldoorns peil’ (de basiskwaliteitsnorm) voldoet. Ook krijgt u op deze manier al een eerste indruk of uw initiatief mogelijk kansrijk is en aan welke knoppen u mogelijk nog kunt draaien om uw initiatief kansrijker te maken in de beoordeling door de gemeente. U stuurt dit wegingsformulier samen met uw onderbouwing mee bij uw aanvraag conceptverzoek via het Landelijk omgevingsloket (DSO). Aan het indienen van een conceptverzoek zijn kosten verbonden. Lees meer over het indienen van een conceptverzoek.
De gemeente bekijkt uw aanvraag en beoordeelt in hoeverre uw initiatief voldoet aan de Apeldoornse basiskwaliteitsnormen en in hoeverre uw initiatief bijdraagt aan de ambities van Apeldoorn tot 2040. Als de gemeente uw initiatief als kansrijk bestempelt dan ontvangt u van de gemeente een principeakkoord en kunt u verder met de vervolgstappen in het aanvraagproces.
Een principe akkoord van de gemeente voor de realisatie van uw initiatief kunt u krijgen als:
- uw initiatief minimaal 120 punten heeft behaald in het wegingsmodel, en;
- uw initiatief op het verplichte thema ‘ruimtelijke inpassing’ én drie andere thema’s naar keuze minimaal ‘het Apeldoorns peil’ haalt, en;
- u in het wegingsformulier per thema een goede onderbouwing en toelichting geeft op uw keuzes.
Gemeente toets uw initiatief op zes thema’s
De gemeente beoordeelt uw initiatief aan de hand van een zestal thema’s die gekoppeld zijn aan de ambities van gemeente Apeldoorn tot 2040. Het gaat om de volgende thema’s waarop de gemeente toetst:
Programma
Past uw initiatief bij de programma voor wonen of werken die er lig in een gebiedt? Bijvoorbeeld zijn het kwalitatief goede woningen? Past het bedrijf in het gebied? En versterkt het de lokale of soms regionale economie? Voegt het iets toe wat er nu nog niet is?
Duurzaamheid
Bij nieuwbouw vragen we dat het gebouw evenveel energie gebruikt als het opwekt. Voor bedrijven streven we hier ook naar, maar leggen de norm bij de BENG prestatie voor gebouwen.
Natuur & Klimaat
Onze gemeente zet in op natuurbehoud en natuurherstel en sorteert voor op klimaatveranderingen. We hanteren in de stad en dorpen de normen voor natuurinclusief en klimaatadapatief bouwen én de wettelijke normen omdat de waterberging op eigen terrein goed geregeld moet zijn. Daarnaast is er een extra plus voor meer groen, biodiversiteit, groene gevels en groene daken. In het buitengebied is onze lokale verordening van kracht, de Groene Balans. Een ontwikkeling die binnen de Groene Balans past, scoort daarmee op het Apeldoorns Peil.
Ruimtelijke inpassing
Een goede ruimtelijke inpassing en bereikbaarheid in relatie tot de omgeving zijn essentiële voorwaarden bij een ontwikkeling, waarbij de belevingswaarden versterkt worden. Daarbij wordt zorgvuldig rekening gehouden met de bestaande context, waaronder de samenhang met de stad, de ruimtelijke structuur van het gebied en de maat en schaal van het stedelijk karakter.
Samenleving-inclusie
In Apeldoorn werken we aan het creëren van een inclusieve gemeente door een divers woningaanbod en betaalbare woningen te realiseren. We vragen daarom een bijdrage aan de bouw van betaalbare woningen en huisvesting voor kwetsbare groepen. Ook kijken we naar de behoeftes van het gebied, de wijk of het dorp. waarbij we aansluiten op het Volkshuisvestingskader en de profielen uit de Omgevingsvisie. Voor bedrijven vragen we om sociaal te ondernemen en een lokale binding te hebben, bijvoorbeeld door het aantrekken van werknemers uit Apeldoorn zelf.
Samenleving-gezondheid
In Apeldoorn stimuleren we gezondheid door het creëren van buitenruimtes die veilig zijn voor alle gebruikers en uitnodigen tot ontmoeten en bewegen.
Op vier thema’s moet uw initiatief minimaal ‘het Apeldoorns peil’ halen
Uw initiatief moet op vier van de zes thema’s voldoen aan ‘het Apeldoorns peil’ (het basiskwaliteitsniveau). Het thema ‘ruimtelijke inpassing’ is daarbij verplicht in verband met ons welstandsbeleid (pdf, 1,7 MB) De drie andere thema’s waarop uw initiatief ‘het Apeldoorns Peil’ haalt, kiest u zelf. In totaal moet uw initiatief een score van minimaal 120 punten behalen, waarvan minimaal 80 punten op het basiskwaliteitsniveau, verdeeld over vier thema’s.
In de praktijk betekent dit dat u in het wegingsformulier bij ten minste vier thema’s (waar ‘ruimtelijke inpassing’ er één van is) aantoont dat u minimaal aan een 20 punten vraag kunt voldoen’. Zorg er daarom voor dat u uw antwoorden goed onderbouwt.
Op twee van de zes thema's kan dus afgeweken worden en hoeft ‘het Apeldoorns peil’ niet gehaald te worden. In die gevallen geldt wel dat de resterende minimaal 40 punten gecompenseerd moeten worden met pluspunten uit de zes thema's. Deze zijn vrij naar keuze door u te kiezen. Hiervoor zijn criteria in het wegingsformulier toegevoegd die elk 10 punten vertegenwoordigen en waaruit u zelf een keuze maakt. Natuurlijk mag u ook een hogere score dan 120 punten behalen. Per thema geeft u een onderbouwing van uw keuzes.