Tractor met aanhanger met daarin Bokashi
De groenstrook wordt bezaaid met Bokashi. Fotograaf: Peter Lous

Bokashi voor een betere bodem

Een gezonde bodem voor plant en dier: daar werken we hard aan in Apeldoorn. Bokashi helpt daarbij. Vanaf 31 maart verspreidt de gemeente Bokashi rond bomen, struiken en in plantsoenen. Deze klus duurt vier tot zes weken. Kenmerkend is de sterke geur, maar die verdwijnt na een tijdje.

Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het lijkt op compost, maar het wordt gemaakt door bladeren en plantenresten te laten fermenteren.

Van blad tot Bokashi

Elk najaar worden bladeren uit uw wijk opgehaald. Dit blad verzamelen we en we voegen er micro-organismen aan toe. Daarna wordt alles luchtdicht bewaard, zodat het kan gaan fermenteren. Tijdens dit proces ontstaan stoffen zoals antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en voedingsstoffen. Wat er dan overblijft is Bokashi. Bokashi is niet alleen gezond voor mensen, maar ook goed voor de bodem. Het helpt de bodem vruchtbaar te maken en gezond te houden.

En door blad uit Apeldoorn en dorpen in de buurt te gebruiken, blijft de kringloop zo klein mogelijk. Uiteindelijk is er 3.000 ton blad verwerkt tot Bokashi.

Zo maken we Bokashi

De voordelen

Bokashi biedt voeding aan het bodemleven voor bomen, struiken en plantsoenen. En belangrijke insecten als wormen, kevers en spinnen hebben daar profijt van. Een ander voordeel is dat het vocht vasthoudt: met de droge zomers van de laatste jaren een essentiële eigenschap!

Een nadeel van Bokashi is dat het een sterke geur kan hebben. Sommige inwoners vinden deze geur niet prettig. Gelukkig verdwijnt de geur na een tijdje vanzelf.

Onderzoek

We testen Bokashi in een proef samen met gemeenten, terreinbeheerders en de Wageningen Universiteit. We willen weten hoe we groenafval beter kunnen hergebruiken. Ook vergelijken we Bokashi met andere bodemverbeteraars en met ‘niets doen’. Tot nu toe zijn de resultaten positief. Grasvelden met Bokashi zien er gezonder en groener uit dan grasvelden waar dat niet ligt.

Uw Reactie
Uw Reactie