Maak uw straat of buurt groener

Groen in de straat kent vele voordelen. Het maakt de stad koeler op hete dagen en neemt water op als het hard regent. Het vermindert het effect van de wind en draagt bij aan de biodiversiteit. Daarbij kan groen bijdragen aan de sociale binding in de straat. U ontmoet elkaar sneller op straat als het fijn is om daar te verblijven.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf uw straat of buurt groener maken. Weet u een plek in uw buurt waar u graag meer groen ziet? En heeft u hiervoor zelf een mooi, creatief idee? Dat kan bijvoorbeeld een buurttuintje zijn of een extra groenvak. Laat het ons weten. Wij gaan samen met u aan de slag.

Groeninitiatieven in de openbare ruimte

Wij waarderen het als inwoners willen bijdragen aan het openbaar groen in onze gemeente. Op verschillende plaatsen gebeurt dat al. Het is belangrijk dat we vooraf heldere afspraken maken over het onderhoud. We bespreken welk onderhoud wel of niet wordt uitgevoerd, wie dit doet (de gemeente of buurtbewoners), en of het past binnen beleid zoals ons berm- en maaibeleid. Vaak leggen we deze afspraken vast, zodat alles voor iedereen duidelijk is.

Beeldkwaliteit, beheer en veiligheid

Bij groeninitiatieven letten we op zaken als de beeldkwaliteit, het beheer en de veiligheid in de buurt. Twijfelt u of uw groeninitiatief binnen deze kaders past? Neem contact op met groeninitiatief@apeldoorn.nl. Wij kijken graag met u mee.

U kunt een plek in de straat waar het groener kan aanmelden als Groeninitiatief. U kunt dan een voorstel doen voor het veranderen van de plek.

We overleggen met de wijkbeheerder en eventueel andere experts van de gemeente over de haalbaarheid van uw idee. Het is daarbij van belang dat uw buurtgenoten de verandering ook graag zien. Akkoord van de buurtgenoten is dus noodzakelijk. Als er geen bezwaren zijn, kan de plek vergroend worden.

Het beheer van de plek komt bij u en uw buurtgenoten te liggen. Hiervoor moeten er tenminste 3 initiatiefnemers zijn. Hiermee zorgen wij voor dat het initiatief kan blijven bestaan als iemand van u gaat verhuizen. De afspraken die we met elkaar maken leggen we vast in een beheercontract.

Wilt u op deze manier meewerken aan meer groen in de wijk? Dan kun u dit aanvragen via de pagina over het groeninitiatief.

Als uw huis grenst aan de openbare grond, kunt u een geveltuin aanvragen. De eerste tegels langs uw muur worden weggehaald en er wordt grond aangebracht. Hierin kunnen klimplanten en/of vaste planten worden gepoot. Een geveltuin aanleggen zonder toestemming is niet toegestaan.

Het groen langs de gevel draagt bij aan een fleurigere uitstraling van uw huis en de straat. Daarbij zorgt het groen voor schaduw op de muur. Hierdoor wordt de muur minder heet in de zomer, en daarmee wordt het binnenshuis dus ook minder heet.

Grenst uw huis aan de openbare grond en zou u graag een geveltuin willen? Dan kun u dit aanvragen via de pagina over de geveltuin.

Jaarlijks wordt de grond rondom een boom, de boomspiegel, geschoffeld. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de straat netjes blijft en dat er geen straatvuil achterblijft tussen het groen.

Heeft u een boom voor het huis? En zou u graag zien dat er vaste planten rondom de boom groeien? Dan kunt u de boomspiegel ‘adopteren’. Wij halen de boomspiegel dan uit het beheer. Zo worden de planten niet per ongeluk weg geschoffeld. Op deze manier heeft u meer bloemen en planten voor uw huis. Ook de biodiversiteit profiteert daarvan!

Wilt u bijdragen aan een mooier Apeldoorn door een boomspiegel te adopteren? Dan kun u dit aanvragen via de pagina over de boomspiegel adopteren.

Uw Reactie
Uw Reactie