Wat als de regen komt?

Wat als de regen komt?

Wat speelt zich af onder de grond als de regen komt? Lange gangen, dikke buizen. Nergens ramen, nergens zon. We zien het niet, maar het is onmisbaar; ons rioleringssysteem. Fotograaf: Rob Voss

Zo houden we de voeten droog

We vergeten wel eens dat er onder onze voeten een gigantisch systeem aan rioleringen schuilgaat. Meestal staan we er pas bij stil wanneer zich problemen voordoen en er reparaties nodig zijn. Gelukkig verloopt het merendeel van dit proces ook zonder problemen, dankzij doordacht denkwerk en slimme technieken. Zo kunnen we zonder zorgen onze wc’s doortrekken en met droge voeten de stad door. Cees Petersen, Unitleider Water en Riolering, neemt ons mee en laat ons zien hoe de wereld er onder de grond in Apeldoorn uitziet.

Klimaatverandering

Het klimaat verandert en dat zorgt voor warme en droge zomers en vooral meer piekbuien. Droge grond en straten kunnen piekbuien niet verwerken, waardoor wateroverlast en -schade kan ontstaan. Zo ook in Apeldoorn, waar we te maken hebben met verharde oppervlakten en bebouwing in een heuvelachtige omgeving.

De gemeente probeert zoveel mogelijk aanpassingen in de openbare ruimte te maken om wateroverlast te voorkomen tijdens piekbuien. Denk hierbij aan extra vergroening, waterdoorlaatbare klinkers en ondergrondse waterbergingen. Zo’n waterberging is eigenlijk een kelder die overtollig water opvangt en geleidelijk weer afvoert, hiermee voorkomt of vermindert het wateroverlast tijdens een piekbui.

Riool cijfers op een rij

1250
kilometer riool
1000
waterpompen
7
tunnelgemalen

Tunnel Laan van Osseveld

Een mooi voorbeeld van zo’n waterberging vinden we bij de tunnel aan de Laan van Osseveld. Zo’n tunnel is bij uitstek een plek waar een waterberging noodzakelijk is, want u kunt zich vast voorstellen wat er in zo’n schuine tunnel gebeurt tijdens een piekbui…. Om te voorkomen dat water zich ophoopt in het midden van de tunnel, wordt het daar afgevoerd in de gigantische waterberging. Cees laat u dat stukje techniek onder de tunnel zien in onderstaand filmpje. Een staaltje werk waar hij blij van wordt en trots op is.

Cees Petersen, unitleider Water en Riolering, laat zien hoe de wereld er onder de grond uitziet.

Hoe werkt dat precies?

Bij hevige regenval kan het rioolstelsel overbelast raken en kan er water op straat blijven staan. Om te voorkomen dat water op straat blijft staan, wordt het regenwater opgevangen in de waterberging. Cees legt uit: “Daar wordt het water gefilterd: vuil en zand wordt gescheiden van het schone water. Vuil en zand zijn zwaarder dan water en dalen neer in grote bakken. Het schone water pompen we in een vijver, terug de natuur in.”

Die grote bakken maakt de gemeente één keer per jaar weer schoon. “Met zo’n waterberging voorkomen we wateroverlast én we voorkomen het onnodig (over)belasten van het rioolstelsel en de waterzuivering. We pompen zo’n 95% van het regenwater naar de vijver, waardoor de zuivering capaciteit behoudt om afvalwater te verwerken. Want daar is het rioolstelsel in essentie voor bedoeld…”

Water op weg
Water op wegen zorgt voor overlast. Met een waterberging kunnen we heel veel regenwater afpompen en blijven wegen droger.
Dankzij de waterberging kunnen we 95% van het regenwater al wegpompen, hierdoor voorkomen we overbelasting van het rioolstelsel en de waterzuivering. Het rioolstelsel transporteert afvalwater (en regenwater) naar de zuivering van het waterschap. Het water
Dankzij de waterberging kunnen we 95% van het regenwater al wegpompen, hierdoor voorkomen we overbelasting van het rioolstelsel en de waterzuivering. Het rioolstelsel transporteert afvalwater (en regenwater) naar de zuivering van het waterschap. Het waterschap zorgt vervolgens dat dit gezuiverd wordt en terug de natuur in kan. In onze gemeente zorgt Waterschap Vallei en Veluwe hiervoor. Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Waterberging Tunnel Laan van Osseveld

35
meter lang
6
meter breed
2.2
meter diep
500.000
liter water

Steeds beter ingericht op klimaatverandering

Het rioolstelsel is onzichtbaar en tegelijkertijd een onmisbare schakel in ons leven. Cees: “Het riool is één van de belangrijkste infrastructuurelementen die de gemeente heeft. Hoewel we het niet zien, gebruiken we het allemaal dagelijks. Wanneer het riool niet functioneert, ondervinden inwoners er aanzienlijke overlast van. Apeldoorn investeert daarom in het goed functioneren van het riool en ik ben blij dat we samen met onze partners steeds betere technologieën hebben om ons nog meer op klimaatverandering te kunnen richten.”

Cees Petersen, unitleider Water en Riolering
“Ik ben blij dat we steeds betere technologieën hebben om ons nóg meer op klimaatverandering te kunnen richten”

Helpt u mee?

Zoals duidelijk wordt uit het verhaal van Cees: er komt veel regenwater terecht in het riool. Zonde om schoon hemelwater te moeten zuiveren, toch? U kunt zelf een bijdrage leveren door uw regenpijp af te koppelen van het riool. Laat de regenpijp uitkomen in een regenton of in de tuin, dan kunt u het water zelf gebruiken in warme tijden. 

Het vergroenen van uw tuin heeft meer voordelen. Het draagt bij aan het beter afvoeren van regenwater. Groen laat het regenwater namelijk beter weglopen. Dat voorkomt ook dat de grond te droog wordt. En … groen geeft kleur aan uw tuin, vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn. Win-win! U kunt uw tuin makkelijk zelf vergroenen met behulp van de tegeltaxi. Op de pagina Apeldoorn Klimaatbestendig vindt u nog veel meer tips om uw huis en tuin te vergroenen.

Zo ziet een afgekoppelde regenpijp eruit.
Zo ziet een afgekoppelde regenpijp eruit. Fotograaf: Peter Lous
Met een regenton vang je regenwater op waarmee je de tuin weer van water kunt voorzien.
Met een regenton vang je regenwater op waarmee je de tuin weer van water kunt voorzien. Fotograaf: Peter Lous
Uw Reactie
Uw Reactie