Lees meer over: minder maaien, meer natuur

  • #natuur

Lees meer over: minder maaien, meer natuur

Een lieveheersbeestje, een glanskever of een egel: allemaal kleine dieren die verscholen zitten in het groen. Om zoveel mogelijk natuurlijke schuil- en nestlocaties te behouden maaien we anders, laten we uitgebloeide bermen staan en bladeren liggen. Fotograaf: Rob Voss

De natuur een handje helpen

Hoge grassen, uitgebloeide bermen en bladeren rondom de bomen zijn steeds meer te zien in onze gemeente. Hierdoor lijkt het buiten soms iets minder netjes en opgeruimd dan voorheen. Toch is het heel belangrijk voor de natuur. Zo behouden we namelijk voedsel en schuilplekken voor insecten en kleine dieren én verbeteren we het bodemleven. Dit zorgt samen voor een nóg mooiere start van het voorjaar.

Apeldoorn is een groene gemeente. Al vele jaren doen we ons best om de natuur te helpen. We hebben bijvoorbeeld natuurvriendelijke bermen waar wilde bloemen de ruimte krijgen om te groeien. Om de insecten, vogels en zoogdieren nóg beter te kunnen helpen, laten we dit najaar delen uitgebloeide bermen staan. Dat ziet er soms rommeliger uit dan u gewend bent.

Een veld met bladeren
Rommelig of juist gezellig? Het lijkt misschien minder netjes en opgeruimd dan voorheen, toch is het heel belangrijk voor de natuur. Foto: Rob Voss
Tractor met aanhangwagen en gemeentemedewerker ruimen de gevallen bladeren op
Bladeren worden opgeruimd, met oog voor het behoud van de leefomgeving van kleine dieren tussen het groen. Fotograaf: Rob Voss

Dorre planten met een belangrijke functie

De bloei is voorbij en de planten zien er dor en geel uit. Waarom maaien we dan niet gewoon alles weg? Wim Mulder, regisseur openbare ruimte, maakt een mooie vergelijking: “De begroeiing in onze bermen is anders dan een bos bloemen in een vaas. Zodra de bloemen in de vaas zijn uitgebloeid, worden ze weggegooid. Maar na de bloei van wilde bloemen en kruiden in de bermen volgt een belangrijke periode. Ze blijven voedsel en schuilplaatsen bieden aan veel dieren.” Daarom is het heel belangrijk om niet alles weg te maaien. Bovendien zorgen de zaden van uitgebloeide bloemen ervoor dat de bermen in het voorjaar en de zomer weer prachtig bloeien.

Wim Mulder, regisseur openbare ruimte
“Ná de bloei van wilde bloemen en kruiden in de bermen komt nog een hele belangrijke periode. Ze zorgen dan nog steeds voor voedsel en schuilplaatsen voor veel van dieren.”

Bladeren in de borders

Vooral in perken en groenstroken ziet u straks meer bladeren liggen. Dat doen we zodat insecten en andere kleine dieren plek hebben om te overwinteren. Daarnaast is het blad belangrijk voor een gezonde bodem. Een gezonde bodem kan beter tegen droogte en grote regenbuien. Het blad dat op wegen en paden ligt, halen we wél weg. Dit krijgt een mooie bestemming. We maken hier namelijk Bokashi van, een bodemverbeteraar. Bokashi is een soort compost van gefermenteerde bladresten. Het is, net als blad, voeding voor het bodemleven voor bomen, struiken en plantsoenen.

Egel schuilt tussen de gevallen bladeren
Egel schuilt tussen de gevallen bladeren.
Duizendplant
Herfst in de Gemeente Apeldoorn. Fotograaf: Rob Voss

Veiligheid vs ecologie: een goede balans

Ondanks het grote belang voor de natuur, ziet u gemeentemedewerkers tóch op verschillende plekken bladeren weghalen of bermen maaien. Dat heeft alles te maken met veiligheid. Natte bladeren kunnen de weg glibberig maken en valpartijen veroorzaken. Dat willen we niet. Daarom halen we het blad op wegen en stoepen weg. Ook de bermen maaien we op plekken waar de planten het zicht belemmeren. Zo houden we balans tussen veiligheid en ecologie. In november gaan we aan de slag met het opruimen van gevallen blad. Bekijk de planning van het opruimen van bladafval.

Zelf een gezonde en natuurvriendelijke tuin?

Dit kunt u al heel makkelijk doen door het blad bij de planten in uw tuin te laten liggen. Het blad vormt een extra laag, waar egels en nuttige insecten tijdens de koude dagen kunnen schuilen en overleven. Ook planten vinden deze laag van bladeren fijn: voor de bodem is het namelijk een belangrijke voedingsstof. Hierdoor is ook minder bemesting nodig.

Meer verhalen

Achtergrond en verdieping over het leven en beleven in gemeente Apeldoorn.

Uw Reactie
Uw Reactie