De Grift
Fotograaf: Rob Voss
De Grift

De Grift is de hoofdbeek op de oostflank van de Veluwe, vermoedelijk ontstaan in de 14e eeuw en werd en wordt gevoed door de andere beken en sprengen, zoals de Eendrachtsprengen en de Koningsbeek. 

De Grift komt stap voor stap terug in Apeldoorn

Van oorsprong voedde de Grift een aantal watermolens in Apeldoorn. Later werd de Grift gebruikt voor de olie- en kopermolenindustrie en de vele wasserijen.

Met het verdwijnen van deze industrieën verdween ook de Grift grotendeels ondergronds. Globaal genomen was de Grift tussen de spoorlijn en de Anklaarseweg verdwenen. Op die delen van het tracé is ondergronds het hoofdriool van de stad aangelegd.

De Grift doorkruist een deel van het zuidwesten van de stad, het centrum en het noordelijke deel van de stad. Voordat het beekherstel begon in 2005 stroomde de Grift bovengronds van de Eendrachtstraat tot iets voorbij de spoorlijn. De beek ontbrak in het tracé in en rond het centrum: langs de PWA-laan, Brinkpark, Hofstraat, bij het voormalige V&D pand diagonaal naar de Beurtvaartstraat, via de Van Aelstlaan en Vlijtseweg. Ten noorden van Apeldoorn stroomde de beek wel al naast het Apeldoorns Kanaal. De Grift is de hoofdbeek van de beken in Apeldoorn.

Het herstel van de Grift wordt in fasen uitgevoerd. In de afgelopen jaren zijn grote stukken van de Grift weer bovengronds gehaald. Hierdoor wordt de Veluwse identiteit van Apeldoorn versterkt en kunnen mensen wandelend en fietsend genieten van het stromende water. Er ontstaan nieuwe ecologische verbindingen. En er wordt ruimte geboden aan afgekoppeld regenwater. Een deel van het Griftwater wordt bij Epe geïnfiltreerd. Dat betekent dat het weer wordt toegevoegd aan het grondwater. Het is een circulair watersysteem.

Het kennisportaal Klimaatadaptatie dat de Nationale Klimaat Strategie ondersteunt heeft de Grift Binnenstad en omgeving als voorbeeldproject opgenomen.

Het herstel van de Grift wordt in fasen uitgevoerd.

Wanneer

De volgende delen van De Grift worden hersteld of zijn recentelijk opgeleverd. Met de stroom mee zijn dit:

  • Grift Jachtlaan/Hilde (Grift 1) gerealiseerd in 2013/2014
  • Grift Prins Willem Alexanderlaan gerealiseerd in 2013
  • Grift Catharina Amaliapark gerealiseerd in 2013/2014
  • Grift Hofstraat, gerealiseerd in 2002
  • Grift Beurtvaartstraat, gerealiseerd in 2011/2012
  • Grift Noord, gerealiseerd in de periode 2007 tot 2012
  • Grift Binnenstad, gerealiseerd in 2020
  • Grift, Driehuizerspreng, Orderbeek, voorbereiding is gestart en de realisatie wordt gefaseerd opgepakt en start naar verwachting in de periode in 2024/2026

Meer informatie over de grift vindt u in ons webarchief. Zet de datum op 01-07-2022 en typ in zoekbalk onder de kalender in: Grift.

Grift Beurtvaartstraat
Grift Beurtvaartstraat
Grift Binnenstad
Grift Binnenstad Fotograaf: Peter Lous

De Grift in filmpje World Economic Forum

Het herstellen van rivieren wordt in het Engels ook wel 'daylighting' genoemd. Lees meer over hoe steden over de hele wereld dit aanpakken in het artikel van het World Economic Forum. In het filmpje komt ook de Grift voorbij, tussen beelden van wereldsteden als New York en Seoul.  

Water en natuur

Apeldoorn is een groene gemeente. Dit willen we graag behouden en daarom focussen we ons op het versterken van ons groene karakter.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u een vraag? Of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Meer water en natuur

Uw Reactie
Uw Reactie