Huisregels op GOO (Gemeentelijke Opvang Oekraine)

Deze huisregels hebben als doel om de leefbaarheid en veiligheid op de gemeentelijke opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen te bevorderen. Er wonen in deze GOO-locatie veel mensen op een beperkte ruimte. Duidelijkheid over wat wel kan en wat niet mag is daarom van groot belang. We vragen daarom uw begrip voor deze huisregels.

Het juridisch kader van deze huisregels is vastgelegd in de regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO). Ook andere wet- en regelgeving is van toepassing. Een hele belangrijke is de Grondwet. In Nederland gelden deze wetten en regels. U moet zich hieraan houden.

Het uitgangspunt van huisregels is dat u zich gedraagt als een goede bewoner. Een goede bewoner gedraagt zich redelijk en als een verantwoord persoon. We verwachten van u dat u dat ook doet. Ook als het niet expliciet in de huisregels staat.

Huisregels

Dit zijn de huisregels van de gemeente Apeldoorn. In de toelichting vindt u hierover meer informatie.

Bij eerste aankomst op de GOO-opvanglocatie laat u zich inschrijven in de administratie van de opvanglocatie. Wij gebruiken uw gegevens om uw opvang te verzorgen. We delen uw gegevens met andere organisaties als hier een wettelijke plicht toe bestaat. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw kinderen naar school moeten of in het geval van het rijksvaccinatieprogramma. Ook vragen we uw toestemming om uw gegevens te delen als er geen wettelijke plicht bestaat. Bijvoorbeeld als u naar het ziekenhuis moet en wij in het Nederlands door moeten geven wie u bent en waar u last van heeft.

U moet zich inschrijven in de burgeradministratie van onze gemeente. U wordt hiervoor uitgenodigd door de coördinator van de locatie. U moet dan ook komen. Tijdens deze inschrijving ontvangt u uw BSN nummer. U kunt niet op eigen initiatief naar het gemeentehuis.

De locatiemanager, locatiecoördinator, beveiliger of andere medewerkers van de gemeente kunnen u aanwijzingen geven. Die aanwijzingen zijn ervoor om de leefbaarheid op de locatie te behouden en vergroten. Zo kan u bijvoorbeeld de aanwijzing krijgen om geen overlast te veroorzaken, om de doorgang op locatie niet te belemmeren in het kader van (brand) veiligheid of om uw kamer op te ruimen of schoon te maken. Ook kan u, na goedkeuring van de projectleider, de aanwijzing krijgen dat u zich op bepaalde momenten moet melden.

We moeten uw identiteit vast kunnen stellen. Het is daarom verboden om gezicht bedekkende kleding te dragen op GOO- opvanglocaties. Denk bij gezicht bedekkende kleding bijvoorbeeld aan een nikab of boerka, maar ook een bivakmuts, een integraalhelm of een hoodie.

De Gemeente Apeldoorn is een politiek/religieus neutrale organisatie. Op GOO- opvanglocaties bent u vrij uw geloof te belijden of uw politieke opvattingen te hebben. Maar anderen mogen op geen enkele wijze last hebben van uw politieke of religieuze opvattingen of activiteiten/voorkeuren.

De privacy op GOO-opvanglocaties is belangrijk. Daarom is het verboden om zonder toestemming foto-, video- of geluidsopnamen te maken van medebewoners, medewerkers van GOO-opvanglocaties, bezoekers en andere aanwezigen op de locatie.

Bezoekers zijn op de GOO-opvanglocaties niet toegestaan. De gemeente kan een uitzondering maken voor een specifieke GOO-opvanglocatie als de omstandigheden op deze opvanglocatie dit toelaten. In dat geval liggen de regels voor bezoek bij de receptie van deze locatie ter inzage.

Huisdieren zijn op GOO-opvanglocaties niet toegestaan.

Discriminatie vanwege godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, ras, geslacht, seksuele geaardheid, of welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Elke vorm van (het aanzetten tot) agressie en (aanzetten en dreigen met) geweld tegen anderen is verboden. Dat geldt voor zowel verbale, fysieke als psychische agressie. Schreeuwen, slaan, schoppen, spugen, vernielen, bedreigen, provoceren en andere vormen van agressie en geweld zijn dus allemaal niet toegestaan. Ook Intimidatie is niet toegestaan. Hieronder wordt gedrag verstaan wat ten doel heeft om anderen bang te maken. 

Elke vorm van seksueel overschrijdend gedrag is verboden. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat het om gedrag of toenaderingen die seksueel van aard zijn en door het slachtoffer als ongewenst worden ervaren. Dit kan al dan niet fysiek zijn. Het gaat onder meer om ongewenste aanrakingen, zoenen tegen iemands wil, ongewenst seksueel getinte foto’s versturen, nafluiten, aanranding en verkrachting.

Het veroorzaken van overlast is verboden. Dat geldt in de bijzonder voor de nacht. Tussen 22.00 en 7.00 uur moet het rustig zijn, zodat iedereen ongestoord kan slapen.

Het gebruiken van alcohol op GOO-opvanglocaties is verboden. De gemeente kan een uitzondering maken voor een specifieke GOO-opvanglocatie als de omstandigheden op deze opvanglocatie dit toelaten. In dat geval liggen de regels voor alcohol bij de receptie van deze locatie ter inzage. In alle gevallen is openbare dronkenschap in Nederland en dus ook op het terrein van GOO-opvanglocaties, verboden.

U mag geen drugs bezitten en gebruiken op GOO-opvanglocaties.

Het bezit van wapens is verboden. Een wapen is een werktuig dat geschikt is om iemand aan te vallen, zoals messen (m.u.v. bestek), knuppels, priemen, boksbeugels, katapulten, enzovoort.

Het is verboden om op de GOO-locatie en de bijbehorende buitenruimte goederen te verhandelen of te helen. Dat geldt voor alle illegale waar waaronder drugs, wapens en alcohol. 

U bent volledig aansprakelijk voor schade die u aanbrengt aan eigendommen van de gemeente Apeldoorn of aan de eigendommen van derden. Schade die door u of uw kinderen veroorzaakt wordt moet u betalen.

Voor de bewoners is medische hulp beschikbaar. U moet op tijd komen op afspraken die voor u gemaakt worden. U kunt afspraken maken bij de locatie coördinator. U kunt niet zonder afspraak naar een zorgorganisatie. In geval van een levensbedreigende situatie belt u 112. Als u een besmettelijke (infectie) ziekte heeft meldt u dit direct bij de locatie coördinator en vraagt u om medische hulp.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw minderjarige kinderen.  Alle kinderen van 5 tot 18 jaar moeten in Nederland verplicht naar school. Als ouder of verzorger bent u ervoor verantwoordelijk dat uw kinderen naar school gaan. Als uw kinderen niet naar school gaan, kan de gemeente Apeldoorn of de school daarvan melding doen bij de betreffende inspectie. U kunt dan een forse geldboete krijgen. U kunt bij de locatiecoördinator vragen hoe u uw kind wordt aangemeld bij een school. Als een kind gebruik maakt van door de gemeente Apeldoorn (tijdelijk) aangeboden vervoer naar de taalklas, bent u verplicht een bijdrage te leveren aan begeleiding in de bus. Als uw kinderen niet op school of in kinderopvang verblijven, bent u verantwoordelijk voor het houden van actief toezicht op uw minderjarige kinderen.

U kunt bepaalde goederen tijdelijk van de gemeente Apeldoorn lenen. Denk aan borden, bestek, bekers, een kinderbed, linnenpakket of een babypakket. U moet hier voorzichtig mee omgaan. Goederen die u heeft geleend, moet u weer inleveren zoals afgesproken met de locatie coördinator.

  • U mag gebruikmaken van een bed in een kamer in de GOO-opvanglocatie. Deze kamer is alleen bestemd voor u en uw medebewoners. U mag hier geen andere mensen in laten wonen of laten logeren.
  • Het kan gebeuren dat een andere bewoner bij u in de kamer geplaatst wordt of dat u naar een andere kamer verhuizen. Dat kan ook op een andere locatie zijn. U moet hieraan medewerking te verlenen.
  • U mag geen veranderingen aanbrengen aan de kamer of de meubels. U mag geen eigen meubels meenemen.
  • De kamer moet altijd voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften zoals opgenomen in artikel 22.
  • Uw eigen kamer moet u zelf ten minste 1 keer per week schoonmaken. Wanneer u verhuist, moet u uw eigen kamer (en het eventuele sanitair dat u gebruikt) schoon achterlaten. Het aanwezige meubilair en in bruikleen gegeven goederen mag u niet meenemen.
  • U mag geen elektrische vervoersmiddelen op uw kamer stallen of accu’s opladen.

De gemeente controleert voor de veiligheid op locatie regelmatig uw kamer. U moet medewerkers toegang geven tot uw kamer. De gemeente respecteert hierbij de algemene wet op het binnentreden. De gemeente zal aankloppen voordat medewerkers uw kamer betreden. Medewerkers kunnen uw kamer ongevraagd betreden als er acuut gevaar dreigt voor de veiligheid en/of de volksgezondheid, bijvoorbeeld bij brandgevaar of  besmettingsrisico’s.

Binnen de gemeenschappelijke ruimtes zoals de entree, recreatieruimtes, kinderspeelkamers, het buitenterrein, keukens, toilet- en douchegebouwen, kantine en zo verder, gelden de volgende regels:

  • U mag geen spullen stallen in de gemeenschappelijke ruimtes (waaronder parkeerplaatsen).
  • Alle bewoners zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van de gemeenschappelijke faciliteiten van de GOO-opvanglocatie en de directe omgeving rond de locatie.
  • U moet afval weggooien in daarvoor bedoelde bakken. Blauwe afvalcontainers zijn voor papier en karton. Grijze afvalcontainers zijn bedoeld voor het overige afval. Gooi peuken weg in daarvoor bestemde bakken of potten, maar nooit op de grond.
  • In de gemeenschappelijke ruimten mag alleen gelopen worden, tenzij men afhankelijk is van een rolstoel. Rennen, fietsen of op een andere wijze zich verplaatsen is verboden.
  • Het is verboden om eigendommen achter te laten in douches en toiletten en/of de ruimte die als sanitair plein is aangemerkt. Zorg dat sanitaire voorzieningen na uw gebruik schoon achtergelaten worden.
  • Op de GOO-opvanglocaties zonder eigen kookgelegenheid worden 3 maaltijden per dag beschikbaar gesteld in het restaurant. Deze maaltijden worden alleen genuttigd in het restaurant. Het is verboden maaltijden mee te nemen naar de kamers.
  • Op de GOO-opvanglocaties met kookgelegenheid worden de maaltijden alleen genuttigd  in de eetunit. Het is verboden maaltijden mee te nemen  naar de kamers.
  • Gemeenschappelijke recreatieve kamers en ruimtes mogen tussen 22.00 en 08.00 uur niet gebruikt worden.
  • Plaats fietsen op de daarvoor bedoelde ruimte. Er zijn geen inpandige laadmogelijkheden voor elektrische fietsen aanwezig.

Voor uw eigen veiligheid en die van anderen gelden de volgende brandvoorschriften:

  • U mag niet roken in de GOO-opvanglocaties. Ook niet op uw eigen kamer, in trapopgangen, sanitaire ruimtes en/of bergruimtes. Onder het rookverbod vallen alle producten die tabak bevatten en alle soorten vapes (e-sigaret).
  • U mag geen open vuur aansteken. Géén kaarsen, wierook, olielampen, etc. dus.
  • Wanneer er een kookvoorziening voor bewoners is: u mag alleen koken op door de gemeente Apeldoorn geplaatste kooktoestellen in de keukens. Tijdens het koken moet u altijd opletten. Blijf altijd in de buurt van het kooktoestel.
  • U mag alleen elektrische apparatuur gebruiken met een CE-markering én die goedgekeurd is door een locatiecoördinator. U mag geen elektrische apparatuur gebruiken die een verwarmende of verkoelende werking heeft, tenzij het om door de gemeente Apeldoorn beschikbaar gestelde apparatuur gaat. Waterkokers, magnetrons, airco’s, vriezers, snelkookpannen, koffieapparatuur, strijkijzers e.d. zijn dus verboden. U mag elektrische apparaten ten behoeve van de persoonlijke verzorging in de sanitaire ruimten gebruiken.
  • Het is streng verboden een brandmelder af te plakken.
  • Het is verboden het brandalarm te activeren als er geen brand is.
  • Het is verboden stekkerdozen te gebruiken, tenzij het om door de gemeente Apeldoorn beschikbaar gestelde apparatuur gaat.
  • Het is verboden een koelkast af te dekken.
  • Het is verboden om een elektrische fiets of step (of accu daarvan) binnen te stallen of op te laden.
  • Als er brand ontstaat, moet u ongehinderd kunnen vluchten. Daarom moeten de vluchtwegen altijd vrij zijn. Zorg dat kinderwagens of fietsen niet in de weg staan.
  • Wanneer het brandalarm afgaat, moet u het gebouw direct verlaten en naar de aangegeven verzamelplek gaan. Laat uw eigendommen achter, zodat daar geen kostbare tijd mee verloren gaat. U volgt altijd de instructies op van locatiemedewerkers.
  • Zelfsluitende, brandwerende deuren mag u nooit open laten staan. Daarom is het verboden om deurdrangers te vernielen of verwijderen.
  • Het is verboden om benzine, alcohol of andere licht ontvlambare stoffen in uw kamer te bewaren.
  • Als er wasdrogers op uw locatie beschikbaar zijn: van de wasdroger moet u altijd het stoffilter schoonmaken. Verwijder voor én na gebruik het stof uit de filter van de droger. Een vervuilde droger kan vlam vatten.
  • Elke openbare gang moet vrije loopruimte hebben. Het is verboden in de gangen losse schoenen of andere belemmeringen te plaatsen. Schoenen in een tegen de wand geplaatst schoenenrek zijn wel toegestaan.
  • Gebruik nooduitgangen uitsluitend in geval van calamiteiten.

U respecteert het eigendom van anderen.  Zorg ervoor dat anderen geen overlast ondervinden van de aanwezigheid van een GOO-opvanglocatie in hun naaste omgeving.

  • Het is verboden om op het terrein van andere inwoners van Apeldoorn of bedrijven te komen. Blijf weg bij eigendommen van anderen, als bijvoorbeeld huizen, auto’s en fietsen.
  • Ruim rommel op in de daarvoor bestemde bakken of neem het mee terug naar de GOO-opvanglocatie en gooi het daar weg.
  • Het is verboden te parkeren op andermans terrein.

Post en pakketjes moeten bij de infobalie worden bezorgd. De bewoner moet zijn op eigen naam geadresseerde post en/of pakketjes daar op te halen. Bij pakketjes en aangetekende post geldt een identificatieplicht. Medewerkers kunnen andere overheidsinstantie informeren over verdachte post en/of pakketjes als er gevaar dreigt voor de veiligheid en volksgezondheid.

  • Als u de GOO-opvanglocatie verlaat voor een periode langer dan 24 uur meldt u dit altijd bij de locatiecoördinator.
  • Als u langer dan 24 uur niet op de opvanglocatie bent geweest zonder u eerst af te melden bij de locatiecoördinator kunnen uw persoonlijke bezittingen tijdelijk zijn opgeslagen. De gemeente Apeldoorn is ook in dat geval niet aansprakelijk voor schade aan of verlies van deze eigendommen. Uw plek kan beschikbaar gesteld worden voor de opvang van anderen
  • U mag in totaal maximaal 28 dagen per kalenderjaar afwezig zijn van de GOO-opvanglocatie.
  • U mag maximaal 14 dagen aaneengesloten afwezig zijn van de GOO-opvanglocatie. U kunt per mail een verzoek indienen om langer dan 14 dagen afwezig te mogen zijn. Dat doet u door minimaal drie dagen voor vertrek een mail te sturen aan oekraine@apeldoorn.nl. Uitsluitend na schriftelijke toestemming wordt uw plek voor de langere periode gereserveerd. U moet bij afwezigheid uw sleutel en eventuele GOO identificatiepas achter laten bij de locatiecoördinator.
  • Nadat u terugkomt meldt u zich persoonlijk bij een locatiemedewerker. Deze registreert uw terugkeer.
  • Als u vertrekt zonder melding, als u langer dan 14 dagen aaneengesloten weg bent of als u meer dan 28 dagen per jaar weg bent kan uw plek op de opvanglocatie worden ingenomen door een andere/nieuwe bewoner. Als dat gebeurt kunt u niet terugkeren naar de GOO-opvanglocatie. U kunt zich melden bij de locatiecoördinator voor het ophalen van uw persoonlijke bezittingen.
  • Uw leefgeld wordt na 28 dagen afwezigheid stopgezet.

U bent verplicht te melden wanneer u niet langer in de GOO-opvanglocatie wilt verblijven. Als u blijvend vertrekt moet u:

  • Melden dat u vertrekt en waar u heen gaat bij de locatie coördinator;
  • Bijbehorende formulieren invullen (verhuisformulier).
    Als u naar het buitenland vertrekt, moet u ook een emigratieformulier invullen. U vindt dit op de pagina Verhuizen of terugkeer
  • Uw kamer schoon achterlaten en laten controleren (en eventueel sanitair);
  • Uw bezittingen meenemen
  • Uw sleutel inleveren.

Sancties bij overtreding

U houdt zich niet aan de regels

Als u zich niet houdt aan deze regels kan er een sanctie volgen. U kunt een maatregel opgelegd krijgen door de gemeente. U kunt daardoor bijvoorbeeld gekort worden op uw leefgeld. Ook het gebruik van voorzieningen op de GOO-opvanglocatie kan beperkt worden.      

Bij zware overtredingen kan de Gemeente Apeldoorn u overplaatsen naar een andere GOO-opvanglocatie. Ook kan u de toegang tot de GOO-opvanglocatie tijdelijk of voor onbepaalde tijd ontzegd worden.

Bij vermoedens van strafbare feiten en bij crimineel gedrag schakelt de gemeente Apeldoorn de politie in. Bij agressief en/of gewelddadig gedrag naar medewerkers van de GOO-opvanglocatie wordt aangifte gedaan bij politie.

U bent zelf slachtoffer

Als u slachtoffer bent van agressie, geweld of strafbaar seksueel gedrag, adviseert de Gemeente Apeldoorn u om aangifte te doen bij de politie. Bent u slachtoffer of voelt zich onveilig? Dan kan de Gemeente Apeldoorn hulp bieden. Heeft u hulp nodig of kent u iemand die hulp nodig heeft? Bespreek dit met een locatie coördinator. Er wordt dan naar de best mogelijke oplossing gezocht. Wij gaan discreet om met de informatie die u ons geeft. Uw veiligheid nemen wij serieus.

Aldus besloten op 18 maart 2025,

Het college van burgemeester en wethouders,

Secretaris,

de Bruin

De burgemeester,

A.J.M. Heerts

Uw Reactie
Uw Reactie