Miljoenen mensen zijn op de vlucht
Door de oorlog in Oekraïne in zijn er vele miljoenen mensen op de vlucht. Vluchtelingen uit Oekraïne die naar Apeldoorn komen willen we zo goed mogelijk opvangen.
Vluchtelingen uit Oekraïne die naar Apeldoorn komen willen we zo goed mogelijk opvangen.
Door de oorlog in Oekraïne in zijn er vele miljoenen mensen op de vlucht. Vluchtelingen uit Oekraïne die naar Apeldoorn komen willen we zo goed mogelijk opvangen.
Apeldoorn heeft in 2024 de taak gekregen om 1.000 opvangplekken voor Oekraïense ontheemden te realiseren. We vangen nu ongeveer 1.100 gevluchte Oekraïners op. Vanaf 1 januari 2025 moeten we zo’n 1.300 Oekraïners opvangen. We kijken naar noodopvang op korte termijn. aanbiedingen van andere organisaties en bedrijven en we onderzoeken de mogelijkheden voor huisvesting voor de langere termijn. We gebruiken voor de opvang van vluchtelingen geen gebouwen of plekken die bedoeld zijn voor ‘gewone’ woningbouw.
De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is anders dan de opvang van asielzoekers en statushouders. We krijgen regelmatig vragen over hoe dat nu precies zit en welke rol de gemeente Apeldoorn hierin heeft. Dat leggen we op de pagina Vluchtelingen in Apeldoorn uit.
Dit zijn de locaties voor Gemeentelijke Opvang Oekraïners (GOO) in Apeldoorn:
Onder de ontheemden uit Oekraïne bevinden zich ook kinderen (0-18 jaar) die zonder ouder(s) naar Nederland zijn gekomen. Het is van groot belang om dit te signaleren zodat verantwoorde opvang, begeleiding en registratie geregeld kunnen worden. Als de gemeente minderjarigen signaleert die zonder hun ouder(s) reizen, bijvoorbeeld in de gemeentelijke opvang of bij de inschrijving, dan melden wij dit bij het Nidos. Deze organisatie biedt jeugdbescherming voor vluchtelingen. Als gastgezin kunt u met vragen hierover of om een alleenreizende minderjarige te melden contact opnemen met Lisenka Schmitz, adviseur Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Apeldoorn: l.schmitz@apeldoorn.nl.
Veel Nederlanders willen een bijdrage leveren om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Bijvoorbeeld door spullen te geven. Ook zijn er verschillende initiatieven om mensen (tijdelijk) in huis te nemen of onderdak te bieden. Op de website van de Rijksoverheid leest u wat u kunt doen. U vindt er ook actuele informatie over de gevolgen van het opvangen van vluchtelingen als u AOW of een bijstandsuitkering ontvangt.
Vanuit de gemeente Apeldoorn versturen wij regelmatig een nieuwsbrief met daarin praktische informatie, handige links en actuele ontwikkelingen rondom de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
Heeft u nog vragen over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne? Neem contact op voor meer informatie. Heeft u contact met iemand uit Oekraïne die op zoek is naar een slaapplek? U kunt contact opnemen met de gemeente voor meer informatie, maar de opvangmogelijkheden in Apeldoorn voor nieuwe bewoners zijn zeer beperkt.
Op onze website hebben wij vertalingen in het Oekraïens van informatie over diverse onderwerpen.
Ons land vangt vluchtelingen op omdat we medemensen helpen zoals we in nood zelf ook geholpen willen worden. Nederland heeft daarom internationale verdragen ondertekend, zoals het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951. Hierin staat dat iedereen die in eigen land niet veilig is, in andere landen asiel mag zoeken.
Meer informatieHeeft u een vraag? Of wilt u meer informatie?