Informatie voor werkgevers
Als werkgever kunt u een arbeidsovereenkomst aangaan met vluchtelingen uit Oekraïne. Daarvoor is geen tewerkstellingsvergunning nodig. Wel zijn er enkgele zaken waar u aa n moet denken voordat u een vluchteling uit Oekraine in dienst neemt.
Verplicht melden bij UWV
Voor werknemers uit Oekraïne hoeft u geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Deze vrijstelling is ingegaan op 1 april 2022 en geldt met terugwerkende kracht vanaf 4 maart. Werkgevers zijn wel verplicht om tenminste 2 werkdagen voordat de arbeidsovereenkomst ingaat bij het UWV te melden dat zij een Oekraïense vluchteling in dienst nemen. Wie dit niet doet kan een boete krijgen. Vluchtelingen die vanaf 4 maart aan het werk waren moeten alsnog zo snel mogelijk gemeld worden bij het UWV.
- Meer informatie vindt u op de website van het UWV
Leefgeld, vergoedingen en inkomsten uit werk
Na inschrijving bij de gemeente wordt een aanvraag ingediend voor leefgeld. Zodra deze aanvraag is toegekend ontvangt de Oekraïense vluchteling leefgeld. Het leefgeld van de vluchteling en zijn of haar partner kan komen te vervallen als een van hen aan het werk gaat. Het leefgeld voor eventuele kinderen blijft doorlopen. Reiskosten en eventuele opleidingen worden niet door de gemeente vergoed.
De werknemer moet Inkomsten opgegeven via het inkomstenformulier.
- Inkomstenformulier (Oekraïens/Nederlands)
Is het inkomen lager dan het leefgeld, dan kan de werknemer zich melden bij leefgeld@apeldoorn.nl. De gemeente kijkt dan of men een aanvullend bedrag krijgt. Lees meer over leefgeld.
Na afloop van de arbeidsovereenkomst moet de Oekraïense werknemer zichzelf opnieuw aanmelden voor leefgeld via leefgeld@apeldoorn.nl.
Eigen bijdrage verblijf
Met ingang van 1 oktober 2024 betalen bewoners van de Gemeentelijke Opvanglocaties in Apeldoorn maandelijks een eigen bijdrage voor het verblijf. Dit geldt voor volwassenen (18 jaar en ouder) die inkomsten hebben, bijvoorbeeld omdat zij werken of een uitkering krijgen. Zij zijn verplicht om informatie en wijzigingen over werk en gezinssituatie op te geven bij de gemeente.
Bemiddeling door Werkleerbedrijf Lucrato
Sinds 1 april 2022 kunnen mensen die uit Oekraine zijn gevlucht in Nederland werken. Door een taalbarrière en andere regelgeving dan in hun eigen land, kan het best lastig zijn om dit te regelen. Lucrato helpt vluchtelingen met het vinden van betaald werk. Zij vertellen ook wat er nodig is om aan het werk te mogen en welke rechten iemand heeft. Er is bij Lucrato een tolk die Oekraïense werkzoekenden in hun eigen taal informeert over werkopties in de omgeving.
- Oekraïense vluchtelingen die op zoek zijn naar een baan én werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe collega’s kunnen contact opnemen met Lucrato via ukraine@lucrato.nl of ga naar de website van Lucrato voor meer informatie.
- Na afloop van de arbeidsovereenkomst moet de Oekraïense werknemer zichzelf opnieuw aanmelden voor leefgeld via leefgeld@apeldoorn.nl. Voor mensen die via Lucrato werken is het mogelijk dat Lucrato dit aan de gemeente doorgeeft. Lucrato moet hiervoor bij de start/bemiddeling naar werk schriftelijk toestemming vragen aan de betreffende werknemer (AVG).