Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne
Fotograaf: Vecteezy
Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne die ingeschreven staan in de gemeente Apeldoorn of de gemeente Epe kunnen een aanvraag leefgeld indienen als zij een eigen bankrekening hebben.

Financiële ondersteuning

Vluchtelingen ontvangen iedere maand leefgeld, voor de periode dat zij in Nederland verblijven en niet in eigen inkomsten kunnen voorzien. Iedere volwassen vluchteling, van 18 jaar en ouder, kan het leefgeld aanvragen. Getrouwde partners moeten allebei een aanvraag indienen. Vluchtelingen die werk hebben, hebben misschien geen recht op Leefgeld.

Beslissing binnen twee weken

Als u leefgeld aanvraagt, nemen wij binnen twee weken een beslissing. Daarna staat het binnen een week op uw rekening. Wacht dus drie weken en heeft u dan nog niets gehoord, mail dan naar leefgeld@apeldoorn.nl.

Hoeveel geld krijgt een vluchteling?

Vluchtelingen krijgen leefgeld. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Het bedrag bestaat uit een aantal delen en het wordt 1x per maand uitbetaald.

Wij gaan ervan uit dat vluchtelingen afspraken maken met hun gastgezin over de verblijfskosten die zij moeten betalen aan het gastgezin. Gastgezinnen krijgen namelijk extra kosten door de overheid in rekening gebracht (b.v. afval, energiekosten, waterverbruik etc.).

Inkomsten uit werk

Als vluchtelingen geld verdienen door te werken, is dit van invloed op de hoogte van het leefgeld. Afhankelijk van het inkomen bepalen we of iemand leefgeld krijgt en hoeveel dit is. Er wordt hierbij ook rekening gehouden met kinderbijslag en kindgebonden budget. Kijk voor meer informatie over werk op Werken in Nederland. Hier staat ook een formulier om inkomsten door te geven.

Hoe kunnen vluchtelingen leefgeld aanvragen?

Om te kunnen helpen met leefgeld, is het nodig dat vluchtelingen zich eerst inschrijven bij onze gemeente. Het aanvraagformulier Leefgeld moet ingevuld worden met het Nederlandse Alfabet. Dus Nederlandse letters, niet Cyrillische letters. De gemeente beoordeelt de aanvraag en stelt de hoogte van het leefgeld voor de vluchteling vast. Leefgeld wordt per maand uitbetaald.

Vluchtelingen hoeven niet naar het gemeentehuis te komen. Zij kunnen het ingevulde aanvraagformulier mailen naar leefgeld@apeldoorn.nl of per post zenden aan:

Gemeente Apeldoorn
T.a.v. RBB
Antwoordnummer 56
7300 WB  Apeldoorn

Een postzegel is niet nodig.

Eigen bijdrage verblijf

Met ingang van 1 oktober 2024 betalen bewoners van de Gemeentelijke Opvanglocaties in Apeldoorn maandelijks een eigen bijdrage voor het verblijf. Dit geldt voor volwassenen (18 jaar en ouder) die inkomsten hebben, bijvoorbeeld omdat zij werken of een uitkering krijgen.

Inlichtingenplicht

Het is verplicht om informatie en wijzigingen over werk en gezinssituatie op te geven bij de gemeente, zoals:

  • Verhuizing (binnen de gemeente of naar een andere gemeente in of buiten Nederland)
  • Werk (u gaat geld verdienen waardoor u in uw eigen onderhoud kunt voorzien)
  • Geboorte
  • Overlijden

Wijzigingen in uw inkomen moet u zo snel mogelijk doorgeven door het invullen van het inkomstenformulier.

Een bankrekening openen

Om leefgeld te kunnen ontvangen, hebben vluchtelingen een eigen bankrekening nodig. Bankrekeningen worden niet door de gemeente geregeld. Voor het openen van een bankrekening kan een vluchteling bij iedere bank in Nederland terecht. Moeten er voor het openen van een bankrekening documenten uit Oekraïne gelegaliseerd worden voor gebruik in Nederland, ga dan voor meer informatie naar Nederland Wereldwijd.

Informatie in het Oekraïens

Op onze website hebben wij vertalingen in het Oekraïens van informatie over diverse onderwerpen. 

Vluchtelingen

Ons land vangt vluchtelingen op omdat we medemensen helpen zoals we in nood zelf ook geholpen willen worden. Nederland heeft daarom internationale verdragen ondertekend, zoals het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951. Hierin staat dat iedereen die in eigen land niet veilig is, in andere landen asiel mag zoeken.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u een vraag? Of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Meer vluchtelingen

Uw Reactie
Uw Reactie