Apeldoorn koopt Oranjeoord in Hoog Soeren voor opvang Oekraïners

De gemeente Apeldoorn heeft hotel Oranjeoord in Hoog Soeren (plus bedrijfswoning) aangekocht. Het hotel stond – niet voor het eerst - te koop. Het pand wordt voor de komende drie tot vier jaar geschikt gemaakt voor de opvang van 120 - 150 Oekraïners die vanwege de oorlog hun land ontvlucht zijn.

Waarom deze opvang?

Apeldoorn heeft de opdracht om per 1 januari 2025 1300 ontheemden uit Oekraïne een plek te bieden. Daar voldoen we nog niet aan. We hebben in Apeldoorn nu ongeveer 1200 opvangplekken. De huur van de grootste locatie (ca. 420 plekken) stopt volgend jaar. Het is moeilijk om goede opvanglocaties te vinden. Ook willen we niet de woningmarkt verstoren. Daarom zoeken we altijd naar panden die niet bedoeld zijn voor reguliere bewoning. Omdat we in de huursector niet meer verder kwamen, zijn we op de vastgoedmarkt gaan kijken.

Burgemeester Heerts:

“De oorlog in Oekraïne is nog niet voorbij. Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het is iedere keer weer een zoektocht om goede opvanglocaties te vinden. En die bij voorkeur voor langere tijd te gebruiken zijn, waardoor we niet telkens opnieuw in een buurt, wijk of dorp opvang moeten optuigen. In Oranjeoord kunnen we dat op deze manier doen. Daarmee verspreiden we de opvang ook wat beter over de hele gemeente.”

Waarom in Hoog Soeren?

Dit pand was nu beschikbaar en biedt alle faciliteiten en ruimte die nodig zijn. Tot nu toe vangen we alle Oekraïners op in de stad Apeldoorn. Ook de meeste asielzoekers vangen we op in Apeldoorn, in het azc aan de Deventerstraat. In Beekbergen, Hoenderloo (tot 14 maart 2025) en Loenen (nog niet geopend) zijn of komen kleinere, tijdelijke noodopvanglocaties.

En daarna?

De verwachting is dat we de komende jaren nog Oekraïners zullen opvangen. Behalve voor vluchtelingen, zijn we als gemeente ook verantwoordelijk voor andere groepen mensen.  Met de aankoop van Oranjeoord hopen we ook in die behoefte te voorzien. Als die noodzaak er niet meer is, kan het pand weer verkocht worden.

Meer weten?

Apeldoorn heeft de opdracht om per 1 januari 2025 1300 ontheemden uit Oekraïne een plek te bieden. Daar voldoen we nog niet aan. We hebben in Apeldoorn nu ongeveer 1200 opvangplekken. De huur van de grootste locatie (ca. 420 plekken) stopt volgend jaar. Het is moeilijk om goede opvanglocaties te vinden. Ook willen we niet de woningmarkt verstoren. Daarom zoeken we altijd naar panden die niet bedoeld zijn voor reguliere bewoning. Omdat we in de huursector niet meer verder kwamen, zijn we op de vastgoedmarkt gaan kijken. We willen dit pand uiterlijk per 1 oktober 2025 in gebruik hebben genomen, liefst eerder als dat mogelijk is.

Het is moeilijk om goede opvanglocaties te vinden. Ook willen we niet de woningmarkt verstoren. Daarom zoeken we altijd naar panden die niet bedoeld zijn voor reguliere bewoning. Omdat we in de huursector niet meer verder kwamen, zijn we op de vastgoedmarkt gaan kijken.

Dit pand was nu beschikbaar en biedt alle faciliteiten en ruimte die nodig zijn. Op die manier zijn we in staat er een goede opvanglocatie van te maken, waar mensen bijvoorbeeld ook zelf kunnen koken.

Een tweede argument voor Hoog Soeren is dat we maatschappelijke opvang zo goed mogelijk over de hele gemeente willen verspreiden. Tot nu toe vangen we alle Oekraïners op in de stad Apeldoorn. Ook de meeste asielzoekers vangen we op in Apeldoorn, in het azc aan de Deventerstraat. In Beekbergen, Hoenderloo (tot 14 maart 2025) en Loenen (nog niet geopend) zijn of komen kleinere, tijdelijke noodopvanglocaties.

We zijn ons ervan bewust dat Hoog Soeren een kleine gemeenschap is. 150 mensen op een gemeenschap van 250 is relatief veel. Aan de andere kant is Hoog Soeren een veerkrachtige gemeenschap, zonder problematiek zoals dichte concentratie van arbeidsmigranten of andere zorgbehoevenden, zoals die in enkele andere dorpen wel aanwezig is. Bovendien bevindt Oranjeoord zich aan de rand van het dorp, met redelijk veel ruimte eromheen.

Tot nu toe vangen we alle Oekraïners op in de stad Apeldoorn, op dit moment ongeveer 1200 mensen. Ook de meeste asielzoekers vangen we op in Apeldoorn, in het azc aan de Deventerstraat. In Beekbergen, Hoenderloo (tot 14 maart 2025) en Loenen (nog niet geopend) zijn of komen kleinere, tijdelijke noodopvanglocaties voor asielzoekers. Het wordt steeds moeilijker goede locaties te vinden.  Oranjeoord biedt goede mogelijkheden om er een geschikte opvanglocatie van te maken.

De meeste Oekraïners hebben werk en eigen vervoer. Kinderen gaan naar school, met een schoolbusje (leerlingenvervoer) of eventueel met de fiets in combinatie met combinatie met OV busvervoer vanaf de Amersfoortseweg. In Oranjeoord is een ruime keuken, waar zelf gekookt kan worden. Ook zijn er gemeenschappelijke ruimtes en voldoende buitenruimte voor ontspanning. Oekraïners met voldoende eigen inkomen krijgen geen leefgeld en betalen een bijdrage aan de huisvesting. 

Op al onze opvanglocaties voor opvang van Oekraïense vluchtelingen is er 24/7 toezicht en beveiliging. Er gelden huisregels en als mensen zich daar niet aan houden, wordt er opgetreden. Onze locatiebeheerders en onze locatiemanager zien daarop toe. Met het oog op de rust en de leefbaarheid van de medebewoners van het pand en van de omgeving.

Onze ervaring in de afgelopen tweeëneenhalf jaar is dat het op de meeste plekken over het algemeen goed gaat. Inmiddels hebben de meeste Oekraïners hun leven weer enigszins opgepakt. Ze werken, ze gaan naar school en proberen er het beste van te maken. Natuurlijk is er wel eens wat aan de hand. Als een groep mensen bij elkaar woont, is dat niet uit te sluiten. Zeker als die mensen zorgen hebben over hun naasten die in een oorlogsgebied zijn.

De verwachting is dat we de komende jaren nog Oekraïners zullen opvangen. Behalve voor vluchtelingen, zijn we als gemeente ook verantwoordelijk voor andere groepen mensen. Met de aankoop van Oranjeoord hopen we ook in die behoefte te voorzien. Als die noodzaak er niet meer is, kan het pand weer verkocht worden.

Daar kunnen we nu nog niets in toezeggen, maar in overleg kunnen we wel bekijken wat er mogelijk is.

We gaan aan de slag met de aanpassing van het gebouw en het buitenterrein. Parkeerplaatsen nemen we hierin mee. Maar het is nog te vroeg om daar nu al een concreet antwoord op te geven.

Op dit moment is nog geen bezwaar mogelijk. Als u volgens de wet ‘belanghebbende’ bent,  kunt u bezwaar maken op het moment dat er een vergunning is verleend. Pas dan is er sprake van een besluit waartegen bezwaar kan worden gemaakt. (zie ook bij de vraag: hoe zit met de vergunningen?)

Om het pand in gebruik te kunnen nemen als opvang voor ontheemden uit Oekraïne is een tijdelijke Buitenplanse Omgevingsplan Activiteit (BOPA) nodig. Tegen het besluit op de aanvraag daarvoor kunt u bezwaar maken binnen zes weken nadat dat besluit is genomen. Dat wordt aangekondigd via de website officielebekendmakingen.nl. Op de pagina klacht en bezwaar leest u hoe u vervolgens een bezwaar kunt indienen.

Als de gemeente geen Oekraïners meer hoeft op te vangen en Oranjeoord voor huisvesting van andere doelgroepen wil gebruiken, is er een tweede procedure nodig. Ook tegen het besluit op die aanvraag is bezwaar mogelijk. De komende jaren is dat nog niet aan de orde.

Als pandeigenaar én als goede buur voelen wij de verantwoordelijkheid Oranjeoord in goede staat te houden. Oranjeoord heeft een lange geschiedenis en die willen wij recht doen. Net zoals voor alle andere gebouwen die we bezitten, stellen we voor Oranjeoord een zogeheten meerjaren onderhoudsplan op. Dat betekent dat we geld reserveren voor langdurig onderhoud.

Uw Reactie
Uw Reactie