Veiligheid
De gemeente werkt samen met burgers, de politie, de brandweer en het Openbaar Ministerie aan veiligheid. Ook vele zorg- en welzijnsinstellingen dragen hieraan bij. Informatie over dit onderwerp vindt u hier.
De gemeente werkt samen met burgers, de politie, de brandweer en het Openbaar Ministerie aan veiligheid. Ook vele zorg- en welzijnsinstellingen dragen hieraan bij. Informatie over dit onderwerp vindt u hier.
Een crisis of een ramp zoals een grieppandemie, een overstroming of een terroristische aanslag kan de maatschappij ontwrichten. De veiligheid komt in gevaar. Wat kunt u (vooraf) doen?
Elke eerste maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. Constateert u dat een sirene niet werkt, terwijl dat anders wel het geval is, dan vragen wij u dat te melden via telefoonnummer 14 055. Gaat de sirene op een andere dag of tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand.
Volg de instructies van politie, brandweer, hulpdiensten en/of gemeente op
Ga direct naar binnen
Sluit deuren en ramen om eventuele schadelijke gassen buiten te houden
Zet de regionale radio of tv aan (zie de kanaalwijzer op de website van Omroep Gelderland), bekijk NOS Teletekst, kijk op www.crisis.nl of bekijk eventueel beschikbare informatie via uw mobiele telefoon en sociale media of NL Alert dan wel Burgernet (zie 'Snel informatie').
Meer informatie over wat u precies moet doen als de sirene gaat, vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Snelle informatie over een incident of ramp krijgt u via bijvoorbeeld Burgernet of NL-Alert.
Ook sociale media kunnen een bron van informatie zijn. Tijdens een ramp of calamiteit maakt de gemeente Apeldoorn ook gebruik van diverse sociale media om nieuwsberichten te verspreiden. Volg ons (ook daarom) op Twitter en Facebook. Ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is op Twitter te vinden.
Medewerkers van het team Preventie, toezicht en handhaving (PTH) van de gemeente zien toe op een schone, leefbare en veilige gemeente. Wilt u een bepaalde situatie onder de aandacht brengen van de gemeente? Dat kunt u via de pagina meldingen openbare ruimte online melden. U kunt de gemeente natuurlijk ook bellen, wij zijn te bereiken via telefoonnummer 14055.
Hieronder leest u hoe u zelf kunt bijdragen aan de veiligheid in uw buurt.
Als inwoners van Apeldoorn zorg nodig hebben, is het belangrijk dat het gaat om betaalbare zorg van goede kwaliteit. Gemeenten hebben de taak om te controleren op de kwaliteit en rechtmatigheid van de zorg die zorgaanbieders leveren. Met rechtmatigheid bedoelen we: gaat alles volgens de wetten en regels? Meestal is dat het geval, maar helaas komt ook in de zorg fraude voor. Daarbij krijgen inwoners soms niet de zorg die ze wel hard nodig hebben. Dan is het belangrijk dat we kunnen ingrijpen. Op de pagina Toezicht op zorg leest u meer over hoe wij het toezicht organiseren en waar u een melding kunt doen.
Is er sprake van acuut gevaar voor mens en dier? Bel de brandweer via 112. Twijfel je of er acuut gevaar is? Bel dan ook 112. De meldkamer maakt een professionele inschatting. Acuut gevaar is bijvoorbeeld risico op kortsluiting of brand.
Is er geen acuut gevaar voor mens en dier? Haal een pomp bij een doe-het-zelf-zaak of schakel een gespecialiseerd bedrijf in om de ruimte leeg te pompen. Als de waterhoogte in de ruimte enkele centimeters bedraagt, kun je een waterstofzuiger of een emmer en dweil gebruiken. Is het niet acuut maar heb je de brandweer wel nodig? Bel 0900-0904.
Voor meer tips kijk op de website van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland.
Apeldoorn ligt prachtig te midden van de uitgestrekte bossen van de Veluwe. De kans dat we met een natuurbrand worden geconfronteerd is reëel. Vooral als het langere tijd droog is, kan zo’n brand onbeheersbaar worden. Dat moeten we met z’n allen zien te voorkomen.
Op de wesite www.natuurbrandrisico.nl kunt u per gebied zien hoe groot het risico is op een onbeheersbare natuurbrand. Het ‘fasesysteem’ vervangt sinds april 2018 het codesysteem met de vijf kleuren.
Bij fase 1 is er sprake van een regulier risico.
Bij fase 2 vragen we u extra alert te zijn.
Steeds meer particulieren en bedrijven installeren camera’s om hun eigendommen te beveiligen. Dit is onder voorwaarden toegestaan. Daarnaast plaatst ook de gemeente soms camera’s in de openbare ruimte. In dat geval is het doel van dit cameratoezicht ervoor te zorgen dat de openbare orde beter wordt gehandhaafd. Het biedt de politie ondersteuning bij het voorkomen en opsporen van strafbare feiten. Gelijktijdig verhoogt het cameratoezicht ook het veiligheidsgevoel van de bewoners en bezoekers van zo’n gebied.
Er zijn echter wel de nodige regels voor het plaatsen van camera’s in en rondom woningen, winkels, bedrijven, parken, parkeergarages, en ook in de openbare ruimte. Deze regels zijn gebaseerd op landelijke wetgeving, ook op het gebied van privacy, en op regelgeving in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Het plaatsen van camera’s in de private, eigen ruimte ter bescherming van eigen goederen en bijvoorbeeld personeel is altijd toegestaan. Mits duidelijk, bijvoorbeeld door bordjes, aangegeven wordt dat er sprake is van camerabeveiliging. Deze particuliere camera’s mogen niet op de openbare ruimte gericht zijn. Hier speelt met name het aspect ‘privacy’ een belangrijke rol.
Alle regels en voorwaarden voor het plaatsen van camera’s op ‘eigen terrein’ zijn te lezen op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Veel winkels en bedrijven hebben tegenwoordig camerabeveiliging. Daarmee worden eigendommen en medewerkers beschermd en strafbare feiten zoveel mogelijk voorkomen. De voorwaarden waaronder ondernemers, winkeliers of eigenaren van een bedrijf camerabeveiliging kunnen installeren, die deels is gericht op de openbare ruimte, liggen vast in het Beleidskader Camerabeveiliging Apeldoorn.
Soms is het onderscheid tussen private en openbare ruimte echter lastig te maken.
De gemeente Apeldoorn heeft de volgende camera’s in de openbare ruimte geplaatst:
Alle informatie over de voorwaarden om tot camerabeveiliging te komen en de eisen die aan een veiligheidsanalyse worden gesteld, zijn te vinden in het Beleidskader.
De populariteit van ‘drones’ is sterk gegroeid. Ze zijn steeds vaker te zien in het luchtruim. Vliegen met deze kleine onbemande vliegtuigen of helikopters is leuk en biedt talloze mogelijkheden. Om het vliegen met drones voor iedereen veilig te laten verlopen zijn er wel regels en die gelden voor iedereen. Zelfs met een kleine speelgoed drone ben je ‘gebruiker van het luchtruim’ en gelden de luchtverkeersregels.
Een belangrijke regel is dat je met een drone niet boven groepen mensen of aaneengesloten bebouwing, (spoor)wegen of andere bouwwerken mag vliegen. Dus ook niet boven een leuk evenement. Ook mag je niet hoger dan 120 meter boven de grond. Omdat drones een risico vormen voor andere luchtvaartuigen, zoals blus- en traumahelikopters, moet je je drone direct aan de grond zetten als er een ander luchtvaartuig aankomt. Ook is het verboden om in de buurt van luchthavens zoals Teuge of Deelen, of andere ‘no fly zones’, te komen. Filmen en fotograferen met een drone mag, mits je de privacy van anderen respecteert. Dus niet in tuinen of boven afgesloten (bedrijven-) terreinen. Vraag dan ALTIJD eerst toestemming van de eigenaar.
Handhaving van de regels voor het vliegen met drones ligt bij de politie. Voor het niet naleven van de regels kan een boete worden gegeven en kan de drone in beslag worden genomen.
Voor het beroepsmatig vliegen met drones, bijvoorbeeld om in opdracht foto’s te maken of om inspecties te doen heb je een certificaat nodig. Meer informatie daarover en over veilig vliegen met drones is te vinden op www.rijksoverheid.nl/drones.