Tachtigste sterfdag Anton de Kom herdacht
Op donderdag 24 april vond op het Nationaal Ereveld Loenen een plechtige herdenking plaats ter ere van de tachtigste sterfdag van Anton de Kom. De herdenking werd bijgewoond door burgemeester Ton Heerts, die samen met vele anderen eer betoonde aan deze moedige verzetsstrijder.
Anton de Kom (1898-1945) was een Surinaamse schrijver, verzetsstrijder en antikoloniaal activist. Hij is onder andere bekend om zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’, waarin hij de koloniale geschiedenis van Suriname en de strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid beschrijft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het verzet tegen de Duitse bezetting van Nederland, wat uiteindelijk leidde tot zijn arrestatie en overlijden in concentratiekamp Sandbostel.
‘Gestorven voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen’
De herdenking op het Nationaal Ereveld Loenen bood een moment van reflectie en dankbaarheid voor de moed en het doorzettingsvermogen van Anton de Kom. Burgemeester Ton Heerts sprak tijdens de ceremonie over het blijvende belang van De Koms werk en zijn onvermoeibare inzet voor vrijheid en gelijkheid.
“De grote drijfveer van Anton de Kom was vrijheid en gelijkheid voor iedereen, onder alle omstandigheden. Daar leefde hij voor. En daar stierf hij uiteindelijk ook voor. Berooid, vereenzaamd en miskend. Dankzij de inzet van zijn familie, maar ook van anderen, is Anton de Kom inmiddels volledig gerehabiliteerd. Eindelijk wordt hij gezien wie hij werkelijk was: verzetsstrijder. Vertolker van vele generaties die hebben geleden onder slavernij, ongelijkheid en discriminatie.” aldus burgemeester Ton Heerts.
De plechtigheid werd afgesloten met een kranslegging en een minuut stilte, waarna de aanwezigen de gelegenheid kregen om bloemen te leggen bij het monument ter nagedachtenis aan Anton de Kom.