Fotograaf: Imre Csany

Wat is Slim Meten in een stad?

In Apeldoorn verzamelen we gegevens door middel van sensoren. Deze sensoren kunnen diverse zaken meten, denk aan temperatuur, luchtvochtigheid, stikstof, CO2, fijnstof en geluid. Deze data kunnen helpen om de juiste maatregelen te nemen die van de stad een fijnere plek maken.

Verschillende factoren hebben invloed op de stad. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, verkeer, toename of afname van toeristen en inwoners. Data van sensoren laten zien welke invloed deze zaken hebben op de stad. Technologie kan ondersteuning bieden voor vraagstukken, waarbij data, grotendeels afkomstig van sensoren, een belangrijke rol kunnen spelen.

Slimme technologie voor een leefbare stad

Technologie kan helpen bij diverse vraagstukken. Zo kunnen verkeers- en luchtkwaliteitsgegevens worden gecombineerd voor betere doorstroming en schonere lucht. Vrije parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen kunnen in real-time worden aangegeven, terwijl sensoren meten of bomen en planten voldoende water krijgen. Verkeerslichten kunnen worden gekoppeld aan de buienradar, zodat fietsers bij slecht weer voorrang krijgen. Geluidssensoren brengen verschillende vormen van geluidshinder in kaart, en andere sensoren waarschuwen wanneer een tunnel onder water staat.

Hieronder twee sensoren die momenteel in de gemeente Apeldoorn worden gebruikt. Eerst volgt een uitleg over hun werking, daarna een kaart met hun locaties.

StreetSense voor beter verkeersbeheer en straatgebruik

De StreetSense-sensoren produceren live data over de straat en het gebruik van straten. Deze informatie helpt de gemeente om sneller ongewenste situaties te detecteren en de straat efficiënter te beheren. De sensoren worden gebruikt voor het detecteren van een plotselinge toename van verkeer en voor het monitoren van de verkeersdruk, zoals tijdens evenementen en wegwerkzaamheden. Ook geven de sensoren informatie over gladheid en kunnen ze daarmee bijdragen aan het efficiënter strooien in de winter.

AirSense voor beter lucht- en weerbeheer

De AirSense-sensoren produceren live data over de kwaliteit van de lucht en de weersgesteldheid. Deze informatie stelt de gemeente in staat de luchtkwaliteit te monitoren, vooral in relatie tot de vele veranderingen die in de binnenstad van Apeldoorn plaats vinden. In het geval van (plotselinge) verslechtering van de luchtkwaliteit kan de gemeente vervolgens maatregelen nemen. Ook dragen de sensoren bij aan efficiënter strooien in de winter en het detecteren van hittestress in de zomer.

Uw Reactie
Uw Reactie