De Donken
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
De Donken

De Maten is een woonwijk die voornamelijk gebouwd is in de jaren 70 en 80. Hierdoor is veel van de bestrating in de woonstraten en -erven aan vervanging toe. Om dit aan te pakken, gaan we de wijk De Donken verbeteren. 

Tussen de Donken

Het gebied 'Tussen de Donken' krijgt een opknapbeurt. Hieronder vindt u het schetsontwerp en een korte uitleg over de geplande verbeteringen.

Fietsers en wandelaars

Wij hebben klachten ontvangen vanuit de buurt over (bijna) botsingen tussen fietsers en voetgangers. In het nieuwe voorstel hebben we daarom fietspad en wandelpad zoveel mogelijk los van elkaar gelegd. Over het asfalt pad kun je fietsen, over de tegelpaden en half verharde paden wandelen.

Het asfalt pad voor fietsers buigt richting de Gildelaan af richting de kruising met de Eglantierlaan, zodat doorgaande fietsers minder geneigd zijn via het winkelcentrum te fietsen. Fietsers die juist op weg zijn naar het winkelcentrum, kunnen daar uiteraard nog steeds naartoe.

Op het fietspad kan ook gewandeld worden. Dat is bijvoorbeeld nodig om bij de huisnummers 109-115 te komen. In de nieuwe situatie is het wel mogelijk om de rustige wandelroute te nemen waar niet op gefietst mag worden.

Groen

De bestaande bomen zijn prachtig en blijven behouden. Alleen een groep bomen ten zuiden van de dokterspraktijk wordt vervangen omdat ze in slechte staat zijn. Er worden nieuwe bomen geplant. Als nieuwe bomen stellen we daar walnotenbomen voor.

Een groot deel van het gazon gaan we omvormen tot bloemrijk gras. Dat is goed voor verschillende soorten insecten en mooi om te zien.

Moestuin-liefhebbers gezocht

Er komt een nieuwe, grotere moestuin die wordt onderhouden door buurtbewoners. De moestuin biedt een ontmoetingsplek en levert verse groenten op. Het plan kan alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen. Geïnteresseerden kunnen zich via een formulier aanmelden.

Parkeren

Op verschillende plekken passen we ook de parkeerplekken aan. De vakken worden breder gemaakt zodat alle vakken goed gebruikt kunnen worden. Soms verdwijnt er een vak, op andere plekken komen er weer nieuwe vakken bij.

Speelplek voor jonge kinderen

Buurtbewoners hebben de gemeente benaderd om een speelplek voor jonge kinderen te creëren, aangezien er in het gebied tussen de Marskramersdonk, Gildenlaan, Rademakersdonk en de vijvers/Koperslagersdonk geen leuke speelplek is. De buurtbewoners hebben het trapveld bij de flat aan de Tingietersdonk (tegenover de voormalige huisartsenpraktijk) als potentiële locatie aangewezen. De gemeente vond dit een goede locatie en heeft daar mee ingestemd. In overleg met de buurtbewoners  heeft Bureau Koppelaar een ontwerp gemaakt voor een groene, natuurlijke speelplek voor kinderen tot ongeveer 8 jaar. Hier kunnen kinderen verschillende spelvormen ontdekken, zoals bouwen en fantasiespel, klimmen, actief spel en balspel.

Een natuurlijke speelplek

De speelplek omvat onder andere een zandspeeltoestel op een zandondergrond, bewust geplaatst in het midden van het veld zodat het zand schoner blijft door de zon. Er komen paden door de speelruimte, toegankelijk voor kinderwagens en leuk voor kinderen met (loop)fietsjes. Een van de paden gaat over een speelheuvel voor extra uitdaging. Voor avontuurlijke peuters en kleuters komt er een klimtoestel met valzand als veilige ondergrond.

Voetbalplekken

Voor jongere kinderen komen er informele voetbaldoeltjes, gemaakt van vier paaltjes, zodat oudere kinderen eerder naar het grote grasveld verderop gaan. Hierdoor blijft de speelplek aantrekkelijk en veilig voor jongere kinderen.

Grens openbare ruimte en privé tuinen

Daar waar de appartementen op de begane grond grenzen aan de openbare ruimte gaan we een duidelijke grens maken. Nu gebeurt het soms dat de tuinen zich uitbreiden in de openbare ruimte. Om hier duidelijkheid te scheppen brengen we een haag van ca 80cm hoogte aan op de grens. Ernaast komt een smal strookje tegels, zodat de haag door de gemeente onderhouden kan worden.

Met deze plannen wordt 'Tussen de Donken' een aangenamer en veiliger gebied voor iedereen, met ruimte voor zowel ontspanning als ontmoeting.

Gebiedskaart van de Donken. Alle kenmerken zichtbaar op de kaart zijn ook in de tekst benoemd.
Bron: Gemeente Apeldoorn

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Apeldoorn ontwikkelt!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u een vraag of een opmerking over dit onderwerp? Neem contact op met de projectleider.

René Olde Rikkert

Mail: r.olderikkert@apeldoorn.nl

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie