Apeldoorn werkt aan de toekomst

Apeldoorn werkt aan de toekomst

De komende jaren groeit de gemeente Apeldoorn van 165.000 inwoners naar minstens 180.000 inwoners. Er werken nu zo’n 100.000 mensen, ook dit aantal neemt toe. Daarom komen er nieuwe woon-en werkgebieden. In de centrumgebieden zoeken we een nieuw soort Apeldoornse stedelijkheid waarbij bouwen en vergroenen samengaan. Onder de noemer ‘Apeldoorn ontwikkelt’ schetsen we de veelbelovende toekomst van Apeldoorn. Op deze pagina leest u over alle ontwikkelingen.

Fotograaf: Rob Voss

Apeldoorn ontwikkelt

Apeldoorn groeit, want veel mensen willen hier wonen, werken en recreëren. Daarom maken we Apeldoorn nog groener én nog meer stad. Een stad met allure, geschiedenis en moderne, inspirerende architectuur. Met een afwisseling van hoog- en laagbouw, uitstekende voorzieningen en goed bereikbaar. Met een stadshart dat verandert in een groene huiskamer waarin je de Veluwe letterlijk voelt. Een echt stadspark.

We gaan uit van het goede dat er al is. Dat willen we behouden. Onze natuurlijke omgeving, met veel rust, groen en water. We bouwen aan een goede balans tussen de stad en onze veertien prachtige dorpen en buurtschappen.

Apeldoorn ontwikkelt en blijft zich ontwikkelen. Niet alleen vóór haar inwoners – maar ook mét haar inwoners. Als hoofdstad van de Veluwe werken we samen aan een toekomst waarin je heerlijk kunt wonen, werken en recreëren in de groene en royale gemeente Apeldoorn.

Apeldoorn werkt aan de toekomst. Apeldoorn ontwikkelt.

In deze film komt het boeiende verhaal van Apeldoorn tot leven, als een gemeente die haar eigen verhaal schrijft. Met snelle beelden van de meest opmerkelijke stadsgezichten en krachtige portretten van lokale bewoners. Als een uitgestrekte groene loper leidt de film de kijker naar de toekomst: Apeldoorn wordt dé stad om te wonen, werken en recreëren.

Apeldoorn laat zien hoe het zich ontwikkelt, in een minuut nemen we je mee door Apeldoorn.

Omgevingsvisie

In De Omgevingsvisie beschrijven wij hoe ons mooie Apeldoorn, met stad, dorpen en natuur, zich tot 2040 gaat ontwikkelen. De visie geeft antwoord op vragen als: Welke kant willen we met Apeldoorn op? En wat is nodig om een bijzondere gemeente met unieke kwaliteiten te blijven? In de komende 20 jaar staat er veel te gebeuren. Ook landelijk zijn er urgente opgaven. Zoals de woningnood, het klimaat en de biodiversiteit.

We kijken hoe we kunnen voortbouwen op de huidige opzet van de stad, de wijken, de dorpen en het buitengebied.  We hebben voor Apeldoorn ontwikkelt een aantal ruimtelijke hoofdkeuzes gemaakt.

  • 2/3 van de nieuwe woningen bouwen we in de bestaande stad.
  • Minimaal de helft van de te bouwen woningen is betaalbaar: sociale of middeldure huurwoningen of koopwoningen onder de NHG-kostengrens.
  • We differentiëren naar doelgroepen en kijken naar passende woonmilieus per gebiedsopgave.
  • We verdichten en vergroenen door ook de hoogte in te gaan.
  • 1/3 van ons woonprogramma realiseren we buitenstedelijk. Dit gaat gepaard met landschapsontwikkeling.
  • We kiezen voor ruimte en variatie, passend bij ons ‘royale’ DNA. Zo blijft er in de stad voldoende ruimte over voor openbare ruimte en groen.
  • De dorpen ontwikkelen mee.
  • Nieuwe bedrijfslocaties sluiten aan op de structuur van de stad.
  • Bestaande en soms minder passende bedrijvigheid binnen het stedelijke gebied wordt geleidelijk verplaatst of vervangen door passende functies.

Bekijk alle ruimtelijke hoofdkeuzes van Apeldoorn

Voor de binnenstad, de spoorzone en de kanaalzone hebben we daarnaast specifieke accenten vastgesteld.

Zero-emissiezone vanaf 2030

Vanaf 2030 wordt het centrum van Apeldoorn een zero-emissiezone voor stadslogistiek. Een zero-emissiezone is een gebied waar ondernemers alleen nog maar met bestelbussen en vrachtwagens zonder uitstoot rijden. 

Uw Reactie
Uw Reactie