Economische vraag
Het aanbod aan bedrijventerreinen in Apeldoorn is niet groot, terwijl er sprake is van een groeiende vraag. Om die reden maakt de gemeente werk van de ontwikkeling van Ecofactorij II waarmee ongeveer 31 hectare kan worden toegevoegd aan Apeldoornse bedrijvigheid.
De ligging van Ecofactorij II is ideaal. Het plangebied sluit aan bij het stedelijke gebied, maar ligt buiten de stad en in de oksel van twee snelwegen. Het bestaande Ecofactorij I ligt ten noorden en sluit er direct op aan. Het plangebied biedt alle ruimtelijke mogelijkheden om de onderzochte economische vraag naar grote bedrijfskavels met een mix van logistiek en maakindustrie een plek te geven.
De Ecofactorij II wordt een vestigingslocatie voor verplaatsing van bedrijven uit de ontwikkelgebieden uit de stad en voor nieuwe bedrijven. De kavels zijn minimaal 1 hectare groot en het gebied krijgt een economisch profiel dat past bij Apeldoorn en Ecofactorij I.
Ontwikkeling met zorg voor de natuur
Ecofactorij I en II zijn twee bedrijventerreinen die samen één worden. Het wegennetwerk van de Ecofactorij I loopt door en het groen sluit op elkaar aan en op de omgeving. Het verbonden groen en water bevordert de biodiversiteit en de leefruimte van dieren.
De wensen en doelen zijn hoog en vragen veel ruimte. Alleen door slim te combineren, goed te ontwerpen en het stapelen van gebruik, kunnen we die doelen ook bereiken. Door ruimte meervoudig te gebruiken, halen we meer uit de beperkte ruimte. Op die manier kunnen we meer bedrijven, dus meer banen een plek geven. Met de toegevoegde waarde per hectare dragen we een steentje bij aan het zuinig omgaan met het open landschap.
Het plan in grote lijnen
Een belangrijke uitgangspunt van het plan is dat er op ieder ontwikkelveld compact, intensief en efficiënt wordt gebouwd. Voor de gebouwen, en in het bijzonder de daken, zijn er grote kansen voor meervoudig ruimtegebruik. Een natuurdak in combinatie met zonnepanelen is het minimaal vereiste dakgebruik. De bebouwingsmogelijkheden zijn ruim, een hoge bouwhoogte en mogelijkheid om tot de erfgrenzen van naastgelegen bedrijven te bouwen. Tegelijkertijd is het maken van een aantrekkelijke groene plek om te werken, te pauzeren en doorheen te fietsen een belangrijke doelstelling.
Brede groene lanen met waterpartijen lopen door het gebied en komen samen in het centrale park. Een park in het midden van de bedrijventerreinen Ecofactorij I en II, dat meervoudig gebruikt kan worden. Er is ruimte voor waterberging en natuurontwikkeling. Zo ontwikkelen we een aangename verblijfsplek, een koele plek in de zomer en biedt het ruimte voor gemeenschappelijke voorzieningen. 25% van het totale plangebied wordt groen en ecologisch ingericht. Daarnaast worden zeker 400 bomen gepland. Dit past binnen de ideeën voor een natuurinclusief en klimaatadaptief terrein.
Verkeer
Bereikbaarheid van het bedrijventerrein moet goed geregeld zijn voor (vracht)auto, fiets en voetganger. Om overlast en onveilige situaties door extra verkeer in de aangrenzende woongebieden te voorkomen wordt in het ontwikkelplan voorgesteld om de tunnels onder de A1 en A50 (Brinkenweg, Woudhuizermark en Biezematen) af te sluiten voor autoverkeer. De tunnels blijven alleen toegankelijk voor fietsers, wandelaars en hulpdiensten.
Tijdens de informatieavond op 27 november 2024 bleek dat deze voorgestelde afsluiting veel vragen en zorgen oproept. In de eerste helft van 2025 onderzoeken we daarom mogelijke alternatieve of aanvullende maatregelen en overleggen we hierover met bewoners. Het doel blijft overlast voorkomen en de verkeersveiligheid verbeteren.
Op 6 juli 2023 heeft de gemeenteraad het ontwikkelplan Ecofactorij II vastgesteld.
Bekijk het ontwikkelplan hier