De gemeente Apeldoorn heeft verschillende panden aangewezen als jong erfgoed. Hiermee blijven deze bijzondere panden bewaard voor nu en voor later.  Fotograaf: Rob Voss

Gemeente Apeldoorn beschermt het jonge erfgoed

Apeldoorn heeft acht nieuwe monumenten. Deze gebouwen zijn tussen 1970 en 1990 gebouwd en vertellen een belangrijk verhaal over onze stad. De gemeente wil dat deze bijzondere panden bewaard blijven voor nu en later. Daarom zijn ze aangewezen als jong erfgoed. Zo blijft de identiteit van Apeldoorn herkenbaar en zorgen we dat het unieke stadsbeeld behouden blijft.

Naast de acht monumenten zijn er ook vier panden als beeldbepalend pand aangewezen en zeven woonbuurten als beschermd stads- of dorpsgezicht. Het gaat om woonhuizen, kantoorgebouwen, buurten en één begraafplaats. Apeldoorners hebben mee kunnen denken over welke panden bij de ‘collectie Apeldoorn’ horen.

Groei van Apeldoorn in de jaren '70 en '80

In de jaren '60 verhuisde het Rijk een aantal overheidsinstellingen, zoals het Rijkscomputercentrum, naar Apeldoorn. Er kwamen veel nieuwe inwoners waardoor de stad snel groeide. Om deze mensen te huisvesten en de woningnood op te lossen, werden wijken zoals Zevenhuizen en De Maten gebouwd. Apeldoorn veranderde hierdoor van een dorp naar een stad. Ook het centrum kreeg nieuwe gebouwen, zoals de bibliotheek, om het stadscentrum aantrekkelijker te maken.

Bijzondere architectuur uit de jaren '70 en '80

De jaren '70 en '80 hebben Apeldoorn veel opvallende architectuur gebracht. Deze architectuur is herkenbaar en bepalend voor de stad. Een voorbeeld hiervan is het kantoorgebouw ‘De Heeze’ aan de Christiaan Geurtsweg. Ook in wijken zie je unieke projecten, zoals de ‘Versprongen woningen’ in De Maten en het woonerf ‘De Zeis-De Haarhamer’ in De Heeze.

Naast de rijksbeschermde stadsgezichten zoals De Parken en Radio Kootwijk, zijn nu ook zeven woonbuurten uit deze periode beschermd. Dit betekent dat we extra zuinig zijn op deze gebieden, die herkenbaar zijn door hun bijzondere architectuur, straatinrichting en groen.

foto van een wit pand aan de koningsstraat
Dit bijzondere witte pand aan de Koningsstraat is vanaf nu jong erfgoed. Fotograaf: Rob Voss
foto van huizen aan de Salomonszegel
Ook deze architectuur is vanaf nu jong erfgoed. Fotograaf: Rob Voss

Meer informatie?

Wil je weten welke panden en woonbuurten beschermd zijn? Bekijk dan de volledige lijst op deze pagina. Ben je eigenaar van een erfgoedpand en benieuwd naar regelingen, bijvoorbeeld voor verduurzaming? Bekijk dan de pagina met regelingen.

Uw Reactie
Uw Reactie