De Parken
Fotograaf: Imre Csany
De Parken

Deze bijzondere wijk met beschermd stadsgezicht krijgt een flinke opknapbeurt. Asfalt en beton worden vervangen door gebakken klinkers. Ook wordt de riolering aangepakt en koppelen we waar mogelijk ook het regenwater af.

Een flinke opknapbeurt voor de Parken

In deze bijzondere wijk met beschermd stadsgezicht krijgen de wegen een flinke opknapbeurt: Asfalt en beton wordt vervangen door gebakken klinkers. In het najaar van 2017 is dit grote wegenproject gestart. Tegelijkertijd vindt onderhoud plaats aan de riolering, inclusief de aanleg van een apart stelsel om het regenwater naar de aanwezige vijvers te vervoeren.

Wat gaan we doen?

Veel wegen in De Parken zijn toe aan onderhoud. De gemeente richt zich in heel Apeldoorn op het omzetten naar klinkerverharding in de woonstraten. In De Parken vervangen we de asfalt- en betonwegen door gebakken klinkers. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Klinkerverharding laat zich veel eenvoudiger plaatselijk repareren, bijvoorbeeld bij wortelopdruk van bomen.
  • Klinkerverharding is duurzamer, vergt minder onderhoud en gaat veel langer mee dan asfaltverharding.
  • Regenwater zakt bij klinkerverharding makkelijker weg in de grond.
  • Klinkerverharding – zeker met gebakken klinkers – past in het cultuurhistorische beeld van de wijk.

Fasering

De totale fasering van de werkzaamheden loopt door t/m 2025. Eerder was er sprake van een planning t/m 2024 maar om meerdere redenen schuift dit wat verder op. Zo hebben we steeds net wat meer voorbereidingstijd, houden we beter rekening met de huidige lange levertijden van materialen en geven we nutsbedrijven goed de kans om voorafgaand aan de herinrichting kabels en leidingen ter vervangen. Ook is er in de planning rekening gehouden met de afwatering van de wijk. Op de faseringskaart kunt u de actuele planning en volgorde bekijken.

Geluid

Een nadeel is er ook: klinkerverharding maakt meestal meer geluid dan asfalt. De gemeente past de klinkerverharding daarom alleen toe in de straten die zijn ingericht als 30-km zone. Grote doorgaande routes zoals de Regentesselaan, Kerklaan en Meester van Rhemenslaan behouden hun asfaltverharding. Helaas houdt niet iedereen zich altijd aan snelheidslimieten. Er zijn in de wijk aanvullende maatregelen genomen om de snelheid te verlagen, zoals verkeersdrempels. Bijkomend voordeel is dat ze sluipverkeer ontmoedigen. Een lage snelheid en minder intensief gebruik van de straat heeft logischerwijs invloed op het geluid.

Ook hebben we bij de inkoop van de klinker rekening gehouden met geluid. We hebben gekozen voor een hoekige en rechte klinker. Deze maakt minder geluid dan een afgeronde klinker.

Afkoppelen regenwater

Bij de herinrichting van straten koppelen we waar mogelijk ook het regenwater af van het riool. Zo ook in de Parken. Door een infiltratieriool aan te leggen wordt het regenwater opgevangen in een ander riool zodat het geleidelijk wordt opgenomen in het grondwater. Dit is duurzamer, helpt verdroging tegen te gaan en ook bij hevige regenval ontstaat hierdoor minder overlast.

De aanpak van de straat is een mooi moment om ook de regenpijpen van uw eigen woning van de riolering af te halen. We hebben hier ook een subsidieregeling voor. Het regenwater kunt u afvoeren naar de straat of opvangen in de tuin en weg laten zakken in de bodem. Op onze regenwaterpagina leest u alles over wat u zelf kunt doen, inclusief alle informatie over afkoppelen van regenwater en de subsidiemogelijkheden.

We doen het anders

Bij de renovatie van de openbare ruimte in De Parken gaan we een stap verder dan alleen nieuwe wegen aanleggen. Het gaat om een zogenaamd ‘circulair’ project waarbij materialen worden hergebruikt. De betonnen riolering en het betonnen wegdek zijn bijvoorbeeld vergruisd en hergebruikt in circulaire tegels, die in de trottoirs zijn toegepast. Ook de rest van de nieuwe infrastructuur is in de toekomst eenvoudig herbruikbaar.

Op 26 september 2024 was er een bewonersavond over de herinrichting van de Van Haersma de Withlaan, Burg. Tutein Noltheniuslaan en Laan van Kerschoten (tussen Vlijtseweg en Generaal van Heutszlaan). We toonden het ontwerp voor deze straten en gingen met de omwonenden in gesprek hierover. Naar aanleiding van deze avond is het ontwerp op enkele onderdelen aangepast. Het aangepaste en definitieve ontwerp vindt u hier:

Definitieve ontwerpen

Voordat we kunnen starten met de herinrichting van de Van Haersma de Withlaan en Burg. Tutein Noltheniuslaan, zal Liander eerst de gasleidingen en elektrakabels vervangen. Helaas kan Liander deze werkzaamheden niet op korte termijn uitvoeren. Daarom kunnen we naar verwachting pas in 2026 starten met de herinrichting van de Van Haersma de Withlaan en Burg. Tutein Noltheniuslaan. We zullen al wel wat plaatselijk onderhoud uitvoeren om de veiligheid voor de weggebruikers te kunnen garanderen. Dit doen we, onder andere aan de Van Haersma de Withlaan, tussen 12 mei en 25 mei 2025.  

Ook aan de Laan van Kerschoten moet Liander een kabel vervangen. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we de herinrichting van de rijbaan van de Laan van Kerschoten wél uitvoeren in 2025. De rijbaan is zo slecht, dat we dit op korte termijn moeten aanpakken. We kiezen er daarom voor om hiermee te starten vóórdat Liander aan de slag gaat. Ook het fietspad tussen de Laan van Kerschoten en het Verzetsstrijderpark wordt in 2025 vervangen.

Naar verwachting voeren we in september 2025 de eerste werkzaamheden uit. Dit ronden we dan in december af. Daarna vervangt Liander de kabel, waarna we vervolgens het trottoir opnieuw bestraten en de groenstrook definitief aanleggen.  

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Apeldoorn ontwikkelt!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen over deze werkzaamheden? Of wilt u meer weten? Neem dan contact op met projectleider Sander Baan.

Projectleider de Parken

E-mail: deparken@apeldoorn.nl

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie