Actieplan preventie Jeugdzorg en Onderwijs
Met de acties ondersteunen we kinderen, jongeren en gezinnen. Door op tijd en preventief te werken willen we voorkomen dat problemen ontstaan of dat problemen erger worden.
Aanvullend op wat er allemaal al gebeurt
Er staan 18 preventieve acties in het plan. Ze zijn een aanvulling op wat er allemaal al in de gemeente gebeurt. De acties zijn gebaseerd op:
- onderzoeken
- ervaringen van ouders en jeugdigen
- informatie vanuit netwerkbijeenkomsten jeugd en onderwijs
- gesprekken met onze partners in de stad
Aansluiten bij de leefwereld van kinderen
De acties sluiten aan bij de plaatsen waar kinderen en jongeren vaak zijn: thuis, in de opvang, op school en in de wijk. En er is onder andere aandacht voor:
- de ondersteuning van ouders bij de opvoeding
- het effect van complexe scheidingen op kinderen
- de ontwikkeling van jonge kinderen
- het verbeteren van de samenwerking tussen onderwijs en zorg
- de begeleiding van gezinnen die hulp krijgen op verschillende levensgebieden, zoals opvoeden, financiën, werk en opleiding
Wijkgericht en thuisnabij
Ouder(s) en/of verzorger(s) zijn de eerste verantwoordelijken voor de opvoeding van hun kinderen. Samen met hun netwerk voeden zijn hun kinderen op. Daarom willen we zoveel mogelijk uitgaan van de kracht van gezinnen. Ook sluiten we aan bij de informele netwerken van een gezin. Hierdoor kunnen gezinnen de ondersteuning wijkgericht en zo thuisnabij mogelijk ontvangen.
De juiste hulp op het juiste moment
Door het bieden van de juiste hulp op het juiste moment voorkomen we zwaardere zorg. Dat is voor iedereen beter, zeker voor de jeugdigen zelf. Het is een uitdaging om aan de grote vraag naar jeugdzorg te voldoen. Daarom zetten we ook in op preventie, want hierdoor kunnen we de jeugdzorg beschikbaar houden voor de meest kwetsbare jeugdigen en gezinnen.
Actieplan preventie Jeugdzorg en Onderwijs (pdf, 1,40 MB)