‘De overheid probeert te zorgen dat mensen goed en veilig kunnen wonen’
“Bij goed wonen denk ik vooral aan een natuurlijke omgeving. Heel veel inwoners van Apeldoorn vinden het fijn om in het groen te wonen. Of in ieder geval er dichtbij, zodat je lopend of fietsend naar de natuur kunt. We hebben echt geluk, want onze stad heeft veel bomen en ander groen. Het hoort echt bij de uitstraling van deze gemeente.”
“Als ‘bomenbeheerder’ ben ik elke dag bezig met onze woonomgeving. Ik denk bijvoorbeeld mee over de inrichting van de stad. Hoe kunnen we zorgen dat er meer groen komt op plekken waar dat nog weinig is? Hoe houden we de planten en bomen gezond en goed? Verder kijk ik of er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door losse takken. Want het moet ook veilig zijn.”
“Door klimaatverandering zal het alleen maar warmer worden. En we krijgen meer extreem weer: flinke stortbuien én grotere droogte. Om te zorgen dat je hier goed kunt blijven wonen, zijn bomen juist dan heel belangrijk. Ze zorgen voor koelte, houden water vast én maken de lucht schoner. Vooral oude bomen zijn enorm waardevol, ook omdat er veel leven in zit. Daar moeten we heel zuinig op zijn.”
“In mijn werk kijk ik ver vooruit, want bomen zijn pas na tientallen jaren volwassen. Ik vraag me telkens af: hoe zorg ik dat het ook voor mijn (klein)kinderen nog goed wonen is? Met het oog op die toekomst moeten we bomen wat meer ruimte geven. Kunnen we niet wat minder plek voor de auto maken en wat meer voor de natuur? Dat is goed voor de omgeving en de lucht. En groen is ook nog eens belangrijk als ontmoetingsplek voor mensen.”