‘Iedereen heeft recht op rust en privacy’
“Privacy krijgt tegenwoordig veel aandacht. Terecht, want jouw online gegevens zijn een goudmijntje voor Google, Meta en TikTok. Mensen maken zich daar zorgen over. Gelukkig is er regelgeving voor online privacy. Maar het blijft een uitdaging, want wetten lopen altijd achter op de ontwikkelingen.”
“In mijn werk als advocaat heb ik met heel andere privacykwesties te maken. Bijvoorbeeld: de buurman heeft een beveiligingscamera voor zijn huis en tuin, maar die is ook gericht op jouw badkamerraam. Jouw privacy staat dus onder druk. Zulke zaken leiden soms tot flinke ruzies. Je probeert daar in goed overleg uit te komen. Lukt dat niet, dan kun je naar de rechter of een andere instantie.”
“Een ander voorbeeld: een journalist brengt een verhaal naar buiten over een politicus die betrapt is op cocaïnebezit. Opeens ligt het privéleven van die politicus op straat. Maar tegelijk is dit nieuws belangrijk voor het volk. Bij zo’n voorbeeld zie je dat er een grens zit aan het recht op privacy. Soms is het publieke belang groter. Het is dan aan de rechter om een afweging te maken.”
“Vergeleken met landen buiten de EU is Nederland heel privacyvriendelijk. Er is goede – deels Europese – wetgeving. En we hebben een privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens. Toch kan het ook in ons land heel erg misgaan met privacy, zoals bij de toeslagenaffaire. Mensen die eenmaal het stempel fraudeur hadden, konden nergens naartoe. Gelukkig probeert de overheid deze fouten nu recht te zetten.”
“Of ik me zorgen maak over mijn eigen privacy? Ik denk niet dat je bang door het leven hoeft te gaan. Maar het is wel goed om op te letten. Zeker als je ergens invloed op hebt. Ik neem op internet altijd even de moeite om de marketingcookies uit te zetten. En ik let op waar ik mijn gegevens achterlaat.”