Ik heb geen brief gehad, waarom krijg ik geen langere Wmo-indicatie?
Dat kan om verschillende redenen:
- U heeft meerdere indicaties voor ondersteuning die in aanmerking komen voor langere duur. Als 1 hiervan voor een periode van korter dan 3 jaar is afgegeven, dan willen we u eerst spreken. Dit gebeurt in het gesprek over de indicatie die als eerste afloopt.
Bijvoorbeeld: u heeft huishoudelijke hulp voor 4 jaar en begeleiding voor 1 jaar. De indicatie voor begeleiding loopt op 1 november 2024 af. In het herindicatiegesprek voor de begeleiding bespreekt de wijkconsulent gelijk of de einddatum van de huishoudelijke hulp op 20 jaar kan worden gezet.
- U heeft ondersteuning voor korter dan 3 jaar en deze wordt niet zonder een gesprek omgezet naar lange duur. In het eerstvolgende herindicatiegesprek overlegt de wijkconsulent met u of uw ondersteuning voor langere tijd afgegeven kan worden.
- U heeft ondersteuning die niet in het lijstje voorkomt. De verwachting is dat uw situatie nog kan veranderen of verbeteren.
Weet mijn aanbieder dat ik een indicatie voor 20 jaar heb gekregen?
Ja, alle aanbieders zijn door ons geïnformeerd.
Waarom is mijn indicatie verlengd?
U maakt een langere periode gebruik van deze ondersteuning. Uw persoonlijke situatie is niet veranderd en/of uw hulpvraag is hetzelfde gebleven. We hebben de verwachting dat u de komende tijd ondersteuning nodig zal hebben. Met deze verlenging willen we u meer zekerheid geven dat u de ondersteuning blijft ontvangen.
Heeft deze verlenging invloed op de ondersteuning die ik ontvang?
Nee, u blijft dezelfde ondersteuning ontvangen. Alleen de einddatum is verlengd. U houdt dezelfde aanbieder. En het aantal uren ondersteuning dat u nu per week ontvangt verandert bij deze verlenging ook niet. In de toekomst kunnen er wel wijzigingen zijn.
Kan een langdurige indicatie nog wijzigen?
Ja, dat kan. Het is belangrijk om te weten dat een langere indicatie niet altijd betekent dat deze ongewijzigd blijft tot de einddatum. Misschien heeft u in de toekomst andere ondersteuning nodig die beter bij uw hulpvragen past. Dit gaat altijd in overleg met u. Er verandert niets zonder dat u dat weet.
Heeft deze verlenging invloed op mijn eigen bijdrage?
Alleen de einddatum van uw indicatie is veranderd. Daarom blijft uw eigen bijdrage of vrijstelling op dit moment gelijk.
Blijf ik contact houden met de gemeente?
Zeker, we houden contact met u. We bespreken bijvoorbeeld hoe het met u gaat en of de ondersteuning die u ontvangt nog steeds bij u past. Dit noemen we een evaluatiegesprek. Wanneer en hoe vaak we evalueren is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De wijkconsulent neemt contact met u op om een afspraak voor dit evaluatiegesprek te maken.
Wanneer is mijn eerste evaluatiegesprek?
Er zijn heel veel inwoners die net als u op het zelfde moment een langdurige indicatie krijgen. Hierdoor kan het langer duren voordat de wijkconsulent contact met u opneemt om het evaluatiegesprek te plannen. Dit gesprek vindt in ieder geval plaats binnen nu en 3 jaar. U mag natuurlijk ook altijd zelf contact opnemen.
Moet ik veranderingen doorgeven?
Ja, dit bent u verplicht. Bijvoorbeeld een verhuizing, huisgenoten die bij u komen wonen of vertrekken, als u langere tijd naar het buitenland gaat of wanneer u een Wlz-indicatie heeft gekregen. Wacht niet tot het volgende evaluatiegesprek. Laat het zo snel mogelijk weten aan uw eigen wijkconsulent of bel met Samen055, telefoonnummer 055 580 1140.