De straten die geen onderdeel uitmaken van de strooiroute worden normaal gesproken niet gestrooid. Alleen bij aanhoudende gladheid zet de gemeente extra mensen in om moeilijke plekken, die buiten de strooiroutes liggen, begaanbaar te maken. Dat gaat in eerste instantie om de ‘hotspots’, zoals woon- en zorgcentra.
De gemeente strooit niet overal
De gemeente heeft niet genoeg materiaal en medewerkers om in alle straten, paden en trottoirs te strooien. Dat is ook niet goed voor het milieu. De strooiroutes zijn zo uitgestippeld, dat u vanaf uw woning niet ver hoeft te rijden om op een strooiroute te komen.
Weten of er gestrooid is?
Onze strooiploeg laat altijd via X weten als ze op pad gaan. Hou zelf ook de weerspellingen én omstandigheden goed in de gaten.
Wanneer strooien?
Wanneer de gemeente op basis van de weersvoorspellingen gladheid verwacht, gaan de strooiwagens uren van te voren de weg op. Het zout wordt op de weg aangebracht door strooiers op vrachtauto's en tractoren. Soms is het nodig om de route meerdere keren te strooien.
Hoe strooien we?
We kijken goed waar strooien nodig is en we verspillen geen zout. We maken gebruik van een slim systeem. Alle wagens krijgen zout en een strooikastje mee. De strooiers rijden de route en de software uit de strooikastjes doet de rest. In het strooikastje staat precies aangegeven welke route ze moeten rijden en ook wordt automatisch zo de hoeveelheid zout en de breedte gestrooid. De bestuurders houden dit goed in de gaten, maar hoeven eigenlijk alleen maar naar de stem van de navigatie te luisteren en hun voertuig te besturen. Op deze manier strooien we alleen op de weg en voorkomen we dat het zout in de bermen terecht komt.
Veelgestelde vragen
Zijn uw vragen nog niet beantwoord?
Bekijk de veelgestelde vragen
Toch wordt het soms glad
Dat is helaas, hoe vaak de gemeente ook strooit, niet altijd te voorkomen. Op sommige gestrooide wegen blijft het glad. Dit komt bijvoorbeeld voor op wegen en paden waar minder auto's en fietsers rijden. Sneeuwresten worden hierdoor niet goed ingereden.
Vanwege de kou gaan meer mensen met de auto. De autobanden maken een harde massa van de sneeuw. Gaat het vervolgens dooien en daarna weer vriezen, dan wordt dit een ijsvlakte. Daarnaast is de werking van zout minder als het onder de -7 graden is. Kijk dus altijd goed uit als u de weg opgaat!
U kunt de gemeente een handje helpen
Door zelf de stoep voor uw deur sneeuwvrij te maken en/of te bestrooien met zout. Een gevaarlijke situatie door gladde wegen, fietspaden of bruggen kunt u melden.