Veelgestelde vragen over gladheidsbestrijding
Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden over gladheidsbestrijding in Apeldoorn.
Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden over gladheidsbestrijding in Apeldoorn.
We kijken goed waar strooien nodig is en we verspillen geen zout. We maken gebruik van een slim systeem. Alle wagens krijgen zout en een strooikastje mee. De strooiers rijden de route en de software uit de strooikastjes doet de rest. In het strooikastje staat precies ingesteld op welke straat gestrooid moet worden en hoe breed de weg is. De bestuurders houden dit goed in de gaten, maar hoeven eigenlijk alleen maar naar de stem van de navigatie te luisteren en hun voertuig te besturen. Op deze manier strooien we alleen op de weg en voorkomen we dat het zout in de bermen terecht komt.
Ja, de voertuigen van hulpdiensten zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Ook gladheid en sneeuw.
De gemeente ontvangt informatie van InfoPlaza. Op basis van temperatuur, wind, vochtigheid en eigen waarneming bepaalt de coördinator gladheidbestrijding of strooien nodig is.
Als de strooiploegen uitrukken, melden ze dat op X.
Alleen als het wegdek droog is, ziet u of er gestrooid is. U ziet het witte zout dan op het wegdek liggen. Als wij strooien tijdens ijzel en sneeuwval ziet u waarschijnlijk niet dat er gestrooid is.
Bekijk de strooiroutes. U kunt zover inzoomen dat u de fietspaden kunt zien.
De gemeente gebruikt tractoren voor de fietspaden. Deze werpen zout over de breedte van het hele fietspad. Ligt er sneeuw dan schuiven ze dit naar de zijkant. Het inrijden van het zout op fietspaden gaat langzamer dan op de autowegen. Dit komt door de weinige wieldruk van fietsbanden. Hierdoor duurt het langer voor de gevallen sneeuw weg is en blijft sneeuw vaak aan de zijkant van het fietspad liggen. De Fietsersbond geeft op haar website 'zes tips om met gladheid te blijven fietsen'.
De gemeente strooit niet op het schoolplein. Dat is de verantwoordelijkheid van de school zelf. De routes naar de scholen worden gestrooid als ze onderdeel zijn van de strooiroutes.
Het weer is niet altijd precies te voorspellen. Hierdoor kan het op strooiroutes toch plotseling glad zijn door opvriezing van natte weggedeelten. Hetzelfde geldt voor sneeuwval en ijzel. Dit soort gladheid is niet te voorkomen. Wees daarom in winterse tijden altijd alert op de omstandigheden op de weg.
De gemeente Apeldoorn heeft voldoende voorbereidingen voor de winter getroffen.
De gemeente gebruikt ongeveer 50 tot 100 ton strooizout. Dit is afhankelijk van het type gladheid.
Nee, de gemeente geeft geen strooizout aan inwoners om zelf te strooien. Strooizout koopt u in de super- en bouwmarkt. Ook is het mogelijk om via verschillende aanbieders een zoutkist te huren.
Prorail zorgt ervoor dat perrons en de directe omgeving van de stations sneeuwvrij zijn en strooit zout bij gladheid. Een melding van gladheid op het station doet u op de website van Prorail.
In principe wel. Tenzij het gevaarlijk is om met de vuilnisauto’s de straat in te gaan. Houd de berichtgeving van Circulus-Berkel in de gaten.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u een vraag?