Psychische kwetsbaarheid, wat kunt u doen?
Heeft iemand in uw buurt een psychische kwetsbaarheid? Dat kan vragen bij u oproepen. Misschien wilt u graag helpen, maar weet u niet hoe. Of durft u geen vragen te stellen, bijvoorbeeld uit angst om iemand te belasten. Toch is een open gesprek veel waard. Hieronder staan suggesties hoe je een open gesprek kunt aanpakken.
Blijf groeten
Zeg uw buur gedag en blijf dat doen, ook al groet hij of zij misschien niet altijd terug. Zo wordt hij of zij toch gezien.
Stel uzelf voor
Als u een buurman of -vrouw krijgt met een psychische kwetsbaarheid, is het goed om uzelf aan hem of haar voor te stellen. U hoeft niet meteen samen koffie te drinken, dat kan een te hoge drempel zijn.
Leer meer
Wanneer u zich eerst verdiept in iemands psychische aandoening, kunt u al veel vragen of vooroordelen bij uzelf wegnemen.
Stel vragen
Misschien is het niet altijd het juiste moment, of heeft iemand geen zin om erover te praten. Toch wordt openheid meer gewaardeerd dan er krampachtig omheen praten.
Wees respectvol
Alleen luisteren en je openstellen kan genoeg zijn. Advies, hoe goed bedoeld ook, is echt niet altijd nodig.
De ene is de andere niet
Vele variabelen maken of iemand wel of niet goed functioneert bij een bepaalde aandoening. Iemand kan in een stabiele levensfase verkeren en niet zoveel klachten ondervinden. Of juist veel last hebben van zijn aandoening. Ook dat maakt open communiceren zo belangrijk. Doe geen aannames, maar zie het individu.