Om voor een vluchtelingenpaspoort in aanmerking te komen, voldoet u ten minste aan de volgende voorwaarden:
- u woont in Nederland
- u bent erkend als vluchteling
- u hebt niet de Nederlandse nationaliteit
- u hebt een status als vluchteling met een verblijfsvergunning voor on- of bepaalde tijd.
Als u aan de voorwaarden voldoet kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen Iedereen die een paspoort nodig heeft, moet meekomen naar de afspraak.
Neem mee naar de afspraak:
- Uw verblijfsdocument
- Uw (oude) reisdocument(en) als u deze heeft (ook buitenlandse)
- Een goed lijkende pasfoto en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag(bekijk de eisen voor een pasfoto op de Rijksoverheid website)
- Aanvraag voor iemand jonger dan 18 jaar? Dan is er ook toestemming nodig van de ouder(s)/gezaghouder(s) (pdf, 79 kB)
U krijgt een e-mail als uw rijbewijs klaarligt. Heeft u geen e-mail ontvangen of geen e-mailadres? Dan kunt u na 6 werkdagen uw rijbewijs ophalen Afhalen doet u persoonlijk zonder afspraak tijdens openingstijden.
Het vluchtelingenpaspoort kost € 63,40
- U kunt uw paspoort met spoed aanvragen. Dit kost € 57,09 meer dan een gewone aanvraag.
- Als u het paspoort vóór 14.45 uur met spoed aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 9.30 uur ophalen. In uitzonderlijke gevallen duurt het 2 werkdagen.
- U kunt geen spoedaanvraag doen als u al een normale aanvraag hebt gedaan. Een gewone aanvraag kunt u niet veranderen in een spoedaanvraag.
- Bij Vluchtelingendocument III is de geldigheid minimaal/maximaal 3 jaar, afhankelijk van het verblijfsdocument.
- Bij Vluchtelingendocument IV/V is de geldigheid 5 jaar
Het verschil tussen een paspoort voor een vluchteling en een paspoort voor een vreemdeling is, dat er bij een vluchtelingenpaspoort een vluchtelingenstatus nodig is. Een vluchtelingenstatus krijgt u als de Verenigde Naties u erkennen als vluchteling. Als u geen vluchtelingenstatus heeft is het eventueel mogelijk een vreemdelingenpaspoort aan te vragen.
Gestolen: doe aangifte bij de politie in Nederland*. U ontvangt dan een proces verbaal. Met dit proces verbaal vraagt u een nieuw paspoort aan. U doorloopt de normale aanvraagprocedure.
Betreft het een vermissing, dan doet u aangifte bij de Publieksbalie. U kunt daar direct een nieuwe aanvragen, na de registratie van vermissing.
*Vond de diefstal in het buitenland plaats, doe hiervan dan direct aangifte bij de politie in het buitenland. Na uw terugkeer in Nederland doet u ook in Nederland aangifte bij de politie; neem hierbij uw buitenlandse aangifte mee. Bij vermissing in het buitenland, registreert u de vermissing bij de Publieksbalie.