Veelgestelde vragen over Energietoeslag
Veelgestelde vragen over Energietoeslag
Veelgestelde vragen over Energietoeslag
In de brief staat aan welke voorwaarden u moet voldoen. Voldoet u wel aan de voorwaarden maar krijgt u geen energietoeslag, dan kunt u in bezwaar gaan tegen het besluit.
Dit doet u door binnen 6 weken na de verzenddatum van de brief bezwaar in te dienen. Op www.apeldoorn.nl/bezwaarschrift staat hoe u bezwaar kunt indienen en meer informatie over de bezwaarprocedure.
Twijfelt u nog? Dan kunt u ook een mail sturen naar energietoeslag@apeldoorn.nl. Het is handig om ook een telefoonnummer in uw mail te zetten, zodat één van onze medewerkers u ook kan bellen.
Als u denkt dat u onterecht de energietoeslag heeft ontvangen kunt u een mail sturen naar energietoeslag@apeldoorn.nl. Schrijf in de mail waarom u denkt dat u geen recht heeft op de energietoeslag. Eén van onze medewerkers zal daarna contact met u opnemen.
Inwoners met een bijstandsuitkering die recht hebben op de energietoeslag krijgen deze automatisch.
Ook hebben wij aan inwoners die eerder energietoeslag hebben gekregen de energietoeslag zoveel als mogelijk automatisch uitbetaald.
Van alle andere inwoners met een laag inkomen hebben wij niet de benodigde gegevens om te kunnen toetsen of zij recht hebben. Daarom vroegen wij hen de energietoeslag zelf aan te vragen.
U kunt de energietoeslag maar één keer aanvragen. Hoe hoog de energietoeslag is hangt af van het (gezamenlijk) inkomen van het huishouden.
Ja, de gemeente kan bij de aanvraag en achteraf uw gegevens controleren. De gemeente mag bij andere instanties gegevens opvragen over uw woonsituatie en het inkomen van u (en uw partner). Zo zorgt de gemeente dat de toeslag bij de mensen terecht komt voor wie hij bedoeld is.
We vertrouwen erop dat u bij uw aanvraag alle informatie volledig en juist doorgeeft. Heeft u ons met opzet verkeerde informatie gegeven? Dan kunt u een boete krijgen.
Heeft u per ongeluk verkeerde gegevens doorgegeven? Laat dat dan direct aan ons weten via energietoeslag@apeldoorn.nl. Het is handig als u uw zaaknummer vermeldt.
De energietoeslag is bedoeld voor de stijgende energiekosten. We adviseren u het geld daaraan te besteden. Zijn uw energiekosten nu nog niet zo hoog? Dan is het handig het bedrag opzij te zetten voor als dat later verandert. Maar natuurlijk bepaalt u dat zelf!
Gemeente Apeldoorn is uitgegaan van inwoners die op 1 oktober 2023 een bijstandsuitkering hadden. Heeft u later een bijstandsuitkering gekregen? Dan kan het zijn dat u de energietoeslag niet automatisch heeft gehad.
Of misschien komt het omdat u:
Is dit niet het geval? Of is uw situatie nu anders? Mail dan naar energietoeslag@apeldoorn.nl.
U heeft samen een huishouden als u op hetzelfde woonadres in de gemeente Apeldoorn woont en de vaste lasten en de dagelijkse kosten samen betaalt.
Let er wel op: het gezinslid die het energiecontract op naam heeft staan kan de energietoeslag aanvragen.
De energietoeslag is niet bedoeld voor studenten.
Voor studenten is er wel de Tegemoetkoming energiekosten 2023 van 400 euro. Deze regeling wordt uitgevoerd door DUO. Meer informatie over deze tegemoetkoming en de voorwaarden staan op www.duo.nl/energie.
Bij het automatisch toekennen van de energietoeslag hebben we gekeken naar inwoners die op 1 oktober 2023 een bijstandsuitkering hadden. Had u op 1 oktober 2023 wel een uitkering en zelfstandige woonruimte? Dan heeft u recht op de energietoeslag.
Nee, we kijken naar uw situatie op de aanvraagdatum.
Nee, de energietoeslag is een gift en wordt niet gekort op uw bijstandsuitkering.
Nee, de energietoeslag valt onder de bijzondere bijstand. U hoeft er geen belasting over te betalen. Het is een eenmalige, onbelaste uitkering.
Nee, de energietoeslag heeft geen gevolgen voor andere toeslagen.
Ja, ook als u geld heeft teruggekregen heeft u recht op energietoeslag.
Het is verstandig om de energietoeslag te bewaren voor de eindafrekening van uw energiemaatschappij. Maar u mag zelf bepalen waarvoor u de energietoeslag gebruikt.
Wilt u de energietoeslag doneren? Dat mag, u kunt zelf kiezen aan welke stichting of organisatie u uw energietoeslag doneert.