Van zaadje tot bloeiende berm: een prachtig proces
In Apeldoorn groeien wel 120 verschillende soorten bloemen. Deze trekken bijen, vlinders en andere insecten aan, terwijl vogels genieten van de overvloed aan voedsel. De natuur is blij met deze diversiteit, en het is ook een feest voor het oog.
Erik Gorter werkt al sinds 2015 met de flora in Apeldoorn. Hij en zijn collega’s oogsten jaarlijks 50 tot 60 kilo zaden van de bloemen in de bermen. "Elke soort moet op het juiste moment geoogst worden, wat veel kennis vereist. Het is prachtig om uiteindelijk het resultaat van je werk te zien!" De zaden worden gedroogd, gezeefd en bewaard, en later gebruikt in nieuwe mengsels die zijn aangepast aan verschillende locaties en groeiomstandigheden in Apeldoorn. Hierdoor is elke bloemenberm uniek. "Locaties die het meest in het oog springen, krijgen om de paar jaar een boost met onze eigen mengsels. Zo blijft onze gemeente kleurrijk en bloeiend, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid en het overzicht op de wegen."
Goede balans tussen nuttig, mooi en veilig
Op sommige plaatsen kan moeder natuur een deel van het werk overnemen. Zaadjes in de bodem zorgen voor vanzelf opkomende bloemen. Hoewel dit prachtig is, moet soms ingegrepen worden voor de veiligheid. "We maaien natuurlijk wel, ook waar we de natuur de vrije hand geven. De randen en uitzichthoeken maaien we voor de veiligheid van het verkeer. Het grootste gedeelte maaien we pas in het najaar."
Hierover komen regelmatig vragen, omdat het er soms wild uitziet. Waar mogelijk wordt ervoor gekozen de begroeiing te laten staan, ook als deze is uitgebloeid. "De uitgebloeide bloemen en planten bieden voedsel en schuilplaatsen voor veel dieren en insecten. Dit is erg belangrijk en draagt bij aan een gezonde bodem en een leefomgeving voor bepaalde plantensoorten."