Het vliegend hert en andere bewoners van dood hout
Heel veel soorten maken gebruik van dood hout zoals verschillende schimmels, mieren, springstaartjes, (nacht)vlinders, kevers, wantsen en pissebedden. Deze schimmels en kleine dieren worden op hun beurt weer gegeten door grotere soorten als vogels en kleine zoogdieren. Dood hout draagt daarmee indirect bij aan het leven van deze grotere dieren.
Veiligheid en biodiversiteit hand in hand
De plekken waar we ontwikkeling van dood hout een kans geven worden zorgvuldig uitgezocht en waar nodig afgeschermd met obstakels. Dit is ook het geval in het Verzetsstrijderspark. Door de zone rondom de afstervende bomen ontoegankelijk te maken handhaven we een veilige situatie. Hierdoor ontstaat wat meer ruimte voor struiken en bramen, wat weer leefgebied voor vogels vormt. Zo zorgt dood hout dus voor nog meer leven.
Het belang van dood hout
Niet alleen compleet afgestorven bomen zijn een belangrijke bron van dood hout, ook dode delen van een levende boom zijn van belang. Een mooi voorbeeld is een oude holte van een specht. Na verloop van tijd rot deze holte verder in en wordt groter. Als de holte eenmaal omvangrijk genoeg is kan de holte ruimte bieden aan een hele kolonie vleermuizen. Deze vleermuizen vangen ontzettend veel muggen waardoor ook wij als mens profijt hebben.