Dood hout leeft
Fotograaf: Erik Gorter
Dood hout leeft

Daar waar mogelijk passen we ecologisch beheer toe. Het gaat namelijk niet goed met de biodiversiteit. Door ons beheer aan te passen proberen we meer ruimte te bieden voor soorten die het hard nodig hebben. Het laten staan en liggen van dood hout is hier een mooi voorbeeld van.

Dood hout is essentieel voor de biodiversiteit

Apeldoorn staat bij veel mensen bekend om haar mooie bomen. Maar het belang van aftakelende en dode bomen is minder bekend. Op steeds meer plekken kunt u voorbeelden zien van waar dood hout bewust wordt ingezet. Want dood hout geeft juist weer leven.

Vroeger werden bomen met afgestorven takken vaak al vroegtijdig geheel verwijderd. Daarin zijn we tegenwoordig wat voorzichtiger. Inmiddels is bekend dat juist deze aftakelingsfase heel belangrijk is voor veel verschillende soorten die gebruik maken van dood hout. Natuurlijk pakken we gevaarlijke situaties aan, maar waar het kan krijgen aftakelende bomen nog een toekomst.

Soorten die afhankelijk zijn van dood hout

Bijna de helft van de bossoorten is direct of indirect afhankelijk van dood hout. Dat was lange tijd amper te vinden in onze bossen en stedelijke groen waardoor veel van deze soorten zeldzaam zijn geworden. Een van de bekendste soorten die afhankelijk is van dood hout is het vliegend hert, een imposante en zeldzame kever die gelukkig met enige regelmaat te zien is in de westelijke zijde van Apeldoorn.

Broedplaats vliegend hert in aanleg
De broedplaats van het vliegend hert wordt aangelegd. Fotograaf: Erik Gorter
Broedplaats vliegend hert
We hebben een bijzondere babykamer aan de rand van Ugchelen gemaakt. Dit is een broedplaats voor het vliegend hert. Fotograaf: Erik Gorter

Het vliegend hert en andere bewoners van dood hout

Heel veel soorten maken gebruik van dood hout zoals verschillende schimmels, mieren, springstaartjes, (nacht)vlinders, kevers, wantsen en pissebedden. Deze schimmels en kleine dieren worden op hun beurt weer gegeten door grotere soorten als vogels en kleine zoogdieren. Dood hout draagt daarmee indirect bij aan het leven van deze grotere dieren.

Veiligheid en biodiversiteit hand in hand

De plekken waar we ontwikkeling van dood hout een kans geven worden zorgvuldig uitgezocht en waar nodig afgeschermd met obstakels. Dit is ook het geval in het Verzetsstrijderspark. Door de zone rondom de afstervende bomen ontoegankelijk te maken handhaven we een veilige situatie. Hierdoor ontstaat wat meer ruimte voor struiken en bramen, wat weer leefgebied voor vogels vormt. Zo zorgt dood hout dus voor nog meer leven.

Het belang van dood hout

Niet alleen compleet afgestorven bomen zijn een belangrijke bron van dood hout, ook dode delen van een levende boom zijn van belang. Een mooi voorbeeld is een oude holte van een specht. Na verloop van tijd rot deze holte verder in en wordt groter. Als de holte eenmaal omvangrijk genoeg is kan de holte ruimte bieden aan een hele kolonie vleermuizen. Deze vleermuizen vangen ontzettend veel muggen waardoor ook wij als mens profijt hebben.

Water en natuur

Apeldoorn is een groene gemeente. Dit willen we graag behouden en daarom focussen we ons op het versterken van ons groene karakter.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u een vraag? Of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Meer water en natuur

Uw Reactie
Uw Reactie