Vragen en antwoorden nacht-noodopvang Ugchelen

Sinds begin van dit schooljaar staat het schoolgebouw van basisschool De Bouwhof in Ugchelen leeg. Tot het eind van het jaar krijgt de school een tijdelijke noodbestemming. Op momenten dat het aanmeldcentrum in Ter Apel te vol wordt, worden mensen hier tijdelijk opgevangen. In totaal is er plek voor maximaal 100 mensen. Deze crisis nacht-noodopvang gaat rond 11 oktober van start en stopt uiterlijk op 31 december 2024. De mensen slapen hier alleen, overdag zijn ze in Ter Apel.

De crisisnoodopvang voor Ter Apel in de Hanzehal in de gemeente Zutphen stopt op 11 oktober. De gemeente Apeldoorn neemt vanaf dat moment deze tijdelijke opvang over. De mensen slapen in de crisisnoodopvang, worden ’s morgens met een bus naar Ter Apel gebracht en komen ’s avonds weer naar de crisisnoodopvang. Overdag zijn ze dus in Ter Apel.

Asielzoekers die in Nederland aankomen, moeten zich melden in het aanmeldcentrum Ter Apel. Daar volgt een eerste registratie en een korte screening. Daarna gaan ze door naar een asielzoekerscentrum (azc) in een andere gemeente in Nederland.

Zoals bekend, zijn er in Nederland te weinig azc’s. Daardoor knelt het in Ter Apel. In Ter Apel is plek voor 2000 mensen. Maar u kent vast de beelden van het overvolle gebouw en terrein. Daarom worden er, als dat nodig is, in andere gemeenten tijdelijk groepjes mensen uit Ter Apel opgevangen, in afwachting van een plek in een azc. Apeldoorn neemt nu ook die (tijdelijke) taak op zich door het bieden van tijdelijk nacht-noodopvang . De nacht-noodopvang in Ugchelen duurt tot en met uiterlijk 31 december van dit jaar.

Het zal grotendeels gaan om alleenstaande mannen en vrouwen, waarvan het grootste deel mannen. Aangezien het hier gaat om een crisisnoodopvang, zullen gezinnen met kinderen op andere, meer geschikte locaties worden opgevangen.

Dit gaat vooral om mensen die nog moeten starten met de asielprocedure. Dat is ook de reden dat ze overdag weer teruggaan naar Ter Apel om daar te starten met hun registratie.

Zij zijn of worden geregistreerd in ter Apel, afhankelijk van hoever zij in de procedure zijn.  

Er komen douches. Er is een schoonmaakbedrijf dat dagelijks na vertrek de bedden/ruimtes reinigt, zodat een volgende groep mensen in een schone ruimte arriveert.

’s Nachts zijn er 3 beveiligers aanwezig, overdag 1 beveiliger. De Locatie is 24/7 telefonisch bereikbaar voor vragen/meldingen via telefoonnummer: 06 1109 3409. We hebben verspreid over de gemeente opvanglocaties voor asielzoekers en voor Oekraïense vluchtelingen. Op een enkele situatie na, gaat dit op alle locaties goed en ervaren omwonenden geen tot nauwelijks overlast.

Er is dag en nacht beveiliging en toezicht.  Er is overigens geen aanleiding om aan te nemen dat de crisisopvang van deze mensen tot 31 december de veiligheid in de buurt zal aantasten. Deze bewoners komen om hier om te overnachten na een vermoeiende reis richting Ter Apel. De verwachting is ook – gelet ook op de ervaringen in Zutphen – dat ze vooral komen om uit te rusten. We kunnen uiteraard niet 100% uitsluiten dat er iets gebeurt, maar die kans is klein.  We zijn ons wel bewust van het verkeer in de krappe straten. Daarvoor wordt een passende oplossing gezocht.

Er was in eerste instantie gekozen voor de kortste route door de wijk. Ondanks genomen maatregelen lukt het de eerste bus niet om alle hoeken in één keer te nemen. Daarom is de route aangepast. De bus rijdt nu een ronde via de Albert Schweitzerlaan en Molecatelaan, en dan langs de  Klingelbeek. Vervolgens weer via de Nijenbeek en Middachten de wijk weer uit zodat er niet gekeerd, achteruitgereden of ingestoken hoeft te worden. Op de plekken waar dat nodig is, zijn paaltjes weggehaald of borden opgeschoven.

Op een aantal plekken langs de route is er tussen 22.00 en 10.00 uur een tijdelijk parkeerverbod. Dat doen we om schade aan auto’s te voorkomen. Daarvoor werd tijdens de informatiebijeenkomsten expliciet aandacht gevraagd. Tijdens de andere uren (10.00 – 22.00 uur) geldt het parkeerverbod niet.

Het tijdelijke parkeerverbod van 22.00 -10.00 uur geldt op de volgende plekken:

  • Aan de “groenzijde” van de Nijenbeek over de lengte van het te rijden traject;
  • Voor de gymzaal aan de Klingelbeek, aan beide zijden van de weg. Aan de groenkant is dat van lichtmast tot lichtmast. Aan de gymzaal-zijde voor de 3 parkeerplekken vanaf de insteek naar de Bouwhof. 
  • De eerste 20 meter aan de bebouwde kant van de Nijenbeek vanaf de Bouwhof. 

Het is niet zeker dat er steeds daadwerkelijk mensen ondergebracht zullen zijn op deze plek. Dat is afhankelijk van de situatie in Ter Apel.

Dat valt op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen. Dat is mede afhankelijk van de situatie in Ter Apel. Dit wordt per dag beoordeeld. Afhankelijk hoe de situatie daar is wordt dagelijks bekeken hoeveel mensen er ’s nachts ondergebracht worden in de crisisnoodopvang in Ugchelen. Er is in de school plek voor maximaal 100 mensen in de opvang in Ugchelen. De mensen die nu in Zutphen worden opgevangen zullen naar plekken elders in Nederland worden gebracht. .

’s Ochtends vertrekken ze ofwel vóór 8.00 uur, ofwel (en dat is waarschijnlijker) na 9.00 maar vóór 9.30 uur. De avondmaaltijd gebruiken ze in Ter Apel. Dat betekent dat ze waarschijnlijk tussen 22.00 en 23.00 uur zullen aankomen. Het aantal asielzoekers dat komt, kan per dag wisselen. Alle hangt af van de situatie in Ter Apel.

Het stopt definitief op 31 december. Deze locatie is niet geschikt voor langdurige opvang, alleen voor kortdurende.

Er zijn dringend extra opvangplaatsen nodig omdat de crisisnoodopvang voor Ter Apel in de gemeente Zutphen stopt. Aan de gemeente Apeldoorn gevraagd om deze crisisnoodopvang over te nemen. Omdat de nood zo hoog is, is de gemeente akkoord gegaan. De gemeente heeft direct en zo snel mogelijk omwonenden geïnformeerd door middel van een brief. Ook zijn er 2 bijeenkomsten georganiseerd.

We werken in Apeldoorn toe naar structurelere opvanglocaties, voor de langere termijn. Dat biedt meer duidelijkheid en rust voor iedereen dan telkens nieuwe tijdelijke plekken. Voordat we dat geregeld hebben, doen we wat nodig is: mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd bieden en medemensen helpen zoals we zelf in nood ook geholpen willen worden.

Crisisnoodopvang vindt vaak plaats in sporthallen of tenten. Met beide hebben we ervaring (Syriërs in 2015, Oekraïners in 2022). Een sporthal heeft als groot nadeel dat sportverenigingen en gymlessen dan stil komen te liggen. Tenten zijn in de herfst en winter veel te koud. Een leegstaand schoolgebouw is een beter alternatief.

COA zorgt voor de basis-inrichting, bemensing (begeleiding en beveiliging) en catering. ’s Nachts zijn er 3 beveiligers aanwezig, overdag 1 beveiliger.

De asielzoekers slapen hier alleen. Overdag zijn ze in Ter Apel. De mensen worden gebracht met bussen of busjes, afhankelijk van de groepsgrootte. Er is plek voor maximaal 100 personen, verdeeld over de lokalen. Er kunnen ook dagen zijn dat er geen mensen vanuit Ter Apel komen. We hebben verspreid over de gemeente opvanglocaties voor asielzoekers en ook voor Oekraïense vluchtelingen. Op een enkele situatie na, gaat dit op alle locaties goed en ervaren omwonenden geen tot nauwelijks overlast.

De locatie is 24/7 telefonisch bereikbaar voor vragen/meldingen via telefoonnummer: 06 1109 3409.

Dit nummer is NIET bedoeld voor bezwaren of klachten over het feit dat hier een opvang is. Dit nummer is uitsluitend bedoeld voor meldingen of vragen over zaken of gebeurtenissen in en rond de opvanglocatie.

Voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers is een omgevingsvergunning nodig. Tegen het besluit daarop is bezwaar mogelijk. Vanwege de urgentie van deze noodopvang hebben we dat niet afgewacht. De huisvesting is snel in gang gezet en start tegelijk met de vergunningaanvraag. De gemeente Apeldoorn heeft besloten deze spoedprocedure in gang te zetten omdat mensen in Ter Apel anders in het gras moeten slapen of in tenten en sporthallen. Uit maatschappelijk en menselijk oogpunt is dat zeer onwenselijk. Daarom heeft het college besloten nu te kiezen voor snelle opvang. 

We hebben verspreid over de gemeente opvanglocaties voor asielzoekers en voor Oekraïense vluchtelingen. Op een enkele situatie na, gaat dit op alle locaties goed en ervaren omwonenden geen tot nauwelijks overlast.

Aan de Deventerstraat in Apeldoorn heeft COA in november 2022 een asielzoekerscentrum (azc) in gebruik genomen. De gemeente, COA en GGNet gaven een onderzoeksbureau opdracht om te onderzoeken wat het effect van het azc is op de omgeving. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal bij politie en gemeente gemelde incidenten weinig verschil laat zien met de afgelopen jaren.

Vluchtelingen

Ons land vangt vluchtelingen op omdat we medemensen helpen zoals we in nood zelf ook geholpen willen worden. Nederland heeft daarom internationale verdragen ondertekend, zoals het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951. Hierin staat dat iedereen die in eigen land niet veilig is, in andere landen asiel mag zoeken.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u een vraag? Of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Meer vluchtelingen

Uw Reactie
Uw Reactie