Vitaliteitsagenda de Velden
Begin jaren zeventig ging de bouw van De Maten van start. Een van de eerste delen was De Velden, een echte gezins-buurt. Er zijn allerlei hofjes met eengezinswoningen, veel groen, en volop wandel- en fietspaden. De buurt heeft zo’n 5.900 inwoners, vooral gezinnen met opgroeiende kinderen.
Prima woonplek
Uit algemene gegevens blijkt dat De Velden een fijne buurt is. Vergeleken met de rest van Apeldoorn zijn er geen opvallende plussen of minnen. Of het nu gaat om gezond-heid, welzijn, bevolkingsopbouw of leefomgeving: de cijfers laten een gezond gemiddelde zien. Een aandachtspunt is het voorzieningenniveau: dat is wat lager dan gemiddeld.
Binding met de buurt
Als je de inwoners zélf vraagt naar hun ervaring met de wijk, vallen wel enkele dingen op. Ze zijn bijvoorbeeld iets beter te spreken over Apeldoorn als geheel dan over hun eigen buurt. Ze voelen zich ook iets meer verbonden met de woonplaats dan met hun buurt.
Intussen is het contact tussen de wijkbewoners over het algemeen prima. Ze voelen zich ook medeverantwoordelijk voor het reilen en zeilen in hun buurt.
Overlast
Uit gesprekken met bewoners en organisaties komen ook een aantal aandachtspunten naar voren. We stippen er een paar aan. Zo hebben veel inwoners last van de snelweg. Mensen maken zich ook zorgen over de impact van eventuele windmolens in de omgeving van de wijk. En bewoners willen graag dat er genoeg voorzieningen blijven, zoals winkels.
Forse update
Tot slot: De Velden is alweer meer dan veertig jaar oud. De buurt verdient dan ook een update zodat het hier fijn leven blijft. Het is ook belangrijk om de wijk duurzamer te maken. Hoe kunnen de woningen op een betaalbare manier van het gas af? En hoe kunnen we zorgen dat de wijk ingericht is op klimaatverandering? We nemen het allemaal mee in de Vitaliteitsagenda.
Agenda
In de komende tijd geven we vijf punten extra aandacht. Allereerst werken we aan ruimte voor ontmoeting in de wijk. We kijken ook of we de mobiliteit in de buurt kunnen verbeteren, bijvoorbeeld met deelauto’s. Hoog op de lijst staat duurzaamheid: we helpen inwoners met verduurzamen en we maken een plan om de wijk gasloos te maken. Ook op andere manieren zorgen we dat het hier fijn wonen blijft: door genoeg voorzieningen en door nieuwe woonruimte voor senioren. En we knappen de openbare ruimte flink op.