Vitaliteitsagenda de Dreven
Begin jaren zeventig ging de schop in de grond voor de ontwikkeling van De Maten. Het wijkdeel De Dreven werd als eerste gebouwd. Het is een echte gezinswijk, met hofjes, veel groen en volop wandel- en fietspaden. De circa 4.300 inwoners wonen vooral in (ruime) eengezinswoningen. De wijk heeft veel gezinnen met opgroeiende jongeren.
Prima woonplek
Algemene gegevens over de buurt laten zien dat De Dreven een prima woonplek is. Of het nu gaat om voorzieningen, bevolkingsopbouw, leefomgeving, gezondheid of welzijn van de inwoners: er zijn geen opvallende minnen in vergelijking met de rest van Apeldoorn.
Binding met Apeldoorn
Als je de inwoners zélf vraagt naar hun ervaring met de wijk, vallen wel enkele dingen op. Ze zijn bijvoorbeeld iets beter te spreken over Apeldoorn als geheel dan over hun eigen wijk. Ze voelen zich ook iets meer verbonden met hun woonplaats dan met hun buurt.
Het contact met buren is iets minder dan gemiddeld in Apeldoorn. Datzelfde geldt voor het bijdragen van bewoners aan de buurt. De sociale samenhang is daarmee een punt om in te investeren, geven inwoners aan.
Veiligheid
Uit gesprekken met bewoners en organisaties komen ook andere aandachtspunten naar voren. Zoals veiligheid. Een deel van de bewoners voelt zich (vooral ’s avonds) onveilig rond stille plekken en hangplekken. Verder ervaren mensen soms overlast: van verkeer, rommel en hondenpoep.
Flinke update
Tot slot: De Dreven is al zo’n vijftig jaar oud. De buitenruimte verdient dan ook een update zodat het fijn leven blijft in de wijk. Het is ook belangrijk om de wijk duurzamer te maken. Hoe kunnen de woningen op een betaalbare manier van het gas af? En hoe kunnen we zorgen dat de wijk ingericht is op klimaatverandering? We nemen het allemaal mee in de Vitaliteitsagenda.
Agenda
De komende jaren geven we vijf punten extra aandacht. Allereerst de sociale omgeving: we werken aan minder overlast, meer veiligheid en meer ontmoeting. Wonen staat ook hoog op de agenda. Kunnen we meer woningen maken voor senioren? En kunnen we inwoners helpen met het verduurzamen van hun huizen? Verder investeren we in groene mobiliteit, zoals laadpalen. En we knappen de openbare ruimte grondig op.