Vitaliteitsagenda Orden
Het grootste deel van Orden is kort na de oorlog gebouwd. Je kunt de wijk eigenlijk opdelen in twee buurten. Aan de ene kant vind je vooral koopwoningen, in rijtjes en vrijstaand. Aan de andere kant vooral huurwoningen, in rijtjes en flats. Er wonen ongeveer 6.300 inwoners in Orden, met allerlei leeftijden en achtergronden. In verhouding tot andere buurten zijn er veel eenoudergezinnen en alleenstaanden. En een op de vijf inwoners heeft een niet-westerse achtergrond.
Meer armoede en stress
Algemene cijfers over de buurt laten zien dat Orden op veel punten iets minder goed scoort dan gemiddeld in Apeldoorn. De inkomens liggen lager en er is meer armoede. Meer mensen hebben een uitkering of zitten in de bijstand. De gezondheid van een deel van de inwoners is ook slechter. Ze ervaren bijvoorbeeld veel stress, of ze hebben een beperking. Daardoor is er meer zorg nodig. En kijk je naar de woningen, dan valt op dat vooral de huurwoningen vaak matig geïsoleerd zijn. Dat betekent: meer stookkosten en meer geluidsoverlast.
Wisselend beeld
We hebben inwoners ook gevraagd hoe ze de buurt beleven. Dat geeft een wisselend beeld. Bewoners van een koopwoning zijn over het algemeen positiever dan de huurders. Over de hele linie vinden inwoners dat hun wijk er eerder op achteruit is gegaan dan op vooruit. Vooral de huurders geven regelmatig aan dat ze wel willen verhuizen. Over de voorzieningen in de buurt zijn bewoners goed te spreken. Ze vinden dat er een behoorlijk aanbod van winkels en sportplekken is. En ook: dat de natuur lekker dichtbij is.
De schouders eronder
Het is duidelijk dat er werk verzet moet worden in Orden. De komende jaren zetten we daar samen de schouders onder. We willen ervoor zorgen dat inwoners fijn kunnen wonen, werken en leven in Orden. Ook als daar een steuntje in de rug bij nodig is. Daarom investeren we bijvoorbeeld in extra ondersteuning, in ontmoetingsplekken en in het opknappen van de wijk.
Agenda
Vier punten krijgen de komende jaren extra aandacht. We steken allereerst tijd in de sociale steun voor bewoners. Zodat mensen hun leven goed op de rit houden of krijgen. Daarnaast zorgen we dat er minder instroom komt van kwetsbare huurders. Zo kunnen we zorgen voor voldoende steun voor deze mensen. We bouwen ook aan een schone, veilige en prettige leefomgeving. En we gaan aan de slag met de woningen en de buitenruimte. Bijvoorbeeld met het isoleren van flats, en met plannen voor nieuwbouw.