Kerschoten
Fotograaf: Imre Csany
Kerschoten

Apeldoorn wil een gemeente zijn waar je fijn kunt wonen, werken en recreëren. Daarom investeren we in de leefbaarheid van de buurten en dorpen. In Kerschoten zijn we met inwoners en organisaties in gesprek gegaan. Wat gaat goed, wat kan beter? We hebben ook onderzoek gedaan. Met de uitkomst is een plan gemaakt om de wijk een stukje mooier te maken.

Vitaliteitsagenda Kerschoten

Kerschoten ligt in het noorden van Apeldoorn, boven de Parken. Het is een buurt met een heel eigen karakter. Het zuidelijke deel werd in de jaren vijftig ontworpen. Dat gebeurde volgens de idealen uit die tijd. Met veel groen tussen de huizen, met weinig grote wegen, en een mix van laagbouw en hoogbouw. Het noordelijke deel volgde iets later, maar het heeft dezelfde sfeer.

Gemengde wijk

De wijk heeft ruim 3600 inwoners. Het is een gemengd publiek. Er zijn in verhouding veel 65-plussers en weinig jongeren. Daar staat tegenover dat het aantal kinderen de laatste jaren juist weer groeit. Een flink deel van de mensen woont in huurwoningen. Met 64% is het aandeel ‘huur’ dan ook groot, als je het vergelijkt met de rest van Apeldoorn.

Prettig wonen

De bewoners van Kerschoten geven hun wijk gemiddeld een 7,8 – een mooi rapportcijfer. Veel mensen hebben goed contact met hun buren. Ze voelen zich over het algemeen veilig. Er zijn genoeg voorzieningen in de buurt. En de groene omgeving maakt het prettig om hier te wonen.

Kwetsbare inwoners

Maar er zijn ook aandachtspunten. Er wonen in verhouding veel kwetsbare inwoners in de wijk, vooral in de huurwoningen. Deze groep wordt groter. Er zijn mensen met geldzorgen, eenzaamheid, met psychische en lichamelijke problemen. De vergrijzing is ook een punt van zorg. Is de wijk daar wel goed op ingericht? En aan de andere kant neemt het aantal kinderen toe. Is er genoeg oog voor wat zij nodig hebben?

Samen aan de slag

We gaan de komende tijd aan de slag met deze en andere punten. Daarin sluiten we aan bij projecten die al lopen. Bijvoorbeeld bij de aanleg van het warmtenet, dat de wijk een stuk duurzamer maakt. Samen met de wijkbewoners zetten we de schouders eronder. Zo kan Kerschoten ook in de toekomst een fijne wijk blijven. 

Agenda

Vier punten krijgen de komende periode extra aandacht. We steken tijd in een fijne leefomgeving, zodat het prettig wonen blijft in Kerschoten. We gaan aan de slag met de sociale aanpak: met ontmoeting en contact, gezond en goed leven, en sport en spel. Energie en duurzaamheid staan hoog op de agenda: er komt een warmtenet voor de wijk. En we zorgen dat organisaties meer samenwerken en doelgerichter zijn.

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Betere spreiding

van bewoners

We passen het huurbeleid aan. En we wijzen woningen in wooncomplexen gerichter toe. Zo komt er een betere spreiding van kwetsbare bewoners.

Aan de Nobelstraat bouwen we nieuwe sociale huurwoningen. Mensen kunnen vanuit eengezinswoningen doorstromen naar deze appartementen. De nieuwbouw is bedoeld voor mensen mét recht op

huurtoeslag en mensen zónder recht op huurtoeslag die wel in aanmerking komen voor sociale huur.

Corporaties,

De Woonmensen

Minder overlast

We verbeteren de aanpak om geluidsoverlast te voorkomen. Ook andere overlast pakken we aan. Dat doen we met elkaar: we werken zo goed mogelijk samen.

Corporaties, gemeente, politie, buurtteam, Samen055/Stimenz

Goede start voor nieuwe huurders

Voor nieuwe huurders ontwikkelen we een passend ‘startpakket’. Er komt ook een standaard intakegesprek.

Corporaties, Stimenz, bewoners

Beter burencontact

We steken de handen uit de mouwen om te zorgen dat het burencontact in de wooncomplexen verbetert. Bijvoorbeeld doordat we het makkelijker maken om elkaar te ontmoeten.

Corporaties, Stimenz, bewoners

Veilig verkeer

We plaatsen (tijdelijke) waarschuwingsborden op plekken waar te hard gereden wordt. En we onderzoeken hoe de veiligheid rond scholen beter kan. Het noordelijke deel van de Koninginnelaan wordt ingericht als 30km-zone.

Gemeente, politie, scholen

Toegankelijke

en gezellige buitenruimte

We kijken hoe we de buitenruimte toegankelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld met een dementievriendelijke route. We zoeken ook hoe het makkelijker kan worden om elkaar buiten te ontmoeten, zoals door nieuwe bankjes.

Gemeente

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

De Groene Hoven als ontmoetingsplek voor iedereen

We onderzoeken hoe De Groene Hoven voor nog meer inwoners een goede ontmoetingsplek kan zijn. En we geven meer informatie over wat er te doen is. De Groene Hoven en Stimenz gaan ook meer samenwerken.

SU International, Samen055/Stimenz, bewoners

Meer contact en verbondenheid

We werken aan een omgeving waarin mensen makkelijk met elkaar in gesprek gaan. Bijvoorbeeld door het steunen van inwonersinitiatieven.

Bewoners, Stimenz, corporaties

Uitvoering actieplan armoede

We zetten het wijknetwerk in om mee te helpen bij de uitvoering van het actieplan armoede. De kennis van dit netwerk helpt om te kijken wat er in Kerschoten nodig is.

Gemeente, partners (o.a. Samen055 en Buurtteam Kerschoten)

Meer plekken voor sport en spel

Er komt een voetbalveldje voor de jongere jeugd aan de Stephensonstraat. We maken met bewoners ook een plan voor een speelplek in het Koningspark Kerschoten. En met Robur kijken we hoe het sportpark zo goed mogelijk gebruikt kan worden door de vereniging en de buurtbewoners.

Gemeente, Accres, Robur, Stimenz, bewoners

Meer mensen in beweging

We stimuleren mensen om te bewegen en gezond te leven. We kijken ook of er een Kwiek beweegroute kan komen.

Gemeente, Accres, Stimenz

Meer kansen voor sport en spel

We onderzoeken welke wensen bewoners hebben als het gaat om sport en spel, en welke kansen er liggen.

Gemeente, bewoners, corporaties, Stimenz

Uitvoering actieplannen voor gezondheid, jeugd-zorg en onderwijs

De actieplannen Preventie en Gezondheid en Jeugdzorg en Onderwijs worden de komende tijd uitgevoerd in Apeldoorn. We kijken hoe we deze plannen ook in Kerschoten kunnen uitvoeren, passend bij wat hier nodig is.

Gemeente, partners (o.a. Samen055 en Buurtteam Kerschoten)

Voldoende huisartsen

Er is een tekort aan huisartsen in de regio. Maar omdat Kerschoten vergrijst, hebben mensen juist vaker artsenhulp nodig. We onderzoeken hoe we kunnen zorgen dat er voldoende huisartsen in de wijk zijn en blijven.

Gemeente

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Een betaalbaar en goed werkend warmtenet

Samen werken we aan een goed en betaalbaar warmtenet voor de wijk. Dat is een lang traject met verschillende stappen.

• Eind 2023 is er een principebesluit genomen over het warmtenet.

• Op z’n vroegst rond 2025/2026 sluiten we de eerste gebouwen aan.

• Als het kan, combineren we de aanleg met andere werkzaamheden.

• We houden inwoners op de hoogte met begrijpelijke informatie.

Gemeente, corporaties, e.a.

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Goed wijknetwerk

Waar nodig versterken we het Buurtteam Kerschoten. We zorgen ook voor een goede verbinding tussen het Buurtteam en Samen055. Samen kunnen we inwoners die steun nodig hebben, verder helpen.

Samen055/Stimenz,

Buurtteam e.a.

Meer oog voor problemen ‘achter de voordeur’

We doen ons best om beter samen te werken bij het signaleren van problemen ‘achter de voordeur’. Dat zijn problemen zoals eenzaamheid, verward gedrag of verslaving.

Gemeenten, Samen055/ Stimenz, corporaties e.a.

Inzet van bewoners

Een fijne wijk kan niet zonder inzet van buurtbewoners. Gelukkig willen veel mensen zich inzetten. We houden actief contact met hen. En we kijken ook hoe andere bewoners kunnen meedoen.

Bewoners, Stimenz

Vitaliteitsagenda's

Als gemeente willen we dat onze inwoners met veel plezier in hun buurt wonen en dit in de toekomst blijven doen. Daarom betrekken we hen zo vroeg mogelijk als we (beleids)plannen maken. Samen willen we tot plannen komen waar iedereen baat bij heeft.

Meer informatie

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de vitaliteitsagenda?

Neem contact op

Meer vitaliteitsagenda's

Uw Reactie
Uw Reactie