Nieuwe speelplek in de Parken
We vinden het belangrijk dat alle inwoners van Apeldoorn buiten kunnen spelen, bewegen en elkaar ontmoeten. In stadsdeel noordwest zijn er op dit moment weinig speel- en ontmoetingsplekken. We horen ook van bewoners dat er behoefte is aan een speelplek voor kinderen (van de basisschoolleeftijd). Daarom gaan we een nieuwe plek aanleggen in De Parken.
We hebben verschillende locaties onderzocht. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de plek in het Verzetsstrijderspark die hieronder op de foto in lichtgroen is aangegeven.
Over het plan en deze keuze organiseerden we in september 2024 een bijeenkomst voor de buurt. Tijdens en na de bijeenkomst ontvingen we verschillende reacties van bewoners. Veel reacties waren positief. Maar er zijn ook zorgen over onderwerpen zoals: de sociale veiligheid, het behoud van natuur, de risico’s van de afstervende bomen in het naastgelegen bosje, de combinatie met een hondenspeelveld en het voorkomen van overlast.
We hebben de zorgen die er zijn goed bekeken en aanvullend onderzoek gedaan. Uiteraard delen we graag met de wijk hoe we tegemoet komen aan opmerkingen die zijn gemaakt. En ook hoe we nu verder gaan met dit project. Daarom nodigen we wijkbewoners per brief uit voor een inloopbijeenkomst op dinsdagavond 18 februari.
Die avond, tussen 18.30 en 20.00 uur, bent u welkom in het gebouw van de Theologische Universiteit, Wilhelminapark 4. Tijdens de inloopbijeenkomst kunt u het voorlopige ontwerp bekijken en in gesprek gaan met ambtenaren van verschillende vakafdelingen die uitleg geven. Er is geen plenaire presentatie, u kunt binnenlopen en ook vertrekken wanneer het u uitkomt.
Het ontwerp wat u op 18 februari kunt bekijken is een voorlopig ontwerp dat nog verder wordt uitgewerkt. Bekijk hier (pdf, 10 MB) dit voorlopige ontwerp. Tijdens de avond kunt u ook afbeeldingen bekijken van de speeltoestellen waar we nu aan denken. Het wordt een speelplek geschikt voor kinderen van de basisschool. Met veel natuurlijke elementen die passen in de parkachtige omgeving. Omdat de speelplek vlakbij een gebied ligt waar honden loslopen, plaatsen we een lage omheining om te voorkomen dat honden op de speelplek komen.
Via onderstaand uitklapmenu, kunt u al wat meer informatie lezen over onderwerpen die zijn aangekaart.
Rondom de speelplek komt een afscheiding in de vorm van een eenvoudig hekwerk, zodat kinderen niet zo maar naar het water kunnen lopen. De speelplek is wat verder van het water af geplaatst en tussen hekwerk en het water blijft er ruimte voor een graspad dat bedoeld is voor wandelaars die naar de hondenspeelweide willen lopen. Er worden dus geen speelelementen in het water geplaatst. Wel komt er voor kinderen een leuke brug over het water, naast de duiker aan de noordzijde.
Een zorgpunt dat is geuit is hoe te voorkomen dat er takken of zelfs een hele boom in de speelplek zou kunnen vallen. Omdat de gemeente eerder besloot de bomen in het bosje naast de speelplek-locatie natuurlijk te laten afsterven. Vanwege de ecologische voordelen die dit voor de natuur heeft.
De gemeente heeft besloten dit besluit te herzien, omdat we het belang van deze speelplek zwaarder vinden wegen. Dat betekent dat de gemeente het bosje wél weer gaat beheren, op dezelfde manier waarop we bomen in andere parken beheren. Concreet betekent dit dat de gemeente bomen periodiek inspecteert en takken of bomen snoeit of kapt daar waar het risico ontstaat dat deze kunnen afbreken of omvallen op de speelplek.
Een vraag die meerdere keren gesteld is, is waarom er niet voor een andere plek in het park gekozen is. Die mogelijkheden zijn goed bekeken. Waarbij we wel rekening moeten houden met het feit dat het Verzetsstrijderspark een Rijksmonument is. Een plek die meer op het open veld van het park zou liggen bleek op bezwaren te stuiten van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed en de monumentencommissie (ook wel mandaatcommissie genoemd). Deze laatste commissie beoordeelt in opdracht vd gemeente plannen die impact hebben op panden of plekken met een monumentale status.
De bezwaren van deze twee partijen gaan met name over het feit dat een speelplek op het open veld het karakter van het park en de zichtlijnen in het park teveel zou aantasten. Om deze reden houdt de gemeente vast aan de locatie in de hoek, naast het bosje.
We gaan beide plekken goed van elkaar afscheiden om te voorkomen dat er honden in de speelplek komen. Dat doen we in de eerste plaats door rondom de speelplek een eenvoudig hekwerk te plaatsen. Deze komt in een strook met wilde flora te staan, zodat het hekwerk goed in de omgeving wordt ingepast. Er komen twee paden; een pad van halfverharding voor bezoekers van de speelplek binnen de omheining en daarnaast een graspad buiten de omheining voor wandelaars (met of zonder hond) op weg naar de speelweide. Deze nieuwe verbinding draagt bij aan het aantal passanten en daarmee de sociale controle in deze hoek van het park.
Om de speelplek goed toegankelijk te maken voor iedereen, leggen we een halfverhard pad aan er naartoe. Dat zal een pad zijn wat dus ook goed toegankelijk is voor alles met wielen zoals kinderwagens, rolstoelen, rollators etc.
Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Apeldoorn ontwikkelt!
Meer informatieWilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u een vraag?