Eén omgevingsplan voor Apeldoorn

De Omgevingswet bekijkt de omgeving waarin u woont, werkt en leeft als één geheel. Zo ontstaat meer overzicht.

De bredere kijk op de omgeving komt ook terug in de Omgevingsvisie Apeldoorn 2040. De visie beschrijft de gewenste ontwikkeling van de stad en omliggende dorpen en vormt het kader voor ruimtelijke ontwikkelingen. In het omgevingsplan staan alle regels over de fysieke leefomgeving in Apeldoorn en de omliggende dorpen.

Eén omgevingsplan

Stel, u wilt weten of u een dakkapel mag plaatsen. Hoe hoog de flats mogen zijn die verderop worden gebouwd. Of aan welke geluidsnormen u zich als ondernemer moet houden. Alle regels vindt u op één plek: in het Omgevingsplan Apeldoorn. In dit Omgevingsplan staan alle regels die helpen om ontwikkelingen in Apeldoorn en de omliggende dorpen mogelijk te maken. Het Omgevingsplan is er ook om onze fysieke leefomgeving te beschermen. Denk aan regels over bouwen, gebruik van gebouwen, monumenten, water, natuur en milieu.

Waarom één omgevingsplan?

Door regels bij elkaar te brengen in één samenhangend omgevingsplan worden ze overzichtelijker en beter vindbaar. Zo kunnen we beter inspelen op grote ontwikkelingen en zorgen voor een goed ingerichte, veilige en gezonde stad. Ook ziet u sneller en makkelijker welke regels er gelden op een bepaalde plek. De Apeldoornse regels (het omgevingsplan) vindt u terug in het landelijke Omgevingsloket (DSO-Digitaal Stelsel Omgevingsloket) onder de noemer ‘regels op de kaart’.

Zo pakken we dit aan in Apeldoorn

In het huidige omgevingsplan staan de bestaande bestemmingsplannen nog zoals ze nu zijn. Samen met specifieke regels over bouwen en milieu die van het Rijk naar de gemeente zijn gegaan, de zogenaamde Bruidsschat. De gemeente heeft tot 2032 de tijd om een nieuw, samenhangend omgevingsplan te maken. Dat gaat met zoveel regels niet van de ene op de andere dag. Daarom doen we het in stappen.

Omgevingsplan en afwegingsruimte

Het omgevingsplan maakt overheden inwoners en initiatiefnemers duidelijk welke ontwikkelingen en initiatieven mogelijk zijn binnen een gebied. Zo komen zij samen tot de gewenste leefomgeving.

In deze animatie krijgt u uitleg over het Omgevingsplan en afwegingsruimte.

Uw Reactie
Uw Reactie