Grote woningbehoefte
Apeldoorn is een groeiende stad. De afgelopen vijf jaar kreeg de gemeente Apeldoorn er bijna zesduizend inwoners bij. Zowel door geboortes als mensen die hier nieuw komen wonen. Ondertussen telt de gemeente Apeldoorn op dit moment ruim 165.000 inwoners. De verwachting is dat onze gemeente in de toekomst groeit naar 180.000 inwoners.
Dat betekent dat er meer woningen nodig zijn. Daarom wil de gemeente nieuwbouw bouwen langs de kanaaloevers en het spoor. Dit bouwen binnen de stad heet ook wel ‘inbreiding’. Waar dat kan, geven we gebouwen een nieuwe bestemming. We willen zo bouwen dat we kwaliteit en groen terugzien. In het Apeldoorn van de toekomst is er meer variatie te zien in soort bebouwing. En in de hoogte. We werken aan een parkachtige (binnen)stad die stedelijker en markanter wordt. Dit is ook de bedoeling bij de ontwikkeling van het gebied Kayersmolen-Noord.
Plannen
De gebiedsvisie van de ontwikkelaars is uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan. Hierin kunt u zien dat er in Kayersmolen-Noord een mix van woningen en appartementen met gebouwen van verschillende hoogtes komt. We noemen dat ook wel een (hoog)stedelijk woonmilieu. De woningen moeten goed aansluiten op de bestaande omgeving, zodat er een nieuwe prettige en groene woonbuurt ontstaat. In het stedenbouwkundig plan besteden de ontwikkelaars ook veel aandacht aan de inrichting van de openbare ruimte. Zo is er veel ruimte voor groen en bijvoorbeeld ook voor daktuinen. Het monument Condorweg 8 en enkele andere karakteristieke panden maken deel uit van de plannen. Condorweg 8 wordt het middelpunt van de wijk. Samen met creatieve ondernemers starten de ontwikkelaars eind 2023/ begin 2024 een traject over de invulling van het gebouw.
De woningen worden verdeeld over de volgende woningcategorieën: ongeveer 35% sociale huur, 40% middeldure huur of koop en 25% dure huur of koop. Er komen vooral appartementen en een paar woningen met een tuin.Op de begane grond van de huizenblokken komen op een aantal plaatsen ook andere functies. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een ontmoetingsruimte of een wasserette. Daardoor wordt de buurt levendiger. De nieuwe bewoners parkeren in de nieuw te bouwen parkeergarages. Ook voor bezoekers zijn hier een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De opzet van de nieuwe ‘wijk’ is gericht op andere vervoerswijzen en minder autobezit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deelauto’s. Hierdoor zijn er minder parkeerplaatsen nodig.