Veluwe
De Veluwe is een groot natuurgebied met veel verschillende dier- en plantsoorten. Tegelijkertijd is het plek waar mensen graag wandelen, fietsen en vakanties doorbrengen.
De Veluwe is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden en zelfs van West-Europa. Het is een Natura 2000-gebied van wel 90.000 hectare. Een groot deel van het gebied ligt binnen de gemeentegrenzen van Apeldoorn.
De Veluwe is een groot natuurgebied met veel verschillende dier- en plantsoorten. Tegelijkertijd is het plek waar mensen graag wandelen, fietsen en vakanties doorbrengen.
Het unieke van de Veluwe is dat het gebied heel groot is én veel overgangen kent. Het heeft in vergelijking met andere Nederlandse gebieden flinke hoogteverschillen. Dat komt omdat het op stuwwallen ligt. Dat zijn een soort heuvels in het landschap die hier tijdens één van de laatste ijstijden ontstonden. Omdat het gebied zo groot is, kunnen hier de grootste zoogdieren van Nederland leven.
Er zijn veel overgangen tussen hoge en lage delen, droge en natte gebieden en noord- en zuidhellingen. Maar ook tussen bos, hei en stuifzand. Elke overgang heeft zijn eigen flora en fauna. Aan de randen van de stuwwallen liggen de bronnen waaruit de beken en sprengen ontstaan die door en langs Apeldoorn stromen. En het beekdal van de Beekbergse Beek verbindt de Veluwe met de IJssel.
Op de Veluwe kun je edelherten, wilde zwijnen, reeën en vossen treffen. Ook komen er vaak dassen voor in de overgangsgebieden. Het vliegend hert, dat is een grote kever, is een andere typische Veluwse soort. Deze vind je in de oude bossen. Veel bijzondere vogels, reptielen en vlinders komen juist voor op heideterreinen. En inmiddels heeft de wolf de Veluwe ontdekt en leeft hij hier nu ook.
De Veluwe is één van de bekendste recreatiegebieden van Nederland. Het is een populair gebied voor een korte vakantie. Op allerlei plekken kun je wandelen en fietsen. Ook zijn er op verschillende plekken mountainbikeroutes uitgezet.
De Veluwe heeft verschillende eigenaren: grote delen van de Veluwe rond Apeldoorn worden beheerd door Kroondomein Het Loo, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Geldersch Landschap en Kasteelen. Ook zijn delen van privé-eigenaren of onderdeel van landgoederen. Het gebied Berg en Bos is van de gemeente zelf.