Bruine kikker
De bruine kikker (Rana temporaria) is een grote kikker. Hij heeft een stompe snuit en achter zijn oog heeft hij een hoekige donkere vlek. Hierin ligt het trommelvlies. De kikker heeft een bruine basiskleur, maar soms is hij meer rood, groen of geel van kleur. Ook heeft hij soms zwarte vlekken. Op zijn bovenlip heeft hij vaak een lichte streep. De bruine kikker stelt weinig eisen aan zijn leefgebied. Het is belangrijk dat er beschutte plekken voor hem zijn. En dat er water is waarin hij zich kan voortplanten, zoals kleine vijvers, beken en rietoevers van grote plassen. Het vrouwtje zet haar eieren af in grote klompen van duizenden eieren. Dat doet ze vroeg in het jaar, soms al in februari.
Voorkomen
De bruine kikker komt vrijwel overal in Nederland voor, ook binnen de bebouwde kom. In de gemeente Apeldoorn kun je de bruine kikker overal tegenkomen, alleen niet op de zandverstuivingen.
Bedreigingen en kansen
Veel bruine kikkers gaan dood door het verkeer. Dat gebeurt tijdens hun trek naar of van de plek waar ze zich voortplanten. Ook als water vervuild of verzuurd raakt, is dat een bedreiging voor de soort. We kunnen de bruine kikker helpen als we bij het uitdiepen van de stadssingels rekening houden met de periode waarin de soort eitjes afzet. Wat wel positief is, is dat een bruine kikker nieuw water vaak snel vindt en zal gebruiken.
Terug naar alle amfibieën Terug naar startpagina Natuuratlas